Republikanska nacionalna konvencija 1948.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Republikanska nacionalna konvencija 1948)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Republikanska nacionalna konvencija 1948. godine je bio veliki skup američke Republikanske stranke održan u Philadelphiji od 21. do 25. jula 1948. godine, a na kome se utvrđivala službena platforma, a Thomas E. Dewey izabran za predsjedničkog kandidata za predstojeće izbore u novembru iste godine.

Dewey, koji je predsjedničku nominaciju bio uspio osigurati četiri godine ranije i na prethodnim izborima izgubio od Roosevelta, je prije same konvencije uspio osigurati većinu delegata na prelimiranim izborima, a na kojima su mu glavni suparnici bili guverner Minnesote Harold Stassen i ratni heroj general Douglas MacArthur. Na samoj konvenciji je, međutim, morao prethodno savladati otpor opozicije koje su činili konzervativni senator Robert A. Taft, samozvani "ministar mira" Stassen, umjereni senator Arthur H. Vanderberg i kalifornijski guverner Earl Warren. Zbog toga je za predsjedničkog kandidata izabran tek nakon tri kruga glasanja; a što je bio posljednji takav slučaj u historiji Republikanske stranke, s obzirom da se otada svaki kandidat birao nakon prvog kruga.

Dewey je nakon izbora za predsjednika kao potpredsjedničkog kandidata izabrao Earla Warrena. Na konvenciji je Republikanska stranka također usvojila vlastitu izbornu platformu koja je uključivala nastojanje da se smanji javni dug, federalnu pomoć državnim stambenim fondovima, produženje mirovinskog osiguranja, federalne zakone protiv linča i za uvođenje građanskih prava, suzbijanje domaćeg komunizma kao i priznanje nedavno proglašene Države Izrael.

Dewey i Warren, iako su se do posljednjeg trenutka smatrali apsolutnim favoritima, su u novembru na opće iznenađenje poraženi od demokratskog predsjednika Harryja Trumana.

Republikanska nacionalna konvencija 1948. je poznata i kao jedna od prvih koja je bila direktno prenošena na televiziji zahvaljujući kamerama mreža NBC i CBS.