Retoromanski jezici

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Retoromanski jezik)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Govorno područje retoromanskih jezika

Retoromanski jezici su podgrupa romanske grane indoevropske porodice jezika. Njima govori oko 700.000 ljudi u dolinama centralnih Alpa u Švajcarskoj i severnoj Italiji, uključujući regiju Furlanija-Julijska krajina. Ova grupa jezika se razvila iz vulgarnog latinskog u nekadašnjoj rimskoj provinciji Reciji. Usled izolovanosti u alpskim predelima, zajednice govornika su sačuvale arhaične osobine jezika.

Lingvisti se slažu u tome da postoje tri retoromanska jezika, dok se ostale varijacije smatraju dijalekatskim razlikama. To su:

U Švajcarskoj postoji oko 35.000 govornika jezika romanš (2000.), koji je priznat kao zvaničan jezik. Tu postoje četiri dijalekta, gornjo-engadinski i donjo-engadinski kojime govore Engadinci, i sutselvanski i surselvanski kojima govore Romanši ili Rumanši u švajcarskom kantonu Graubinden. U Italijanskoj planinskoj oblasti Dolomita živi oko 30.000 govornika jezika ladin. Furlanskim jezikom se služi oko 600.000 govornika (Furlanci) u italijanskoj provinciji Furlanija-Julijska krajina, mada većina njih koristi i italijanski.

Povezano[uredi | uredi kod]