Sada (muhafaza)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sada (Muhafaza))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muhafaza Sada

صعدة

Položaj muhafaze Sada na karti Jemena
 
Zemlja:  Jemen
Glavni grad: Sada
Stanovništvo: 693.217
Površina: 12.370 km²
Gustoća stanovništva: 56 st/km²

Sada (arapski: صعدة) je jedna od 20 jemenskih muhafaza. Prostire se na gorju Hidžaz na sjeverozapadu Jemena, uz granicu sa Saudijskom Arabijom.

Muhafaza Sada ima 693.217 stanovnika,[1] što predstavlja 3,67% stanovništva Jemena, te površinu od 12.370 km².[2]. Gustoća naseljenosti je samo 56 stanovnika po km² i po tom kriteriju je najslabije naseljena pokrajina Jemena.

Geografija[uredi | uredi kod]

Teren ove muhafaze je vrlo raznolik. Sjeverno i zapadno nižu se gorja Kaulan, Bakim i Razeh koji dosežu do 2800 m visine. Ova gorja spojena su s gorjem Džuma. U gorju Razeh najviši vrh je Jabal Hurum. Po planinama su vrlo su česti vadiji, korita povremenih bujica, koje su duboko urezane u planinske stijene i imaju velike kanjone. Najveći vadiji su Sakajn, Nušur, Badr, Dhamad, Alaf i Vadi Abdajn s kanjonom Kanik, na kojoj se nalaze ostatci himjaritske brane iz 9. st.

Sadska visoravan (Kaa)[uredi | uredi kod]

Visoravan Sada spada među najplodnija područja Jemena. Uzgajaju se grožđe, šipak, breskve, marelice i smokve, koje uspjevaju i na visinama od 1800 metara. Polja u Saadi su najviša u Jemenu. Visoravan je zatvorena sa sjevera i zapada planinama Džuma i Ghamar, s juga gorjem Sahar, a s istoka barijeru tvori gorje Hamdan.

Istočna Sada[uredi | uredi kod]

Ovaj dio pokrajine se sastoji od pustinje i visokog gorja (na zapadu) sa brojnim riječnim dolinama (vadijima) koja se gube u pustinji Rub' al Khali.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]