Rihard Hafner Lahorski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Rihard Hafner Lahorski (1891. - 1. VI. 1980), novinar i publicist. Rođen je u Osijeku, u kome je proveo životni vijek. Novinarstvom se bavio od 1913. godine. Počeo je u osječkom dnevniku Narodna obrana, zatim prelazi u Hrvatski list, a poslije Drugog svjetskog rata u Glas Slavonije. Penzioniran je 1947. godine.

Pisanje o sportskom ribolovu[uredi | uredi kod]

Jedini hobi bio mu je sportski ribolov. Prvi je opisao salmonidne vode Slavonije. Bio je stalni suradnik svih ribolovnih glasila u tadašnjoj Jugoslaviji. Javljao se u sarajevskom "Ribarskom listu", zagrebačkom "Ribolovnom vjesniku", a bio je pokretač i prvi urednik osječkog Ribolovnog glasnika, mjesečnika koji je izlazio od 1925. do 1928. godine. Godine 1952. štampana mu je knjiga "Športski ribolov na slatkim vodama". Cijeli tiraž rasprodan je u vrlo kratkom vremenu, što najbolje govori o vrijednosti djela.

Umjetne mušice[uredi | uredi kod]

Kao pasionirani pastrvaš bavio se izradom umjetnih mušica. Svoja bogata iskustva s visinskih voda pretočio je u mamce od konca i perja, i tako su nastale njegove originalne mušice, poznate i ribičkoj Evropi: "glogovka", "ožujka", "crveni prelac", "sivi prelac", "šumski prelac", "rumenka", "velika tetrijebovka", "vrbovka", "zmajevka" i druge.

Klupski rad[uredi | uredi kod]

Izabran je za prvog tajnika ORŠK-a, a tu je dužnost korektno obavljao. Autor je prvih pravila Kluba. Za svoj izuzetno plodan rad primio je najviša priznanja svog ORŠK-a, Sportskog ribolovnog saveza (SRS) Hrvatske i SRS-a bivše Jugoslavije.

Izvor[uredi | uredi kod]

  • Vladimir Zobundžija: "Feljton (22): Osamdeset godina Osječkog ribolovnog športskog kluba", Glas Slavonije, 29. V. 2003, str. 24.