Sanakhte

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Prethodi:
Khasekhemwy
Faraon Egipta
Treća dinastija
Slijedi:
Djoser
Sanakhte
Nebka, Mesochris
Vladavina 26862668. pne.
Horusovo ime
G5
T3N35
M3
Sanakhte

Sanakhte, isto tako poznat kao Nebka (na grčkom poznat kao Mesochris), je bio prvi faraon Treće dinastije Drevnog Egipta te vladao od 2686. do 2668. pne.

Sanakhteovo ime znači 'jak zaštitnik'. Pretpostavlja se da svoj položaj duguje ženidbom za kćer Khasekhemwyja, svom prethodnika na faraonskom prijestolju; kraljevska vlast se čak i u ovo rano doba znala prenositi po ženskoj liniji.

Dok Sanakhteovo postojanje potvrđeno grobom u obliku mastabe, grafitima i drugim predmetima, njegova reputacija osnivača Treće dinastije drevnog Egipta, kako je navode Manethon i Torinski kanon, je ozbiljno dovedena u pitanje nedavnim arheološkim otkrićima u Abydosu. Ona bez svake sumnje pokazuju da je Djoser pomogao pokopati --i tako-- naslijediti Khasekhemwyja; to se vidi iz Djoserovih pečata kraj ulaza u grob. (v. Toby Wilkinson u Early Dynastic Egypt, (1999), str.83 & 95). Izgleda vjerojatnije da je Nebka bio kasniji kralj Treće dinastije.

Također, za razliku od Djosera, malo je relikvije ostalo iz Sanakhteovog doba što baca veliku sumnju na Manethonove i navode Torinskog kanona o 18 godina vladavine ovog kralja. Treba naglasiti kako su i Torinski kanon i Manethon svoje podatke iznosili dvije tisuće godina nakon doba egipatske Treće dinastije, pa je za očekivati da će oni biti netočni ili nepouzdani. Torinski kanon je, na primjer, zapisan na papirusima koji datiraju u doba vladavine Ramzesa II, kralja Novog carstva koji je vladao Egiptom od 1279. do 1213. pne.

Velika mastaba kraj Abydosa sadrži fragmente s njegovim imenom. Također sadrži ostatke kostura, koji je možda pripadao ovom kralju. Manethon kralju pripsiuje neobičnu visinu, što odgovara pronađenim ostacima.

V. također[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]