Rimski most

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rimski most
Bosna basi kuprisi
Ilidža Rimski most 3.jpg
Pogled na Rimski most iznad Bosne
Lokacija
Mjesto Sarajevo
Sarajevo kanton
 Bosna i Hercegovina
Gradnja
Otvorenje oko polovice 16. vijeka
Tehnički podaci
Vrsta lučni
Materijal kamen
Ukupna duljina 40 m

Rimski most (turski: Bosna basi kuprisi = Most kod izvora Bosne) premošćuje rijeku Bosnu nedaleko od Vrela Bosne na Ilidži, na starom (danas napuštenom) putu, blizu magistralne ceste koja vodi prema Blažuju. Rimski most je jedan od četiri stara kamena mosta na širem području grada Sarajeva koji su još uvijek sačuvani, ostala tri mosta su Šeher-Ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija i Kozja ćuprija.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Ni danas se precizno ne zna, kad je točno podignut taj most, ono što se zna da na početku osmanske vlasti u Bosni na tom mjestu nije bilo nikakvog mosta. Po mnogim indicijama izgleda da je most dao izgraditi između 1530. i 1550. Rustem-paša Opuković, ali postoje i pretpostavke da je on samo obnovio stari razrušeni rimski most, jer je tu vodila rimska cesta za naselje Aquae Sulphurae[1], pa se pretpostavlja da je postojao i most.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

To je kameni most sa sedam lukova, dugačak je 40 metara, širok oko 4,5 metara. Most je obnavljan više puta, prvi put već u drugoj polovici 16. vijeka[2], a najtemeljitije 1762. [1]Osmanski graditelji koristili su se i obrađenim kamenom iz ruševina nedalekog rimskog naselja Aquae Sulphurae, na više mjesta vidljivi su tragovi rimskih reljefa. [2]Vjerojatno je i zbog tog dobio ime Rimski most, ali i možda kao uspomena na staru.

Taj dio Rijeke Bosne zovu Plandište, jer su na tom mjestu ovčari okupljali svoje ovce.

Danas je most pod zaštitom Nacionalne komisije kao nacionalni spomenik BiH [3], služi kao izletište, a oko njega su podignuti novi ugostiteljski objekti. [1]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]