SHpiritus mOvens

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
sHpiritus mOvens
Muzički rad
Osnivanje2005.
Žanrrock, world music, francuska nova scena
Članovi
Trenutni članoviJelena Adamović - violina
Slobodan Manojlović - vokal i gitara
Uroš Vasiljević - kontrabas
Nikola Ristić - klarinet
Maša Cvijović - flauta
Milena Radičanin - harmonika
Lazar Muždalo - truba
Ostalo
Službene stranicewww.shpiritus.com

sHpiritus mOvens (izgovara se [špiritus movens]) je bend nastao u Beogradu 2005. Izvodi pesme nove francuske scene, velikih šansonijera poput Brela i Aznavura i svoje autorske pesme.

Često sviraju u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, kao i na trgovima gradova širom Srbije i Balkana[1]. Osnivači benda su Slobodan Manojlović i Milan Pavlović, koji su među prvima u Srbiji počeli da sviraju i promovišu francusku savremenu muziku. Prošireni sastav benda, odnosno sHpiritus mOvens ensemble, čine duvačka sekcija i svi ostali muzičari koji im se redovno pridružuju na klupskim svirkama. sHpiritus mOvens je nastupao u više od dvadeset različitih mesta u Beogradu, na Beogradskom sajmu knjiga[2], nekoliko puta u beogradskom klubu Žica, Akademiji 28[3], Peronu i na Shlepu, a od maja 2012. redovno svira u bistrou Café de France.

Na konkursu za predgrupu ZAZ na festivalu Cantat u Novom Sadu, sHpiritus mOvens je, uz još dva benda, izabran glasovima publike i stučnog žirija.[4][5] Sam nastup na koncertu 24. avgusta 2011. na Petrovaradinskoj tvrđavi im je doneo veliki broj novih fanova i privukao medijsku pažnju.[6] Bend je bio i na šest regionalnih turneja od 2011. do 2014. godine gde je svirao po Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

sHpiritus mOvens je bend koji je za svojih deset godina postojanja imao veliki broj saradnji sa domaćim i stranim muzičarima, među kojima su L5DH iz Grenobla, Wordly Savages iz Toronta, harmonikaš Žilijen Pajar iz Švajcarske i međunarodni bend Les Gars d'en Bas iz Praga i Rena. Kroz bend je prošlo oko pedeset muzičara koji su se duže ili kraće zadržali u bendu.

U decembru 2013, bend je humanitarnu svirku za stotinak tražioca azila smeštenih u Obrenovcu.[7][8][9]
U 2014. je u dva navrata održao besplatne koncerte za stara lica u dva stacionara u Beogradu.

Pesme[uredi | uredi kod]

  • Leteti ti si hteo (Mare)
  • Izabran
  • Markon Dragon
  • Setif
  • Ćup od terakote

Izvori[uredi | uredi kod]