Savez komunista Srbije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa SK Srbije)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Savez komunista Srbije (SKS) je bila komunistička partija, odnosno republička organizacija Saveza komunista Jugoslavije u Srbiji.

Osnovana je godine 1945. kao Komunistička partija Srbije od dotadašnje pokrajinske organizacije KPJ. Godine 1952. je nakon VI kongresa KPJ promijenila ime u SKS. 1970-ih su u okviru njega kao zasebni entiteti autonomiju stekli Savez komunista Kosova i Savez komunista Vojvodine.

Od donošenja Ustava SFRJ 1974. godine u njemu je sve više jačala nacionalistička struja čiji će predvodnik 1987. postati Slobodan Milošević. Nakon Osme sjednice je Milošević došao na njeno čelo i započeo pokret poznat kao antibirokratska revolucija, zahvaljujući kome su njegove pristaše došle na vlast u Vojvodini, Crnoj Gori i - poslije intervencije JNA - na Kosovu. SK Srbije se tada našao u oštrom sukobu sa Savezom komunista Slovenije koji je početkom 1990. doveo do raspada SKJ na XIV kongresu, a posredno i do raspada SFRJ.

Slično kao i druge republičke organizacije SKJ, SKS se nakon toga formalno "reformirao" ujedinivši se sa tadašnjim Socijalističkim savezom radnog naroda Srbije u Socijalističku partiju Srbije.

Vođe[uredi - уреди | uredi izvor]