Rock Hudson

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Rok Hadson)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rock Hudson
u foršpanu za Giant (1956)
Biografske informacije
RođenjeRoy Harold Scherer, Jr.
(1925-11-17)17. 11. 1925.
Winnetka, Illinois
Smrt2. 10. 1985. (dob: 59)
Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornija
SupružnikPhyllis Gates (1955-1958)
PartnerMarc Christian
Tom Clark
Opus
Djelatni period1948 - 1984

Rock Hudson (Winnetki, Illinois, 17. studenog 1925. - Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornija, 2. listopada 1985.) bio je američki filmski i televizijski glumac, koji je 1960-ih i 1970-ih specijalizirao se za glavne uloge u romantičnim filmovima, postavši jedna od najvećih holivudskih zvijezda. Zbog karijere je bio prisiljen kriti svoju homoseksualnost, zbog čega je 1980-ih izazvao šok viješću da boluje od AIDS-a, naknadno postavši jedna od prvih slavnih ličnosti koja je podlegla toj bolesti.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen je u Winnetki, Illinois. Majka mu je bila telefonistica, a otac automehaničar koji je napustio obitelj kad je Velika depresija bila na vrhuncu.Pravo ime bilo mu je Roy Harold Scherer, Jr. Majka mu se kasnije preudala, a očuh ga je posvojio ,davši mu svoje prezime.

Njegovo rano obrazovanje bilo je nezanimljivo. Pjevao je u zboru, raznosio novine, i nosio palice za golf. Nakon mature, odlazi u američku mornaricu, te je kao zrakoplovni mehaničar poslan na Filipine. Kad je Drugi svjetski rat završio, otišao je u Los Angeles da bi postao glumac, ali je prvo radio kao vozač kamiona pokušavajući se probiti. Na Sveučilište u Kaliforniji se nije mogao upisati zbog loših ocjena. Onda ga 1948. godine zapaža agent Henry Willson. Tada počinje njegova karijera duga 40 godina u kojoj je snimio 70 filmova.

Ime Rock Hudson dobio je kombinirajući riječi Rock (stijena, aluzija na Gibraltar) i Hudson(po istoimenoj rijeci u New Yorku).Prvi film snimio je nakon 38 pokušaja, a imao je samo jednu rečenicu. Kasnije nastavlja učiti glumu, ples,pjevanje, jahanje i mačevanje. Veći uspjeh postiže ulogom u filmu Div, nasuprot imenima kao što su Elizabeth Taylor i James Dean. Nominiran je za Oscara, kao i Dean.

Ostali filmovi su Veličanstvena opsesija, Šaputanja na jastuku, Najljepši sport za muškarce i hrpa ostalih. Glumio je i u nizu televizijskih projekata. Bio je oženjen agentovom tajnicom. Brak je trajao 5 godina. Više se nikad nije ženio. Dugi niz godina pio je i pušio, zbog čega je i operiran te mu je ugrađena peterostruka premosnica na srcu. Tijekom 1980-ih njegova karijera dolazi na zalazak, a otkriva se i da ima AIDS. Izdao je priopćenje, a podršku mu je pružila Jane Fonda. Umro je u 59. godini u svom domu na Beverly Hillsu. 1973. vodio je dodjelu Oscara, pri čemu su mu partneri bili Charlton Heston, Michael Caine i Carol Burnett.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]