Ruralna čistka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ruralna čistka (engl. Rural purge) je izraz kojim se opisuje za odluka vodstva američke TV-mreže CBS kojom je u maju 1971. godine došlo do masovnog otkazivanja snimanja popularnih TV-serija radnjom smještenih u američki ruralni ili provincijski milje. To se prije svega odnosi na sitkomove kao što su Petticoat Junction, Green Acres, Beverly Hillbillies i Mayberry R.F.D., te country muzičko-zabavnu emisiju Hee Haw. Razlozi za tu odluku su bili prije svega ekonomske naravi - iako su serije uživale izuzetnu gledanost, vodstvo CBS je smatralo kako njihovu najvjerniju publiku čine ruralni, stariji i siromašniji gledatelji umjesto mladih baby boomera, koji su, s obzirom na svoju brojnost i sklonost trošenju postali najzanimljiviji oglašivačima. Ponekad se navodi da je odluka imala i svjetonazorske, odnosno ideološke motive, odnosno da je CBS-ovo vodstvo smatralo da ruralni sitkomovi predstavljaju odraz konzervativne Amerike, odnosno da se u njima, s obzirom da im se radnja odigravala u malim i često izoliranim mjestima, ne mogu adekvatno prikazati liberalne i progresivne ideje poput rasne desegracije ili borbe za ženska prava koje su tada počele uticati na svakodnevni život u velikim gradovima. Odluku CBS su na svoj način slijedile i druge dvije velike TV-mreže - NBC i ABC - iako daleko manje izraženo, s obzirom da je kod njih udio programa sa ruralnim temama bio daleko manji. Još jedan razlog je bilo i stupanje na snagu tzv. Pravila pristupa udarnom terminu kojim je 1971. FCC ograničila količinu sadržaja proizvedenih od strane TV-mreža koje su mogle prikazivati sa njima povezane lokalne i regionalne stanice.

Ruralna čistka je kasnije opisivana kao jedan od najspektakularnijih odraza jaza, ali i svojevrsne smjene generacije te naglih društvenih promjena u tadašnjem američkom društvu. To se prije svega odnosilo kroz sadržaj kojim su zamijenjene otkazane serije, a koje su radnjom gotovo sve bile smještene u velike gradove, imale kao protagoniste otvoreno feministički raspoložene žene ili rasno raznovrsne likove. Jedna od rijetkih emisija koja je izbjegla nestanak je bio Hee Haw, koji se do 1982. godine prikazivao izvan mreže po lokalnim stanicama.

Ponekad se navodi da je čistku predvidio, a i na svoj način možda i potakao crni pjesnik čija je pjesma iz 1970. godine pod naslovom The Revolution Will Not Be Televised u svom tekstu upravo kritizirala bjelinu popularnih emisija, odnosno nedostatak crnih likova. Roy Clark, country pjevač i voditelj Hee Hawa je kao svojevrsni odgovor 1972. godine objavio satiričnu pjesmu The Lawrence Welk-Hee Haw Counter-Revolution Polka.