Sanela Diana Jenkins

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sanela Diana Jenkins
Nema slobodne slike
Rođen/a Sanela Ćatić
1973 (dob: 45–46)
Sarajevo, SR BiH, SFRJ
Etnicitet Bošnjakinja
Alma mater Sarajevski univerzitet, London University
Zanimanje poduzetnik i filantrop
Neto vrijednost >150 mil. £
Suprug/a/zi/ge Roger Jenkins (1999–2011)
Djeca 2 (Roger Jenkins)
Website
dianajenkins.com

Sanela Diana Jenkins (rođena u Sarajevu kao Sanela Ćatić, 1973) je bosanskohercegovačka poduzetnica i aktivistica koja trenutno živi u Kaliforniji.

Rodila se u bošnjačkoj porodici u Sarajevu, kao dijete oca ekonomista i majke računovođe. Studirala je ekonomiju na Univerzitetu u Sarajevu kada je izbio rat, odnosno započela opsada Sarajeva, tokom koje će poginuti njen brat Irnis. Na samom početku je izbjegla u susjednu Hrvatsku gdje je provela godinu dana prije odlaska u London gdje je nastavila studije.

Tokom studija je osnovala kompaniju koja se bavila izradom kupaćih kostima. S vremenom je stvorila niz uspješnih tvrtki i tako stečen kapital često koristila u filantropske svrhe. Zapadnoj javnosti je najpoznatija po tome što je 2009. izdala Room 23, knjigu fotografija koje je izradila Deborah Anderson, a koja sadrži portrete mnogih istaknutih svjetskih celebrityja. Godine 2010. se zajedno sa Seanom Pennom istakla pružanjem humanitarne pomoći potresom poharanom Haitiju.

Godine 2010. je platila kauciju za Ejupa Ganića kada je bio uhapšen po međunarodnoj potjernici koju su srpske vlasti izdale zbog tzv. slučaja Dobrovoljačka.

Od godine 1999. do 2011. je bila u braku sa škotskim bankarom Rogerom Jenkinsom s kojim ima dvoje djece.