Renaud II od Clermonta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Grof Renaud II (francuski: Renaud/Rainald II de Clermont; ? — 1152./53.) bio je francuski plemić i grof Clermont-en-Beauvaisisa.

Renaud je rođen oko 1075. godine kao sin grofa Huga I od Clermont-en-Beauvaisisa i Creila i njegove žene, gospe Margarete od Ramerupta.[1] Naslijedio je svojeg oca 1101. te je prije preuzimanja vlasti bio znan kao Rainald od Beauvaisa. Pridružio se grofu Hugu u Prvom križarskom ratu.[2]

Renaudovi brakovi i djeca

[uredi | uredi kod]

Renaud je imao dvije žene. Njegova je prva žena bila grofica Valoisa i Vermandoisa, gospa Adelajda — kći grofa Herberta IV — koju je oženio 1103.[3] Kći Renauda i Adelajde bila je Margareta. Druga supruga grofa Renauda bila je Klemencija od Bara. Par je dobio djecu:

Izvori i bilješke

[uredi | uredi kod]
  1. Podrijetlo Renauda spomenuto je u kronici Genealogiæ Scriptoris Fusniacensis, kao i u kronici Chronica Albrici Monachi Trium Fontium.
  2. Sweetenham, Carol, The Chanson D'Antioche: An Old French Account of the First Crusade. Routliedge, Florence, Kentucky. 2016.
  3. Galbert (de Bruges), The Murder, Betrayal, and Slaughter of the Glorious Charles, Count of Flanders (Yale University Press, 2013.).