Rimovani rječnik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je članak o vrsti rječnika karakterističnom za drevnu Kinu. Za zapadne tekstove koji služe za pomoć pjesnicima v. rimarij.
Stranica Shiyun Hebi (詩韻合璧), rimovanog rječnika iz doba dinastije Qing

Rimovani rječnik, rječnik u rimama ili rimovana knjiga (pojednostavljeni kineski: 韵书tradicionalni kineski: 韻書pinyin: yùnshū) je drevni oblik kineskog rječnika koji navodi slova prema tonovima i rimama umjesto radikalima.

Najvažnija tradicija rimovanih rječnika je započela sa knjigom Qieyun (601), kojom se nastojalo pomiriti književne tradicije i pjesničku praksu sjeverne i južne Kine. To je djelo postalo izuzetno popularno u doba dinastije Tang, te prošlo kroz niz revizija i ekspanzija, od kojih je najpoznatiji Guangyun (1007–1008).

Ovi rječnici također bilježe izgovor slova metodom fǎnqiè, odnosno korištenjem para slova kako bi ukazali na početak i kraj sloga. Nasuprot tome su kasnije tablice rima mnogo preciznije i sistematičnije u bilježenju zvukova tako što ih tabuliraju u odnosu na početke slogova, grupe rima, tonove i druge karakteristike. Fonološki sistem koji se razvio temeljem ovih knjiga, odnosno tumačen preko tablica rima, je poznat kao srednjokineski i predstavljao je najranije nastojanje da se obnove zvukovi ranijih oblika kineskog. On sadrži većinu karakteristika modernih varijanti kineskog, kao i neke koji se više ne koriste. Također je zajedno s drugim dokazima korišten kako bi se rekonstruirao starokineski (1. milenijum pne.).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Wikiizvor
Wikiizvor
Kineski Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: