Samuel Bellamy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Piratski kapetan Samuel Bellamy (? - 1717.) je postao poznat u današnje vrijeme zbog pronalaska olupine njegova broda Whydah u srpnju 1984. Osim piratstvom bavio se i trgovinom crnim robljem. Tijekom karijere stekao je nadimak Crni Sam (engleski Black Sam).

Englez po nacionalnosti, u vrlo ranoj mladosti je otputovao u kolonije Novoga svijeta u potrazi za srećom. Tražio je bogatog pokrovitelja za financiranje izvlačenja blaga sa potonulih španjolskih galijuna. Ekspedicija je bila neuspješna i Bellamy se vrati u Englesku gdje se i oženio. Uskoro je napustio suprugu Mary i otišao na Karibe gdje se poćeo baviti piratstvom. U travnju 1716. udružio se sa kapetanom Henryjem Jenningsom da bi opljačkali francusku fregatu Saint Marie. Nakon što su dobili svoj do plijena Bellamy i njegova posada su razvrgnuli partnerstvo sa Jenningsom i otplovili zarobljenim malenim brodom Postillion. Uskoro su susreli Benjamina Hornigolda s kojim su opljačkali francusku šalupu(engleski sloop) Marianne naoružanu sa 6 topova , kod Puerto Mariela nedaleko od Havane. Kao svoj dio Bellamy je dobio Marianne. Zajedno sa Hornigoldom plovio je duž obale Kube gdje su opljačkali još nekoliko brodova.

U svibnju 1716. Hornigold i Bellamy su ujedinili snage sa francuskim piratom zvanim La Buze koji je također djelovao u kubanskim vodama. Željan vlasti Bellamy je tražio od pirata da njega izaberu kao zapovjednika flote umjesto Hornigolda. Taka je i bilo a Hornigld se povukao sa svojim dijelom plijena i prihvatio amnestiju.

Združenih snaga sa La Buzeom, Bellamy je zaplovio uz zapadnu obalu Hispaniole.