Saborna crkva u Temišvaru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Rumunska Saborna crkva u Temišvaru (rum. Catedrala Ortodoxă din Timişoara) je pravoslavna crkva u centru Temišvara. Posvećena je svetim tri jerarsima.

Saborna crkva u Temišvaru izgrađena je između 1937-1940, po planovima arhitekte Joana Trajanešku. Arhitektonski stil je po mnogima neobičan za pravoslavne crkve. Mada se nalaze elementi vizantijskog stila, ipak fale za vizantijski stil tipične kupole; zato crkva ima 11 tornja od kojih najviši, centralni toranj ima visinu od oko 96 m, i koji stilistički liče na crkve i manastire moldovske škole.

Freske i ikone crkve, koje je slikao Atanasije Demijan, dovršene su posle drugog svetskog rata, tako da je crkva osvećena tek 1946. Ikonostas od lipe napravio je domaći umetnik iz Temišvara Stefan Goja. Crkva može da primi oko 4.000 vernika.

Najvažniji religiozni predmeti crkve su beogradsko jevanđelje (rum. Noul Testament de la Bălgrad) iz 1648 i propovedi mitropolita Varlama (Cazania lui Varlaam) iz 1643, dva od najstarijih dokumenata rumunskog jezika.