Robot Carnival

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Robot Carnival
Kino poster
RežijaAtsuko Fukushima
Katsuhiro Otomo
Koji Morimoto
Hidetoshi Omori
Yasuomi Umetsu
Hiroyuki Kitazume
Mao Lamdo
Hiroyuki Kitakubo
Takashi Nakamura
ProducentKazufumi Nomura
ScenarioHiroyuki Kitazume
Katsuhiro Otomo
Mao Lamdo
Takashi Nakamura
Yasuomi Umetsu
UlogeKoji Moritsugu
Yayoi Maki
Keiko Hanagata
MuzikaIsaku Fujia
Joe Hisaishi
Masahisa Takeichi
FotografijaToshiaki Morita
MontažaYukiko Ito
Harutoshi Ogata
Osamu Toyosaki
StudioAPPP
Datum(i) premijere21.7. 1987.
Trajanje90 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski
Robot Carnival na Internet Movie Database

Robot Carnival japanski je anime ZF film iz 1987., omnibus sastavljen od devet različitih epizoda koje sve imaju samo jednu zajedničku temu: robote.[1] Epizode su kronološki režirali Atsuko Fukushima, Katsuhiro Otomo, Koji Morimoto, Hidetoshi Omori, Yasuomi Umetsu, Hiroyuki Kitazume, Mao Lamdo, Hiroyuki Kitakubo i Takashi Nakamura. Od devet priča, samo dvije imaju dijaloge, dok su ostale ispričane bez ikakvih dijaloga.

Radnja[uredi | uredi kod]

Uvod: u pustinji živi jedan narod u zabačenom selu. Jedan dječak pronalazi plakat na kojem piše da ubzo stiže "karneval robota". Odlazi u selo i upozori mještane, koji od straha pobjegnu u kuće. Iza horizonta pojavi se staro, bezopasno vozilo na kojem piše "karneval robota".

Franken's Gears: ludi znanstvenik pokušava oživiti robota u svojem zabačenom laboratoriju. Kada oživi, robot oponaša sve što čini znanstvenik. Veseli znanstvenik zapleše od sreće, ali se spotakne i padne. Robot ga oponaša, te zapleše i padne na identično mjesto, na njega, čine ubija znanstvenika.

Deprive: invazija vanzemaljskih robota na jedan moderni grad završava otmicom jedne djevojke. U borbi da ju spasi od robota, jedan muškarac postaje kiborg. Naposlijetku pobijedi robote i spasi ženu.

Presence: u jednom malom englskom gradu, živi jedan muškarac koji ima naizgled idiličan život: ima suprugu, kćer, lijepu kuću i dobar posao. Ipak, on potajno u jednom podrumu izrađuje androida u obliku djevojke, kako bi dobio ljubav od nje. Međutim, kada djevojka android počne pokazivati neovisnu ličnost, on ju udari te time prekine njenu funkciju. Desetljećima kasnije, on je sada djed i živi u jednoj kući gdje ga posjećuje kćer sa unukom. Odjednom mu se pojavi djevojka android. On misli da halucinira, odlazi u podrum te tamo nalazi uništenog androida gdje je i bio. Ipak, kada se djevojka android opet pojavi pred njegovom kućom, on ostavlja svoju suprugu te odlazi sa androidom prema zalasku sunca.

Starlight Angel: dvije djevojke posjete zabavni park. Jedna saznaje da je druga izašla sa dečkom kojeg je voljela, te pobjegne u jednu atrakciju parka, koja nudi virtualnu vožnju u kojoj ju napada robot. Drugi robot joj dolazi upomoć te ju spašava.

Cloud: jedno biće, koje liči na robota u obliku dijeteta, hoda po panorami dok se u pozadini izmjenjuju oblici oblaka, koji sugeriraju na rođenje i nestanak ljudskog roda.

