San Blas Indijanci

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

San Blas Indijanci, najznačajnija skupina Cunan Indijanaca, nastanjenih na arhipelagu San Blas koji se sastoji od 365 malenih koraljnih otočića, a nalazio se pred panamskom obalom.

Posjetio ih je Norvežanin Per Høst i opisao u svojoj putopisnoj knjizi ' Hva verden viste meg, fra Ishavet til jungelen ' (Od ledene sante do indijanske kolibe).

O San Blas društvu kaže da svako selo ima vijeće koje se sastoji od predstavnika svih kućanstava, a sastaje se svake večeri radi kraćeg sastanka. Ovakva seoska vijeća imaju svaka svog poglavicu, a vijeće seoskih poglavica bira plemenskog poglavicu cijelog San Blasa. Seoski poglavica bira se doživotno ili dok na zadovoljavajući način štiti seoske interese, a služi i kao sudac u selu.

Na veća savjetovanja gdje se rješavaju pitanja cijelog plemena, svako selo šalje svoga zastupnika. Savjetovanje vodi plemenski poglavica, a može ga sazvati i seoski poglavica ako smatra da se pitanje tiće cijelog plemena.

San Blas Indijanci su ratari, a zemlju obrađuju na susjednom kopnu, pa do tamo putuju u svojim kanuima. Na otocima nema ni pitke vode, pa su i po nju prisiljeni ići na kopno. Kuće su im građene uz obalu mora ili nad morem, podignute na stubovima i građene od bambusa i prekrivene slamom.

Prema Høstu, veoma su čisti, kupaju se svakoga dana nekoliko puta, a ne poznaju ni spolnih bolesti.

Pleme San Bals poznato je zbog veoma raširene pojave nasljednog albinizma među njima. Populacija im je 1940. iznosila oko 21.000 [1].

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Per Høst, Hva verden viste meg, fra Ishavet til jungelen, 1951, Aschehoug (Oslo); 297 stranica
    • Od ledene sante do indijanske kolibe, Prosvjeta 1960. Preveli Irena Vrkljan i Zvonimir Golob

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]