Robert Gates

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Robert Gates
Robert Gates za senatskog saslušanja pred potvrdu imenovanja
Rođenje25. 4. 1943. (1943-04-25) (dob: 80)

Robert Michael Gates (25. 4. 1943. — ) je prvi bivši šef američke tajne službe (CIA), koji je postao američki ministar obrane.

Gates se rodio u Wichiti u Kansasu, a 1961. je diplomirao na Koledžu Williama i Mary. Godine 1965. je na Univerzitetu Indiane magistrirao historiju, a iste je godine regrutiran u CIA-u, gdje je na raznim dužnostima proveo slijedećih 26 godina. Napredovao je u službi i često sudjelovao na sastancima Vijeća za nacionalnu sigurnost u posljednjim godinama hladnog rata, stekavši dobre veze u administracijama četvorice predsjednika.

Godine 1991. je imenovan direktorom CIA-e i na tom mjestu je ostao dvije godine. Nakon togq je postao predavač na univerzitetima, a 1996. objavio memoare posvećene svojoj obavještajnoj karijeri. Godine 2002. je postao predsjednikom Teksaškog A&M univerziteta.

Predsjednik Bush ga je 2006. imenovao članom Iračke grupe za proučavanje, odnosno tzv. Bakerove komisije kojoj je cilj dati prijedloge za uspješan završetak rata u Iraku. Nakon poraza Republikanske stranke na izborima za Kongres i ostavke Donalda Rumsfelda, Robert Gates je nominiran za novog sekretara za obranu. Taj izbor je 6.12. potvrdio Senat.

Kao nestranačku osobu od izuzetnog ugleda među američkom javnošću, novi američki predsjednik Barack Obama ga je nakon dolaska na vlast 2009. odlučio zadržati na mjestu ministra obrane. Na tom je mjestu ostao do 1. jula 2011. kada ga je zamijenio Leon Panetta. Posljednjih mjeseci mandata je izazvao pažnju izjavama u kojima je iskazivao skepsu prema američkom učešću u ratu u Libiji, odnosno opstanku NATO-a.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]