Réunion

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Reinion)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Reunion
Réunion
armoirie
Devise nationale: Liberté, Égalité, Fraternité
Službeni jezik francuski
Prefektura Saint-Denis
Podprefekture Saint-Benoît
Saint-Paul
Saint-Pierre
Broj okruga 4
Broj kantona 49
Broj općina 24
Predsjednik regionalnog vijeća Paul Vergès
Predsjednik generalnog vijeća Nassimah Dindar
Površina
 - Ukupno
 - % voda

2 512 km²
???
Stanovništvo
 - Ukupno (1999)
 - Gustoća stanovništva


706 300 st.
282 st./km²

Valuta Euro
Vremenska zona UTC +4
Internet domena .re
Pozivni broj 262

Réunion je francuski otok u Indijskom oceanu. Nalazi se 700 km istočno od Madagaskara i 200 km jugozapadno od Mauricijusa. Réunion je prekomorski departman i regija Francuske.

Povijest[uredi | uredi kod]

Arapski mornari su zvali otok Dina Morgabin (Zapadni otok). Prvi europljani koji su došli na otok su bili portugalci, koji su ga našli nenaseljenog 1513. i nazvali ga Santa Apollonia. Francuzi su prvi put stupili na otok 1638., a 1642. Jacques Pronis ga je proglasio francuskim teritorijem kada je na njega prebacio tucet francuskih zatvorenika sa Madagaskara. Zatvorenici su kasnije vraćeni u Francusku, a 1649. kralj Luj XIII je nazvao otok Île Bourbon. Otok je ime Réunion dobio 1793., padom kraljevine u Francuskoj. 1801. za vrijeme Napoleona, otok je preimenovan u Île Bonaparte. Otok su 1810. oteli Britanci (koji su ga opet zvali Bourbon), da bi ga 1815. opet vratili Francuzima. Kada je vladavina Bourbona konačno pala u Francuskoj 1848., otok je ponovno preimenovan u Réunion. Otok je postao veoma strateški važan od 1869., kada je prokopan Sueski kanal. Réunion je postao prekomorski departman Francuske 19. ožujka 1946. godine. Ultraperiferna regija Europske Unije je postao 1997. godine.

Administracija[uredi | uredi kod]

Réunion je samostalna administrativna regija i prekomorski departman Francuske (DOM-département d'outre-mer), sa sjedištem u Saint-Denisu. Kao i Mayotte otok je član Komisije Indijskog Oceana (COI - Commission de l'Océan Indien).

Geografija[uredi | uredi kod]

Položaj otoka
Položaj otoka
Karta Reuniona
Karta Reuniona

Réunion je otok vulkanskog porijekla u Indijskom oceanu. Otok je dugačak 63 km i 45 km širok. Najviši vrh otoka je ugasli vulkan Piton des Neiges (3070 m).

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Polja šećerne trstike na otoku

Šećer je najvažniji poljoprivredni proizvod i čini najveći dio izvoza, još jedan važan izvor prihoda na otoku je turizam. Nezaposlenost je dosta velika na otoku, mnogo otočana se seli u kontinentalnu Francusku radi posla. Kontinentalna Francuska pruža znatnu financijsku potporu razvoju Réuniona.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Stanovništvo Réuniona se sastoji od Francuza, Pakistanaca, Afrikanaca, Kineza itd. Najzastupljenija religija na otoku je katoličanstvo (86%). Najkorišteniji jezik je francuski, premda je i lokalni kreolski francuski široko rasprostranjen.

Razvoj stanovništva od 1961 do 2003

Kultura[uredi | uredi kod]

Na otoku su se rodili mnogobrojni pjesnici kao Léon Dierx ili Charles Marie Leconte de Lisle. Oni su inspirirali mnogobrojne druge da dođu posjetiti otok, kao Charles Baudelaire koji ga je brzo posjetio. George Sand nikad nije posjetila otok, ali se radnja jednog njezinog romana događa na Réunionu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Administracija
Vodiči za odmor