Sanfermines

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ensijero od 7. jula 2005.

Sanfermines (šp. Sanfermines) je praznik koji se proslavlja svake godine u čast sv. Fermina iz Amjena u Pamploni, glavnom gradu španske autonomne pokrajine Navare.

Proslava počinje lansiranjem rakete koja se zove čupinazo (šp. Chupinazo), sa balkona zgrade opštine u Pamploni, 6. jula u podne, a završava se u ponoć 14. jula.

Jedna od najpoznatijih aktivnosti koje se odvijaju za Sanferminese je tzv. ensijero (šp. Encierro) što bi na srpskom značilo „zatvaranje“. Ensijero se sastoji od trčanja nekih 800 metara pred bikovima. Trka se završava u areni za borbe sa bikovima. Ensijerosi se održavaju svakog dana između 7. i 14. s početkom u osam sati ujutro, i traju otprilike između dva i tri minuta.

Sanfermines ima veoma staru tradiciju čiji se koreni nalaze još u srednjem veku, iako je svetsku slavu stekao skoro, postavši specifičan događaj u kojem učestvuju mnogi stranci, i koji je učinio Pamplonu slavnom u svetu.

Američki pisac, Ernest Hemingvej, proslavio je ovaj praznik širom sveta učinivši ga centralnim okruženjem u svom romanu „Sunce se ponovo rađa“. Stanovništvo Pamplone se u tim danima popne sa 190.000 na više od 1.500.000.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]