Rodney King

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rodney King
King u aprilu 2012. godine
RođenjeRodney Glen King
(1965-04-02)2. 4. 1965.
Sacramento, Kalifornija, SAD
Smrt17. 6. 2012. (dob: 47)
Rialto, Kalifornija, SAD
Uzrok smrtiutapanje
PočivališteForest Lawn Memorial Park, Hollywood Hills, Kalifornija, SAD
Zanimanje
  • građevinski radnik
  • aktivist
Poznat/a poincidentu koji je poslužio kao povod za losanđeleske nerede 1992. godine
Suprug/aDaneta Lyles (v. 1985 —  r. 1988)
Crystal Waters (v. 1989 —  r. 1996)
PartnerCynthia Kelley[1]
(2010–2012; njegova smrt)

Rodney Glen King (2. april 1965 – 17. jun 2012) bio je američki građevinski radnik, poznat kao žrtva policijske brutalnosti u incidentu koji je godine 1992. potakao velike nerede u Los Angelesu.

Kinga je 3. marta 1991. godine u Los Angelesu nakon kraće automobilske potjere zaustavila i uhapsila losanđeleska policija zbog prebrze vožnje. King, Afroamerikanac, tom je prilikom bio izudaran pendrecima od strane četvorice bijelih policajaca. Incident je bio snimljen video-kamerom od strane slučajnog namjernika i potom prikazan na lokalnoj televiziji, izazvavši gnušanje i revolt među afroameričkom zajednicom. Međurasne tenzije su ekplodirale kada su 24. aprila 1992. policajci oslobođeni optužbi na suđenju za prekomjerno korištenje sile. Spontani protesti su isti dan eskalirali u masovne pljačke, vandalizam i krvoproliće. Rodney King se 1. maja obratio javnosti sa suzama u očima, moleći za prestanak nasilja i izrekavši čuvene riječi "Možemo li samo nekako živjeti zajedno?". Neredi su okončani dva dana kasnije, a dva policajca su 1993. godine osuđena na federalnom sudu zbog kršenja ljudskih prava. King je poslije od Los Angelesa dobio oko 3,8 miliona US$ odštete u građanskoj parnici.

King je poslije svoje doživljaje opisao u knjizi memoara, a bavio se i aktivizmom u borbi za građanska prava. Imao je problema sa ovisnošču o alkoholu i drogama, a čemu se pripisuje i njegova smrt od utapanja u bazenu vlastite kuće.


Izvori

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
Wikivrste imaju podatke o: Rodney King
Wikizvor ima izvorni tekst na temu: no
Potražite izraz no u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.
Wikiknjige imaju materijala na temu: no