Ribnjak Popovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ribnjak Popovac
ili Popovački ribnjak
Zapadni, veći dio Ribnjaka Popovac
Lokacija
Položajnaselje Popovac (Baranja)
Države Hrvatska
Koordinate45.799°′″N18.669476°′″E
Hidrografija
Vrstaumjetno
Površinaoko 0,2 km²
Aps. visinaoko 93 m
Dužinaoko 1,1 km
Širinaoko 0,250 km
Hidrologija
PritokeKarašica (Baranja)
OdljevOdvodni kanal Karašica

Ribnjak Popovac ili Popovački ribnjak je ribnjak u vlasništvu Republike Hrvatske, koji se nalazi uz južni rub naselja Popovac (regija Baranja, Općina Popovac, Osječko-baranjska županija), između rječice Karašice i Odvodnog kanala Karašica. Ima površinu od oko 18-20 ha (ovisno o izvoru), a smješten je na sedam katastarskih čestica, od kojih se dvije (1,7 hektara) vode kao livada. U funkciji gospodarskog korištenja ima površinu od 19,29 ha.

Ime[uredi | uredi kod]

U medijima i dokumentima koriste se imena Ribnjak Popovac ili Popovački ribnjak, dok ga u naselju Popovac najčešće nazivaju samo – Ribnjak. U zakupu ga je svojevremeno držala osječka tvrtka Makler, koja ga je nazivala Ribogojilište Popovac.

Oblik[uredi | uredi kod]

Ribnjak ima izduženi oblik u smjeru jugozapad – sjeveroistok, s tim da mu je južni rub iz Odvodni kanal skoro pravocrtan, a sjeverni slijedi blago vijuganje Karašice. Preko istočnog dijela ribnjaka nasipom i iznad vodenog propusta ide asfaltirani nastavak popovačke Ulice Vladimira Nazora, koji vodi prema jugu i sjevernim obroncima Banske kose.

Židovsko groblje[uredi | uredi kod]

Uz krajnji jugozapadni dio Ribnjaka, bliže Karašici, a nasuprot Odvodnom kanalu Karašica, nalaze se ostaci nekadašnjeg Židovskog groblja. Slike tih ostataka, snimljene u aprilu / travnju 2017. godine, mogu se vidjeti na ovoj web-adresi: google.com/maps.

Fotogalerija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]