Samburu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Samburu (razvrstavanje).
Pripadnici Samburua

Samburu je afričko pleme u srodstvu je s plemenom Maasai. Žive povrh ekvatora, gdje podnožje planine Kenije prodire u sjevernu pustinju, te djelomično južno od jezera Turkana u provinciji Rasjedne doline u Keniji.

Oni su polunomadski pastiri koji žive brinući se za stada krava, ovaca, koza i deva. Mlijeko im je glavna prehrambena namirnica. Ponekad ga miješaju s krvlju. Meso se jede samo u specijalnim prilikama. Najčešće prave juhe od različitog korjenja i kore drveća, a ako žive u području gdje ga mogu uzgajati, jedu i povrće. Što se odjeće tiče, najčešće se nosi tradicionalno žarkocrvena tkanina koju omotavaju oko sebe kao suknju te ogrlice spravljene od mnoštva perli, narukvice i naušnice, osobito ako žive dalje od velikih gradova.

Samburu su se razvili nakon jedne od kasnijih migracija iz Sudana, uzvodno od Nila. Dalje širenje grupe naroda govornog područja Maa, poticalo je nastavak kretanja prema jugu, vjerojatno i pod pritiskom širenja prostora koje se nalazilo pod zaštitom organizacije Borane na istom području. Maa-narod je nekaada živio ovdje i borio se od planine Mt. Elgona do Malindija i južno od Rasjedne doline (rift valley) u Tanzaniji. Samburu danas žive u ranijim naseljima grupe maa. Oni koji su se premjestili na jug (maasai), zadržali su nomadski način života sve do nedavno, kada su se također počeli baviti ratarstvom. Jezik plemena samburu također se naziva samburu. To je zapravo ma jezik koji je vrlo blizak dijalektima maasaija.

Obično između 5 i 10 obitelji smješteno je u taborima 5 tjedana, a onda se sele na nove pašnjake. Muškarci se brinu za ispašu stoke, koja je glavni izvor namirnica. Žene su zadužene za održavanje pokretnih daščara, mužnju krava, donošenje vode i nabavku drva za vatru. Kuće su im obložene blatom, kožom ili travama razvučenim preko osnovnog (onog pokretnog) kostura same kuće. Ograda od koplja okružuje dvorište svake obitelji. Dužnosti dječaka i djevojčica ovog plemena jasno su definirane i odvojene. Dječaci drže stoku u krdu i uče se vještinama lova i obrane stada. Djevojčice donose vodu, drvo za ogrijev te kuhaju. I djevojčice i dječaci, da bi službeno postali odrasli, prolaze kroz obred inicijacije koji uključuje učenje i stjecanje odgovornosti odraslih, te obrezivanje penisa, odnosno klitorisa.

Njihovo društvo je dugo bilo organizirano oko stoke i ratovanja (radi obrane, ali i radi napada na druga plemena) pa se vrlo teško mijenjaju u više ograničen, mirniji način života. Značajne dobiti modernijeg načina života obično su neprivlačne pripadnicima samburua. Oni i dalje ostaju više posvećeni tradicionalnom životu i tradicionalnim stavovima (za razliku od svojih maasajskih rođaka).