Res gestae divi Augusti

Izvor: Wikipedia

Res gestae divi Augusti (na latinskom doslovno "Djela božanskog Augusta") je autobiografski tekst koga je pred svoju smrt godine 14. n.e. napisao Oktavijan August, prvi rimski car. U njemu je August opisao dostignuća svoje gotovo poluvjekovne vladavine; sastoji se od kratkog uvoda, 35 odlomaka i posthumnog dodatka. Obično se dijeli na četiri djela - prvi, koji opisuje Augustove političke funkcije; drugi, u kome detaljno navodi donacije u novcu i zemlji koje je pružao građanima Italije i svojim vojnicima; treći, koji se bavi njegovim vojničkim i diplomatskim potezima, te četvrti u kome se tvrdi kako su Rimljani podržavali njegovu politiku.

August je tekst uvrstio u svoju oporuku, kojom je Senatu naložio njeno objavljivanje. Na temelju nje su izrađene brojne kopije i distribuirane širom Carstva. Od njih je najpoznatija Monumentum Ancyranum, dvojni natpis na latinskom i grčkom u Augustovom hramu u današnjoj Ankari.

Većina historičara smatra da je Augustov tekst zbog svoje prirode više djelo propagande nego pouzdani historijski izvor; s druge strane, s obzirom da se Augustov režim principata održao decenijama i vijekovima nakon njegove smrti bez ozbiljnih pokušaja obnove Republike, smatra se jednim od uspješnijih primjera propagande u historiji.

Vanjske veze[uredi - уреди]