Rudolf Švagel-Lešić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rudolf Švagel-Lešić
Nema slobodne slike
Rođen/a 1911.
Županja, tada Austro-Ugarska, danas Hrvatska
Ostala imena Rudolf Švagel [1]
Obrazovanje Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu
Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Zanimanje akademski kipar i slikar
Poznat/a po kipovima
Rodbina brat Franjo Švagel

Rudolf Švagel–Lešić (Županja, 29. IX. 1911. — Vodnjan, 30. XI. 1975), hrvatski akademski kipar, slikar i medaljer.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnovnu školu i četiri razreda građanske škole završio je u Županji. Na kiparski odjel Roberta Jeana Ivanovića i Davorina Hotka, na Obrtnoj školi u Zagrebu upisao se 1927. godine. Dvije godine kasnije (1929) imao je prvu samostalnu izložbu, i to u Zagrebu. Te, 1929. godine upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odjel slikarstva i kiparstva. U akademskoj godini 1930/1931, kao talentirani student, dobio je stipendiju za Pariz, gdje je studirao u klasi Jeana Bouchea.

Umjetnički rad[uredi - уреди | uredi izvor]

Sudjelovao je na velikoj kolonijalnoj izložbi i za torzo "Sjećanje" dobio brončanu medalju. Izlagao je u Londonu i u Liegeu. Godine 1932. nastavio je studij u Zagrebu, u klasi profesora Frana Kršinića i Ive Kerdića. Akademiju je završio 1933. godine i tada se vratio u Županju, gdje je otvorio atelje. Radio je kao slobodni umjetnik te vodio tečajeve keramike.

Godine 1935. godine odselio se u Vukovar jer je dobio narudžbe od grofa Eltza. Godine 1939. stiže u Osijek i otvara atelje pri Franjevačkom samostanu, gdje je i stanovao. Radio je skulpture za crkve u Osijeku i Valpovu te nadgrobne spomenike.

Poslije Drugog svjetskog rata (1945) nova vlast ga je pritvorila, dok su njegovi radovi zatečeni u ateljeu uništeni. Osuđen je na deset godina zatvora, od kojih je dvije godine proveo u Staroj Gradiški i Lepoglavi, nakon čega je uvjetno pušten kući. Godine 1947. ponovno je osuđen pa je još dvije godine zatvora proveo u Lepoglavi.

Godine 1953. dobio je mjesto profesora likovnog odgoja, prvo u Lepoglavi, pa u Jasenovcu i Bosanskoj Dubici. Nakon nekoliko godina progona i izolacije, 1960. doselio se u Vodnjan, gdje je i umro 1975. godine. Pokopan je na mjesnom groblju, gdje je imao i kiparsku radionicu.

Djela[uredi - уреди | uredi izvor]

Enigmatika[uredi - уреди | uredi izvor]

Uvršten je i u Leksikon zagonetača Jugoslavije jer je tridesetih godina 20. stoljeća zagonetao u "Mladosti", "Obitelji", "Omladini" i dr. Najčešće je ilustrirao zagonetke koje su sastavljali kasniji književnik i slikar Ivo Balentović i Rudolfov brat Franjo Švagel. Zajedno s njima osnovao je enigmatski klub u Županji.

Napomene[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Pod tim imenom uvršten u Leksikon zagonetača Jugoslavije

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]