Santa leda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Santa leda
Isberg
Fotomontaža pravog izleda jedne sante leda u moru
Fotomontaža pravog izleda jedne sante leda u moru
Fotomontaža pravog izleda jedne sante leda u moru
oceani Arktik
Antarktik

Santa leda (engleski: iceberg iz germanskog: ijsberg, Isbjerg, eisberg, Isberg doslovno prevedeno ledeno brdo) je plutajuća masa slatkovodnog leda koji se odvalio sa glečera ili ledenog pojasa i pluta po moru.

Sante leda nalaze se u oceanima blizu Antarktika, u morima Arktika i sub Arktika, u arktičkim fjordovima, ali i po jezerima koje pune glečeri. [1]

Karakteristike

[uredi | uredi kod]

Od sante lede se obično vidi samo 10 do 12% od njenog stvarnog volumena iznad vodene linije, jer je njen najveći dio u moru. Zbog tog su one velika opasnost za brodove, tako je uostalom nastradao i Titanic kad se očešao u naizgled bezazlenu santu.

Tjerane morskim strujama, sante mogu putovati po 10 - 12 km dnevno, a da se u potpunosti rastope treba im po nekoliko godina, što ovisi o njihovoj masi. Voda otopljenih santi je čista i može se koristiti za piće. Pojedine veće sante imaju osim leda i materijal odlomljenih stijena u svojoj masi.

Pojedine zabilježene sante leda imaju duljinu do 295 km i površinu do 11.000 km², tako da mogu plutati oceanima 6 do 12 godina, dok potpuno ne isčeznu.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Iceberg (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 21. 11. 2012. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]