Reginaldo Giuliani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Reginaldo Giuliani (Torino, 28. august 1887 – prijevoj Urarieu, Etiopija, 21. januar 1936), poznatiji kao Otac Giuliani, bio je italijanski dominikanski redovnik, književnik i vojnik. Za vrijeme Prvog svjetskog rata se kao dobrovoljac priključio Arditima, elitnim jurišnim trupama italijanske vojske te sudjelovao u nekim od najvažnijih bitaka, za što je primio najviša odlikovanja. Nedugo nakon rata se kao dio tzv. Katoličke legije priključio Gabrieleu d'Annuniziu prilikom osvajanja Rijeke i uspostave njegove kratkotrajne države. Svoja ratna iskustva je opisao u knjizi koja je postala bestseler. Godine 1922. je sudjelovao u Maršu na Rim.

Kada je 1935. izbio Drugi abesinijski rat, Giuliani se prijavio kao dobrovoljac te postao vojni kapelan u Crnim košuljama. Tokom Prve bitke kod Tembiena je, dok je pomagao i davao posljednju pomast ranjenim suborcima, i sam ranjen, a potom posječen od strane Etiopljana.

Giuliani je nakon smrti stekao status mučenika u fašističkoj Italiji. Godine 1939. je po njemu nazvana i podmornica, kasnije potopljena u Drugom svjetskom ratu. Širom Italije dan-danas mnoge ulice i trgovi nose njegovo ime.

Giuliani je nekoliko godina kasnije poslužio i kao inspiracija za protagonista propagandnog filma L'uomo dalla croce.