Sajam udruga Baranje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sajam udruga Baranje 2006. godine

Sajam udruga Baranje svakogodišnja je manifestacija koja se od 2006. održava na Trgu slobode u Belom Manastiru s ciljem da belomanastirske i baranjske udruge i organizacije građanstvu prezentiraju svoje aktivnosti i(li) eventualno prodaju poneki proizvod sa svojih radionica kako bi dobiveni novac iskoristile za svoj budući rad ili za humanitarne svrhe. Sajam se održava subotom od 9 do 12 ili od 10 do 13 sati.

Organizacija i financiranje[uredi - уреди | uredi kôd]

Sajam udruga organizira Mirovna grupa Oaza (najčešće u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom, a nekad i u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira). Dosadašnje sajmove financirali su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva (2006. i 2007), Mirovna grupa Oaza (2008), Zaklada za razvoj lokalne zajednice – "Slagalica" (2009) i Grad Beli Manastir (2010, 2011, 2012).

Učesnici[uredi - уреди | uredi kôd]

U Baranji postoji tristotinjak, a u Belom Manastiru stotinjak udruga, od sportskih, vatrogasnih i lovačkih društava, preko udruga žena i kulturno-umjetničkih društava pa sve do tzv. nevladinih organizacija (NVO). Na Sajmu udruga Baranje najzastupljenije su udruge žena i NVO, ali učestvuju i udruge antifašista, alergičara, biciklista, boćara, bolesnika, civilnih aktivista, Crvenog križa, čuvara tradicije, djece i roditelja, edukatora, folkloraša, fotoamatera, gimnastičara, invalida, karatista, lagovaca, mladih, nogometaša, prijatelja starih sportova, rekreativaca, umirovljenika, sportskih plesača, vatrogasaca… te organizacije nacionalnih manjina (mađarske, romske i srpske). Ponekad učestvuju i udruge izvan Baranje (Građanska organizacija razvoja - GORD iz Dalja, Ženska udruga "Izvor" iz Tenje).

Dosadašnji sajmovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Na dosadašnjim sajmovima učestvovalo je do 30 udruga i organizacija i do stopedesetak njihovih članova te do nekoliko stotina posjetilaca. Najviše udruga bilo je 2017. godine (30 udruga i 115 njihovih članova), a najviše učesnika 2011. godine (23 udruge i organizacije te oko 150 njihovih članova).

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Fotogalerija[uredi - уреди | uredi kôd]

2006.[uredi - уреди | uredi kôd]