Ry Cooder

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ry Cooder

Ry Cooder svira slide gitaru 2009
fotografija: Dani Canto
Informacije
Ime po rođenju Ryland Peter Cooder
Rođen/a 15. mart 1947. (1947-03-15) (dob: 75)
Los Angeles, California, United States
Žanrovi Americana, roots rock, folk, blues, Tex-Mex, country, gospel, world music
Zanimanja muzičar, kompozitor, muzički producent
Instrumenti gitara, mandolina, vokali, array mbira
Godine aktivnosti 1967–
Diskografske kuće Warner Bros., Nonesuch/Elektra
Povezani izvođači Taj Mahal, Captain Beefheart, Buena Vista Social Club, Ali Farka Toure
Website Ry Cooder

Rajlend "Raj" Piter Kuder (engl. Ryland "Ry" Peter Cooder; rođen 15. mart a 1947. u Los Anđelesu, Kalifornija) je američki gitarista, pevač i kompozitor, poznat po svom slajd gitarskom zvuku, svome ineresu za izvornom američkom muzikom (engl. American roots music) i, u skorije vreme, po svojoj saradnji sa tradicionalnim muzičarima iz mnogih zemalja.

Karijera[uredi | uredi kod]

Kuder je prvi put privukao pažnju 1960. godina, svirajući sa Kapten Bifhartom (engl. Captain Beefheart) i Madžik bendom (engl. Magic Band, nakon što je prethodno sarađivao sa Tadž Mahalom (engl. Taj Mahal) i Rajzing sonsima (engl. Rising Sons).

On je svirao kao gostujući gitarista grupe Roling Stons na njihovim mnogobrojnim i raznovrsnim sešen (engl. session) snimanjima u 1968. i 1969. godini, a Kuderovi doprinosi pojavljuju se na albumima Stonsa Let it Blid (engl. Let It Bleed) (mandolina u "Lov in vein" - (engl. Love in Vain)) i Stiki fingers (engl. Sticky Fingers), na kojima je svirao slajd gitaru za "Sister Morphine". Tokom tog perioda, Kuder je sarađivao sa Mik Džegerom, Čarli Vatsom, Bilom Vajmanom i dugogodišnim studijskim muzičarem Rolingstonsa, Nikijem Hopkinsom, na snimanju "Džaming sa Edvardom" (engl. "Jamming with Edward"). Ubrzo posle ovog sešna, Kuder je optužio Kita Ričardsa za muzičko plagijatorstvo, ali je od tada uvek odbijao da komentariše ove svoje optužbe. Kuder je takođe svirao slajd gitaru za film Performance iz 1970. godine, između ostalog, i u pesmi koja predstavlja prvi samostalni singl Mika Džegera "Memo from Turner".