Retoromanski jezici

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Retoromanski jezik)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Govorno područje retoromanskih jezika

Retoromanski jezici su podgrupa romanske grane indoevropske porodice jezika. Njima govori oko 700.000 ljudi u dolinama centralnih Alpa u Švajcarskoj i severnoj Italiji, uključujući regiju Furlanija-Julijska krajina. Ova grupa jezika se razvila iz vulgarnog latinskog u nekadašnjoj rimskoj provinciji Reciji. Usled izolovanosti u alpskim predelima, zajednice govornika su sačuvale arhaične osobine jezika.

Lingvisti se slažu u tome da postoje tri retoromanska jezika, dok se ostale varijacije smatraju dijalekatskim razlikama. To su:

U Švajcarskoj postoji oko 35.000 govornika jezika romanš (2000.), koji je priznat kao zvaničan jezik. Tu postoje četiri dijalekta, gornjo-engadinski i donjo-engadinski kojime govore Engadinci, i sutselvanski i surselvanski kojima govore Romanši ili Rumanši u švajcarskom kantonu Graubinden. U Italijanskoj planinskoj oblasti Dolomita živi oko 30.000 govornika jezika ladin. Furlanskim jezikom se služi oko 600.000 govornika (Furlanci) u italijanskoj provinciji Furlanija-Julijska krajina, mada većina njih koristi i italijanski.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]