Rudolf Emert

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rudolf Emert
Nema slobodne slike
Rođen/a 6. august 1943. (1943-08-06) (dob: 77)
Budimpešta
Prebivalište Mece
Nacionalnost mađarska
Državljanstvo hrvatsko
Obrazovanje Strojarsko-brodograđevni fakultet u Zagrebu
Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Zanimanje dipl. inž. strojarstva
Poznat/a po nastavnom i znanstvenom radu

Prof. dr. Rudolf Emert, dipl. inž. (Budimpešta, 6. VIII. 1943), profesor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Diplomirao je 1968. godine na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1974. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao 1987. godine na fakultetu na kom je i diplomirao. Zaposlio se 1968. godine u Poljoprivredno-remontnom pogonu Beli Manastir, postavši na koncu i direktor beljskog Pogona Remont.

Nastava na fakultetu[uredi - уреди | uredi izvor]

Nastavnu djelatnost na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku započeo je 1979. godine kao predavač u dopunskom radnom odnosu na predmetu "Održavanje i popravak poljoprivrednih strojeva". U martu mjesecu 1990. godine izabran je za isti predmet u zvanje docenta. Od 1996. godine, uvođenjem novih nastavnih programa, postaje sunositelj i predmeta "Osnove strojarstva - Motori i traktori" i predmeta "Poljoprivredni traktor". Godine 1998. izabran je za izvanrednog profesora. Od 2002. godine nalazi se u svojstvu redovitog profesora, a od novembra 2005. godine redovitog profesora u trajnom zvanju.

Također predaje i na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu na predmetima "Poljoprivredni strojevi" i "Održavanje postrojenja". Na Veleučilištu u Požegi - Poljoprivredni odjel u Vinkovcima predaje predmet "Poljoprivredni traktori" te "Goriva i maziva".

Na poslijediplomskom studiju iz Mehanizacije u poljoprivredi predaje predmet pod nazivom "Motori i traktori - izabrana poglavlja" i "Metode održavanja tehničkih sustava u poljoprivredi".

Funkcije[uredi - уреди | uredi izvor]

Od 1997. godine bio je voditelj znanstvenog projekta "Održavanje i popravak poljoprivrednih strojeva u funkciji uštede i ekologije", a od 1998. godine projekta "Organizacija održavanja i popravaka poljoprivrednih strojeva".

Od 2000. do 2003. godine bio je predsjednik Nadzornog odbora Belja d.d.

Član je Hrvatske udruge poljoprivredne tehnike te Hrvatskog agronomskog društva, a od 2004. godine član je Mađarske akademije nauka. Od 2001. do 2006. godine nalazio se na funkciji dekana Poljoprivrednog fakultetu. Od 1. novembra 2005. godine vršio je funkciju prorektora za razvoj i suradnju s gospodarstvom na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku.

Znanstvenoistraživački rad[uredi - уреди | uredi izvor]

Njegova znanstvenoistraživačka djelatnost odnosi se na nekoliko područja kao što su: održavanje i popravak poljoprivrednih strojeva, s posebnim osvrtom na istraživanje dijagnostičkih postupaka i njihovo korištenje pri održavanju te na regeneraciju strojnih dijelova i njihovu pouzdanost u radu. Značajnije područje rada je izučavanje korištenja motora i traktora u poljoprivredi, s posebnim osvrtom na pouzdanost pojedinih sustava, njihovo pravilno podešavanje, uštedu energije i zaštitu okoliša.

Knjige[uredi - уреди | uredi izvor]

Kao prvi autor Rudolf Emert napisao je dva sveučilišna udžbenika: "Održavanje traktora i poljoprivrednih strojeva" i "Popravak poljoprivrednih strojeva" te kao koautor sveučilišni udžbenik "Osnove strojarstva".

U okviru znanstvene djelatnosti objavi je preko 70 znanstvenih i stručnih radova.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]