Ruski dom u Beogradu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ruski dom
Ruski dom
Ruski dom
Ruski dom


Informacije
Lokacija Beograd, Srbija Srbija
Status završena
Sagrađena 1933.
Otvaranje 1933.
Broj spratova 4
Kompanije
Arhitekta V. F. Baumgarten
Autor V. F. Baumgarten
Upravljanje Ruski centar za nauku i kulturu
Reference: Ruski dom u Beogradu

Ruski dom (Ruski centar za nauku i kulturu RCNK) se nalazi u centru Beograda u ulici Kraljice Natalije. Bavi se promocijom ruskog jezika i kulture.

Istorija[uredi | uredi kod]

Ruski dom je nastao na inicijativu ruskih emigranata koji su utočište našli u Kraljevini SHS posle Oktobarske revolucije u Rusiji.

Podršku ovoj ideji je dao kralj Aleksandar I Karađorđević, Patrijarh srpski Varnava, akademik Aleksandar Belić i drugih vodećih državni i društveni srpski stvaoci. Zgradu je projektovao ruski arhitekta V. F. Baumgartena. Otvoren je kao kulturni centar 9. aprila 1933. godine. U okviru doma, u junu 1936. je otvoren Muzej cara Nikole Drugog.[1]

Nakon Drugog svetskog rata Vlada Jugoslavije je zgradu predala Sovjetskom Savezu gde je bio smešten „Dom sovjetske kulture“ (od 1994. god. – Ruski centar za nauku i kulturu).

Ruski dom raspolaže izložbenim materijalom, filmskim fondom, knjigama i uključuje u organizaciju različitih festivala, konferencija i drugih kulturnih događanja u Beogradu i šire.

Ruski dom je radio i tokom NATO bombardovanja SRJ tokom 1999. Tokom bombardovanja nije prekidao svoj rad. Na dan 24. maja 1999. godine čitav Beograd je ostao bez električne energije, dok je u Ruskom domu uz sveće proslavljen „Dan slovenske pismenosti i kulture“.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

  1. "Vreme", 8. jun 1936