Ruma

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ruma
Osnovni podaci
Država  Srbija
Stanovništvo
Geografija
Ostali podaci
Poštanski kod 22400
Pozivni broj 022
Registarska oznaka RU

Ruma je smeštena u središnjem delu Srema, skoro na južnim obroncima Fruške Gore, na nadmorskoj visini od 111 metara.Kroz Rumu prolazi 45.paralela ! Kamen sa oznakom 45.paralele nalazi se u gradskom parku (prema Bregu).Konfiguraciju terena odlikuju plodna zemlja i pitomi pejzaži centralnog Srema. Nedostatak većeg vodenog toka uspešno su nadoknađivala tri rumska potoka (koji su našli mesto i u grbu grada), a 70-ih godina u neposrednoj blizini Rume izgrađeno je veštačko jezero Borkovac. Pored Rume su uvek prolazile glavne saobraćajne komunikacije, povezujući je sa većim gradskim centrima u njenom susedstvu (Beograd, Novi Sad, Šabac).

Od Požarevačkog mira 1718. austrijska vlast zamenjuje tursku i trajaće u Sremu narednih dvesta godina. 1949 godine Vazduhoplovni Savez Jugoslavije osnovao je u Rumi pilotsku školu, školu za padobranske instruktore i vazduhoplovno-modelarsku školu. 1950. godine u Rumi je sa velikim uspehom održan međunarodni aeromiting.

Ruma je privredni i kulturni centar istoimene opštine, koju čine teritorije 17 sela, ukupne površine 578 km2 . Po poslednjem popisu stanovništva obavljenom 2002. Ruma ima blizu 36.229 stanovnika, a cela Rumska opština 60.006. Prema nacionalnom određenju najbrojniji su Srbi, a zatim slede pripadnici raznih nacionalnih manjina (Hrvati, Mađari, Nemci itd). Najveći broj stanovništva zaposlen je u industriji i poljoprivredi

Slavni ljudi[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Atanasije Stojković, srpski pisac i naučnik, ruski akademik, profesor i rektor univerziteta u Harkovu
  • Slavoljub „Slavko“ Vorkapić (Slavko Vorkapich), američki filmski teoretičar, montažer i reditelj jugoslovenskog porekla, dugogodišnji profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije; predavao je i na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.
  • Predrag Ćulibrk, v.d. direktor kompanije M:TEL
  • Danilo Pantić, mladi fudbaler Partizana
  • Dragana Špehar, atletičarka
  • Vladimir Jocić, bivši fudbaler

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]