Salvatore Riina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Salvatore "Totò" Riina
Biografski podatci
Rođenje(1930-11-16)16. 11. 1930.
Corleone, Sicilija
Smrt27. 11. 2017. (dob: 87)
{{{mjesto_smrti}}}
Suprug/aAntonietta Bagarella (sestra Leoluce Bagarelle)
Djecadva sina - Giovanni i Giuseppe - i dvije kćeri
Karijera
Optužen/ivišestruka ubistva; povezanost sa mafijom
Kaznadoživotni zatvor
Statuspreminuo prilikom izdržavanja kazne

Salvatore Riina poznat i kao Toto Riina (rođen 16. novembra 1930, Corleone, Sicilija - umro 17. novembra 2017) je bio član Mafije. Bio je prvi čovek Cosa Nostre do hapšenja 1993. godine. Nasledio ga je Bernardo Provenzano, koji je uhapšen 2006. godine. Najveću moć stekao je 80-ih i početkom 90-ih godina 20.veka.

Rani period[uredi | uredi kod]

Sa devetnaestt godina je kao član lokalne bande u Corleoneu počinio ubistvo u obračunu za šta je odležao 6 godina u zatvoru. Po izlasku iz zatvora nastavlja sa kriminalnim delatnostima. 1950-ih godina u Corleoneu je glavni bos bio Michele Navarra. Toto je sa svojom bandom isplanirao Navarrino ubistvo za koga su radili. Posle njegovog ubistva Rina postaje glavni mafijaški faktor u gradu. Sa grupom mafijaša kao Bernardo Provencano,Luciano Legio i Antonio Calderone odlaze u Palermo kojim nameravaju da zavladaju. Tada postaju poznati pod nazivom Corleonesi, grupa čiji će članovi postati prvi ljudi Mafije.

Zlatne godine[uredi | uredi kod]

Posle velikih ratova Mafije 1981.-1983. izaći će kao pobednik jer će veliki bosovi biti pohapšeni i osuđeni. Tada on sklapa najveće poslove sa drogom. I ubrzo se penje do prvog čoveka mafije. Tada počinje velika anti-kampanja protiv njega. Tada se kao najveći borci protiv mafije ističu Giovanni Falcone i Paolo Borselino.

Pad[uredi | uredi kod]

U maju 1992. po naredbi Tota Rine ubijen je Govanni Falcone. Na autoputu za Palermo na jednom mostiću preko kog je prelazio auto put Rinine plaćene ubice postavile su pola tone dinamita. U trenutku kada je auto prelazio na to mesto bomba je aktivirana. Poginuli su Falcone njegova žena i tri telohranitelja. U julu iste godine u Palermu postavljena je bomba u automobil Paola Borselina, pri čemu je poginuo on i još pet policajaca. U januaru 1993. godine policija je uspela da locira kako Rina uz pratnju svog vozača izlazi iz svoje kuće u Palermu. Specijalne snage uhapsile su ga kada se auto zaustavio na semaforu. U početku je poricao da je on vođa mafije ali je sud to uspeo da dokaže. Osuđen je na maksimalnu kaznu. Nasledio ga je BBernardo Provenzano koje je uhapšen 2006. posle četrdeset i tri godine skrivanja. Njegovi sinovi takođe su postali članovi mafije.