ST!llness

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
St!Ilness
Muzički rad
Period aktivnosti1998. - sadašnjost
Mjesto osnivanjaSplit, Zagreb, ...
Žanrhip-hop, reggae, dub, funk, jungle...
Članovi
Trenutni članoviIvan Jurić - YURI
Mario Validžić
Ante Ljubičić
Krunoslav Kobešćak
Marko Pinjuh
Davor Barišić
Ognjen Zečević
Robert Martinović
Bivši članoviDavor Venom (DJ Venom) , Nenad Kovačić (Antenat, Afion...) , Damir Babojelić, Branimir Božak, Daniel Vignjević
Ostalo
Službene stranicehttp://www.myspace.com/stillnesshr

ST!llness je reggae, rock, dub, hip-hop crossover bend sa trenutnim prebivalištem u Zagrebu.

Članovi

[uredi | uredi kod]

Bend je nastao 1998. godine u Splitu. Sastav čine:

 • Ivan Jurić - YURI (vokal, tekstovi, semplovi)
 • Mario Validžić - Vale (bubanj)
 • Ante Ljubičić Expirience (gitara, back vokal)
 • Marko Pinjuh (bas)
 • Davor Barišić (gitara, back vokal)
 • Ognjen Zečević (semplovi, efekti, klavijature, back vokal)
 • Robert Martinović (ton majstor, efekti)

Povijest sastava

[uredi | uredi kod]

Šablon:Priča

Sve je počelo negdje krajem 98. Yuri i Papi ( sada već bivši član) upoznali su se u jednoj od splitskih gimnazija i osnovali tvrdi hip-hop dvojac ST!llness. Svoj prvi underground single «fala» izbacili su početkom 2000. godine. Pjesma je odlično prošla kod ljubitelja domaćeg hip-hop-a zahvaljujući renomiranoj underground stranici H3S i odličnom beatu koji je napravio Shot (Elemental).

Nedugo zatim snimljena je i « Zar se ovo život zove», pjesma poznata kao prva u Hrvata s tematikom sindroma narodnjaka. U njoj su korišteni prvi semplovi takve vrste. Nakon tih dviju stvari slijedi rad u kućnim studijima te izbacvanje još par undergorund stvari. 2003. Yurijevom inicijativom izlazi prva splitska Hip-hop kompilacija «devaSTacija» na kojoj se Papi s par odličnih verse-ova oprašta od ozbiljnog bavljenja glazbom, pa u ST!llnessu ostaje samo Yuri. Inače na toj kompilaciji su prisutni svi koji su se u to vrijeme aktivno bavili Hip-hopom u Splitu: TBF, Dhirtee III Ratz, Nebu i Drugi (danas u projektu Dječaci), Renamed One, Rapresija (danas Edip Mamu), Defekt.

Ime Yurijevog projekta se ne mijenja jer ono označava već postavljeni cilj (ideju) no stil glazbe doživljava jedan oblik evolucije. Tekstovi ostaju isti: s jedne strane žestoki, angažirani i onako punk-banalni, a s druge strane opet osjećajni i s filozofisjkom dozom. Uspostavom prve petorke live benda se uvelike promijenio način njihove interpretacije.

Taj pristup je u jesen 2006. godine doveo bend do potpisivanja profesionalnog ugovora sa izdavačkom kućom MENART.

Nakon objavljivanja debi albuma pod nazivom Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović u srpnju 2007. godine čvrsto se postavljaju unutar scene. Album je sniman u „ELEMENT“ studiju kod SHOT-a i Erola (ELEMENTAL). „Dokumentarni audio zapis o individualnim i društvenim vrijednostima, gadostima i kretanjima“ (kako sam bend naziva uradak) je dobio jako dobre kritike što glazbenih kritičara, što publike te je svrstan među najbolja hrvatska izdanja u 2007. Njihov molotovljev koktel hip-hop-a, reggae-a, drum'n'bass-a i HC distorzija s pjevanim i rap vokalima prodire u podsvijest i najzagriženijim skepticima.

S albumom je svjetlo dana ugledalo 4 singla sa spotovima u izvedbi Matije Pavlića ( „Banana SpliT“ ) te jedan medijski bojkotiran spot („Katarza“) u izvedbi Gorana Škofića.

Do studenog 2009. godine ST!LLNESS je odsvirao stotinjak koncerata po raznim klubovima i dvoranama širom bivše države uključujući i velike festivale u regiji (EXIT 2x, Seasplash 2x , In music, Riversplash, DOF...) dijeleći binu sa velikanima ovih prostora i šire (THE PRODIGY, Misty in roots, RAMBO AMADEUS, Antenat, Dubioza Kolektiv, RDK, Đubrivo, HP, Edo Maajka, ATHEIST RAP, LET 3, Majke...). Dva puta su bili gost TBF-u pred prepunim dvoranama Doma sportova. Kažu kako im je sa svima, a prije svega s publikom, bio užitak dijeliti vrijeme, prostor, energiju i informacije.

U studenom 2009. izlazi njihov drugi studijski album (CD + DVD) pod nazivom: „GLOBALNO ZATUPLJENJE – PAKET ZA PREŽIVLJAVANJE“.Sniman je u „KRAMASONIK“ studiju kod Hrvoja nikšića (Tobogan, Vještice). Ovim albumom ST!LLNESS, ne samo da potvrđuje svoj status već unapređuje zvuk i svoj pristup stvaranju i muziciranju. Nazivaju ga: „Audio-vizualni komplet recikliran za poticanje razmjene informacija i energije“. Njihov izražaj je potkrijepljen likovnim oblikovanjem kompletnog paketa (Goran Škofić po ideji ST!LLNESS-a) i DVD-om u izradi kulturne internet televizije (www.transmeet.tv). Sav likovni i video materijal danas je direktno povezan sa sve češćim vizualnim izvedbama na koncertima (Trip to zion vizuals).

Diskografija

[uredi | uredi kod]
 • DEMO:ST!llness - Hologram Root(s bendom)
 • Album: Sve što znam o životu je... odabrao Đelo Hadžiselimović (Menart, 2007)
 • Online DVD: Live iz doma sportova (Transmeet.tv, 2009)
 • Album: Globalno zatupljenje - Paket za preživljavanje (Menart, 2009)

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]