Sada (Muhafaza)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Muhafaza Sada

صعدة

Položaj muhafaze Sada na karti Jemena
 
Zemlja:  Jemen
Glavni grad: Sada
Stanovništvo: 693.217
Površina: 12.370 km²
Gustoća stanovništva: 56 /km²

Sada (arapski:صعدة) je jedna od 20 Jemenskih muhafaza. Ova pokrajina prostire se, na sjeverozapadu Jemena u gorju Hidžaz, uz granicu sa Saudijskom Arabijom.

Muhafaza Sada ima 693.217 stanovnika[1], što predstavlja 3.67% stanovništva Jemena, i površinu od 12.370 km²[2], tako da ima samo 56 stanovnika na km². Po tom kriteriju je najnesaljenija pokrajina Jemena.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Teren ove muhafaze je vrlo raznolik. Sjeverno i zapadno nižu se gorja; Kaulan, Bakim i Razeh koji dosežu do 2800 m visine. Ova gorja spojena su s gorjem Džuma. U gorju Razeh najviši vrh je Jabal Hurum.

Po planinama su vrlo su česti vadiji, korita povremenih bujica, koje su duboko urezane u planinske stijene i imaju velike kanjone. Najveći vadiji su; Sakajn, Nušur, Badr, Dhamad, Alaf i Vadi Abdajn sa kanjonom Kanik, na kojoj se nalaze ostatci himjaritske brane iz 9. st..

Sadska visoravan (Kaa)[uredi - уреди | uredi izvor]

Visoravan Sada spada među najplodnija područja Jemena. Uzgaje se; grožđe, šipak, breskve, marelice, smokve, koje uspjevaju i na visinama od 1800 metara. Polja u Saadi su najviša u Jemenu. Visoravan je zatvorena sa sjevera i zapada planinama Džuma i Ghamar, te s juga gorjem Sahar, sa istoka barijeru tvori gorje Hamdan.

Istočna Sada[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovaj dio pokrajine se sastoji od pustinje i visokog gorja (na zapadu) sa brojnim riječnim dolinama (vadijima) koja se gube u pustinji Rub' al Khali.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]