Ružica Rip

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ružica Rip
Rođenje1914.
Bezdan, Austro-Ugarska
Smrt1942. (dob: 27 - 28)
kod Manastira Morača, Kraljevina Jugoslavija
Uzrok smrtiubijena od četnika
NacionalnostJugoslavenka
EtnicitetJevrejka[1]
DržavljanstvoKraljevina Jugoslavija
Alma materMedicinski fakultet Univerziteta u Beogradu
Zanimanjelekar
Politička partijaKPJ
RoditeljiDezider Rip

Ružica Rip (Bezdan, 1914 - kod Manastira Morača, 1942), jugoslavenska lekarka, komunistkinja i učesnica Narodno slobodilačkog borbe.

Biografija[uredi | uredi kod]

Ružica Rip je rođena 1914 godine u bačkom naselju Bezdan u jevrejskoj porodici Dezidera Ripa. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završila je 1940 godine. U vreme studija pristupila je naprednom pokretu, te je 1940 bila primljena u članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Ružica je vrlo aktivno delovala u Udruženju medicinara. Pred Drugi svjetski rat bila je dio grupe lekara koji su ilegalno lečili bolesne i ranjene komuniste, kao i napredne studente koji su bili povređeni u demonstracijama diljem Kraljevine Jugoslavije. Nakon aprilskog rata tj. okupacije Kraljevine Jugoslavije, Ružica je početkom maja 1941 otišla u Crnu Goru gde se aktivno uključila u Narodno slobodilačku borbu (NOB). Od jula 1941 vodila je partizansku bolnicu u Kolašinu, a za vreme decembarskog napada na Pljevlja vodila je bolnicu na Žabljaku. Kasnije je bila lekar u Komskom odredu. Četnici su je zarobili početkom 1942 prilikom evakuacije ranjenih partizana u manastir Morača. Kako je zbog svog odlučnog antifašitičkog uverenja odbila ostati kod četnika kao lekar, Ružicu su četnici zverski ubili 1942 godine.[1]

Srednja medicinska škola "Dr. Ružica Rip" u Sombor nosi njeno ime u čast.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Jaša Romano, 1980, str. 469
  2. Srednja medicinska škola "Dr. Ružica Rip". Preuzeto 27. 4. 2014

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Romano, Jaša (1980). Jevreji Jugoslavije 1941–1945: žrtve genocida i učesnici narodnooslobodilačkog rata, Beograd: Jevrejski Istorijski Muzej, Saveza jevrejskih opština Jugoslavije.