Relax

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
“Relax”
“Relax” cover
Singlica Frankie Goes to Hollywood
iz albuma Welcome to the Pleasuredome
strana B "One September Monday", "Ferry 'Cross the Mersey"
izdana 10 (1983)
Format 7", 12", MC
Snimljena 1983
Žanr Dance, new wave, synthpop, Pop rock
Dužina 3:53
Izdavač ZTT
Pisac Peter Gill, Holly Johnson, Brian Nash, Mark O'Toole
Producent Trevor Horn
Frankie Goes to Hollywood kronologija singlica
"'Relax"
(1983)
"Two Tribes"
(1984)

Relax je debitantska pesma britanske dance-pop grupe Frankie Goes to Hollywood i gej himna izdana od strane londonskog ZTT Recordsa 1983. godine. Pesma je postala broj jedan hit u Ujedinjenom Kraljevstvu 24. januara 1984, nakon čega je vrlo brzo postala jednom od najkontroverznijih i najprodavanijih singlova cele decenije. Samo je u Velikoj Britaniji prodano oko 1.91 milion kopija što je pesmu učinilo sedmom najprodavanijom britanskom pesmom svih vremena[1]. U martu 1985. pesma se našla na desetom mestu najpopularnijih pesama u SAD-u. Pesma je korištena u filmovima Body Double (1984.), Police Academy (film) (1984.), Gotcha! (1985.), Zoolander (2001.) i The Proposal (film) (2009.).

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Suosnivač ZTT Recordsa Paul Morley je uspešno ostvario svoj početni cilj, i sa pesmom Relax izazvao skandala u javnosti. ZTT je uskoro pokrenuo i kampanju u britanskoj muzičkoj štampi. Prva reklama se sastojala od slike pratećeg vokala Paul Rutherforda u mornarskom odelu sa kožnom kapom i prslikom i vokala Holly Johnsona obrijane glave i sa gumenim rukavicama ispod kojih je stajao natpis "ALL THE NICE BOYS LOVE SEA MEN" i izjava "Frankie Goes to Hollywood are coming . . . making Duran Duran lick the shit off their shoes . . . Nineteen inches that must be taken always.".

Kada je prvi put objavljena na listi UK Top 75 u novembru 1983., početni napredak pesme bio je trom. Počevši na 67. mjestu, do sedme nedelje je došla tek na 35. mesto, te je povremeno ček i nazadovala. Tada je, 5. januara 1984. izvedena u BBC-jevom programu Top of the Pops. Sledeće je nedelje skočila na broj 6. Već 11. januara, Mike Read sa Radio stanice 1 izrazio je gađenje prema pesmi i vizualnom identitetu benda. Najavio je da odbija ubuduće puštati bez da je znao da je BBC upravo u tom trenutku odlučio da pesma više nije prikladna za emitovanje u bilo kom programu BBC-ja. Uskoro se pesma prestala puštati i na BBC radiju, a izbačena je i iz programa Top of the Pops. Zabrana je osramotila BBC posebno uzme li se u obzir da se pesma nastavila puštati na komercijalnim radio stanicama bez obzira na kontroverze o tekstu pjesme. Iz toga je razloga zabrana naknadno, krajem godine ukinuta, i pesma se pojavila u oba božićna izdanja emisije Top of the Pops.

Bilješke[uredi | uredi kod]

<references>

  1. „Top 100 singles of all time in the UK”. Arhivirano iz originala na datum 2008-02-26. Pristupljeno 2012-06-02.