Rozalija Mihajlović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Баба Роска.jpg
Mira Banjac kao Rozalija Mihajlović u TV seriji Bela lađa
Debi Porodično blago (TV serija) (1998)
Autor(i) Siniša Pavić
Detalji
Nadimak Roska
Spol {{{rod}}}
Zanimanje proročica

Rozalija Mihajlović, poznatija kao Roska, izmišljeni je lik iz TV serija Porodično blago i Bela lađa. Lik je izmislio Siniša Pavić, a ulogu je tumačila Mira Banjac.

Uloga u serijama[uredi | uredi kod]

Porodično blago[uredi | uredi kod]

Roska je lažna proročica koja uzima novac na tuđu lakovernost. Ona se prvi put pojavljuje kada Bisenija (Vesna Trivalić) i deda Trajko (Živojin Milenković) dolaze kod nje da u kugli pogleda gde je Bisin izgubljeni verenik Kokan. Roska živi u staroj kući u kojoj ima razne predmete za proricanje (kuglu, karte, pasulj...) i slobodne sobe za izdavanje. Kako tvrdi, sobe ponekad posećuje duh njene pokojne sestre Ljubice. Roska saznaje da Trajko ima ćup sa zakopanim blagom i pokušva da ga prevari za trećinu. Kasnije prima Bogoljuba Gagića (Danilo Lazović) u slobodnu sobu i tobože mu pomaže da se njegova žena Rajna (Snežana Savić) ponovo zaljubi u njega, ali na kraju samo uzima novac. Pri kraju serije ona govori sudiji Risu (Branislav Lečić) da je Tihomir Stojković (Predrag Smiljković) iskopao ćup deda Trajka. Ona je to saznala od Tihomirovog brata Đoše (Bogoljub Mitić) i pokušavala je da uplaši Tihomira preko mobilnog pretnjama strašnim sudom ne bi li uzela deo novca. Na kraju, ona prisustvuje iskopavanju ćupa.

Bela lađa[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Bela lađa

U ovoj seriji Roska dobija asistenta Grigorija „Grišu“ (Slobodan Davinić). Više ne priča sa pokojnom sestrom Ljubicom, već sa pokojnim ocem Trifunom. Ona tri puta proriče budućnost Srećku Šojiću (Milan Gutović), ali ima dosta muka da iskamči novac od njega. Roska postaje sve uticajnija pa mnogi ministri iz vlade dolaze kod nje jer veruju da im može proreći rezultate izbora i slične stvari. Tako za nju saznaju i mandatar (Mihajlo Janketić) i tajkun Ozren Soldatović (Dušan Golumbovski). Iako su obojica na početku skeptični, traže od nje da im predviđa budućnost. Kasnije se Roska i Griša učlanjuju u stranku kod Blaška Pantića (Nenad Jezdić) jer su procenili da je najbolje da sa njim budu u savezu pošto im se činio najopasniji. Potom se oboje prijavljuju za rijaliti šou „Pogani jezici“, jer im učešće donosi 50.000 evra. Kada Blaškova stranka uđe u parlament, Roska vodi prvu sednicu kao najstariji poslanik. Na kraju su Roska i Griša na Beloj lađu gde se sastavlja vlada. U ovoj seriji je naglašeno da Roska sve više ima sklonost ka alkoholu.