Samostalna demokratska srpska stranka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Samostalna demokratska srpska stranka
PredsjednikVojislav Stanimirović
OsnivačMilorad Pupovac
Osnivanje6. 10. 1995 (1995-10-06)
SjedišteVukovar
Ideologijaprava srpske nacionalne manjine
socijaldemokracija
liberalizam
Politička pozicijalijevi centar
Međunarodna afilijacijanije afilirana
Evropska afilijacijaProgresivna alijansa socijalista i demokrata
Mjesta u Saboru
3 / 151
Evropski parlament
0 / 12
Službene stranice
www.sdss.hr

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) je politička stranka koja zastupa interese srpske etničke zajednice u Hrvatskoj.

Formirana je 1997. godine na području Istočne Slavonije koje je tada bilo pod upravom UNTAES-a, odnosno bivšim područjem Republike Srpske Krajine koje je temeljem Erdutskog sporazuma mirno prelazilo pod hrvatski suverenitet. Većina članova nove stranke su bili bivši funkcionari SDS koji su se kasnije spojili sa srpskim političarima koji su, poput Milorada Pupovca za vrijeme rata bili na područjima pod hrvatskom vlašću. Naziv je uzet kao referenca na Samostalnu demokratsku stranku koja je djelovala prije drugog svjetskog rata.

SDSS je ispočetka bila ograničena na Istočnu Slavoniju, a drugim područjima se borila sa Srpskom narodnom strankom borila za glasove Srba. Na parlamentarnim izborima 2003. godine SDSS je osvojila sva tri mjesta rezervirana za srpsku etničku manjinu. Na lokalnim izborima 2005. godine, SDSS je osvojila vlast u nekim općinama Hrvatske, prije svega zahvaljujući Srbima koji su se vratili iz izbjeglištva nakon Operacije Oluja.

Nakon izbora 2003. godine upravo je SDSS omogućio HDZ-u da pod Ivom Sanaderom sastavi parlamentarnu većinu. Suradnja dviju stranaka se nastavila do današnjeg dana.

Na izborima 2007. godine SDSS se po prvi put natjecala za saborske mandate u redovnoj izbornoj jedinici. Kao i 2003. godine u posebnoj XII. izbornoj jedinici osvojila je sva tri mjesta rezervirana za srpsku manjinu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]