Ribnik (rijeka u BiH)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ribnik
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
GradoviRibnik
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Ribnik
300 m
UšćeVelije
Dužina8 km
Hidrologija
Ulijeva se uSanu

Ribnik je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Izvire ispod planine Srnetice, 4 km. udaljenosti iznad naselja Gornji Ribnik, iz dva jaka vrela koja u zavisnosti od godišnjeg doba variraju sa kubnim metrom vode u jednoj sekundi od 1.5 - 2.5 metra kubna u sekundi. Manji krak je kraći po toku (100 m) i neuporedivo manji po kubikaži. Oba kraka se sastaju, odakle rijeka teče planinskim tokom i ima takve karakteristike. Ovde je dno prekriveno sitnim šljunkom i kamenjem koje na nekim mjestima dostiže i dimenzije od pola metra.

Rijeka u naselju Ribniku poprima karakteristike kraške vode. Obale postaju mekše i zemljanije, a vodeno bilje i alge zauzimaju više od 50% riječnog dna. Ove trave su staništa velikog broja račića koji su primarni u prehrani lipljana i pastrmke.

Rijeka Ribnik je duga približno 8 km, ali vodom veoma bogata. Prosječna širina rijeke je oko 30 metara a dubina između 50 i 80 centimetara. Svoj put završava kod naselja Velije gdje se ulijeva u rijeku Sanu.

Ribolov na rijeci Ribnik je moguć od samog izvora pa sve do ušća u rijeku Sanu. Ribolovci iz cijele Evrope su već počeli posjećivati ovu rijeku i ona postaje značajno ribolovno-turističko mjesto.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]