A Tale of Two Robots—Chapter 3: Foreign Invasion: u Japanu u 19. stoljeću, jedan Zapadnjak i jedna japanska ekipa se bore upravljajući dvoje divovskih robota. Japanski robot uspijeva pobijediti i obraniti jedan grad.

Nightmare: moderni Tokio. Prilikom zalaska sunca, ljudi odlaze u svoje domove i zaspiju. No tijekom noći se pojavi neobično biće koje probudi robote grada. Kada jedan beskućnik tome svjedoči, roboti ga počnu proganjati po mračnim ulicama. Ipak, prilikom izlaska sunca, svi se roboti vrate na staro mjesto i čovjek je tako spašen.

Kraj: ovdje se film vraća opet na prvu priču. "Karneval robota" stane usred pustinje, jer je zahrđao i dotrajao. Čovjek otkriva malu metalnu kuglu u njegovim ostacima te ju odnese u kuću svoje obitelji. Kugla je glazbena kutija koja se otvori pred djecom i u njoj je figura balerine koja pleše. Na završetku, figura eksplodira te se pojavi znak "KRAJ".

Glasovne uloge[uredi | uredi kod]

  • Hikaru Kotono - djevojka android
  • Kouji Moritsugu - glavni lik
  • Kei Tomiyama - Sankichi
  • Chisa Yokoyama - Yayoi
  • Kaneto Shiozawa - Denjiro
  • Toku Nishio - Daimaru
  • Aya Murata - kćer
  • Hideyuki Umezu - čovjek B
  • Keiko Hanagata - supruga

Kritike[uredi | uredi kod]

Helen McCarthy je filmu dala pet od pet zvijezdica:

"Dijalozi su svedeni samo na dva segmenta, a u jednom od njih ih isto ima jako malo. Svaka epizoda je kratka, zbog čega može poslužiti kao dobar uvod u stariji anime. Od žutnog uvodnog filma koji su režirali Otomo i Nakamura, pa sve do prepredenog obrata u završnoj sekvenci, ovaj anime je krcat dobrim stvarima."[1]

Raphael See je za THEM Anime Reviews 4.0 dao filmu četiri od pet zvijezdica:

"Neke epizode su zanimljivije od drugih, a one apstraktne bi mogle natjerati neke gledatelje da postanu nervozni u sjedalu zbog neugodnog iščekivanja kada će se dogoditi neka akcija. A neke nemaju nikakvog smisla. Ipak, sve u svemu, ovo je poštena zabava, ako je gledate sa pravom perspektivom. Također je zabavno staviti ovaj film usred nekog anime festivala, kako bi se dala fina doza nadrealnog."[2]

Kritičar na websiteu The Nihon Review je dao filmu ocjenu 8 od 10:

"[Uvod i završetak] su izgrađeni na jednostavnoj, a opet briljantno smiješnoj ideji: karnevalska atrakcija koja se pokvarila te nasumično lutala naokolo stoljećima bez kraja. To je vjerojatno ikona crnog humora u animeu, barem po meni - mehaničko čudovište stvoreno da širi veselje, nakrcano robotima koji plešu i svim drugim stvarima koje se pojave niotkuda, a umjesto toga širi smrt i uništenje gdje god se pojavi. Robot Carnival je kavalkada kreativnosti i izvedbe, sa zanimljivim idejama koje su animirane na najopulentniji mogući način. Nije toliko poznat kao neki drugi anime klasici, nažalost, ali potpuno zaslužuje biti držan na istoj razini te biti gledan od drugih ljubitelja animea."[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 McCarthy 2006, str. 110
  2. Raphael See. „Robot Carnival - Review”. THEM Anime Reviews 4.0. 
  3. Shinmaru (12.5. 2011). „Robot Carnival (1987)”. The Nihon Review. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-06. Pristupljeno 2014-06-01. 

Knjige[uredi | uredi kod]

  • McCarthy, Helen (2006). 500 Essential Anime Movies - The Ultimate Guide. ISBN 9781905814282. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]