Režiser

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Redateljica)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Režiser (redatelj, reditelj), za ženu režiserka[1] (rediteljka, rediteljica, redateljica, redateljka), umetničko je, autorsko zanimanje u oblastima izvođačke umetnosti, filma, teatra, radija i televizije. Režiser je osoba koja na autorski način vodi, usmerava, koordinira i kontroliše procese nazvane pretprodukcija (pripreme), produkcija (realizacija, izvođenje) i postprodukcija (sklapanje, uređivanje, montaža) audiovizuelnog ili scenskog dela. Posao koji režiser obavlja naziva se režija.

Rad režisera[uredi | uredi kod]

Režiser koordinira rad na pripremi umetničkog dela za javno prikazivanje ili izvođenje te glumcima daje uputstva o željenom načinu glume u pojedinim scenama, kao i ostalim autorima ili šefovima sektora o npr. načinu osvetljavanja i snimanja, stilu i vrsti muzike i uopšte audiovizuelnom karakteru koji želi postići...

Režiser takođe može učestvovati, i najčešće učestvuje, u procesima biranja glumaca za uloge (casting), uređivanju ili zameni pojedinih delova scenarija te u uređivanju - montaži radiofonskog, televizijskog dela ili filma za njegovu konačnu verziju.

Različiti režiseri, u skladu sa svojim karakterom, autorskim stilom i dogovorom s producentom, učestvuju potpuno, delimično ili ne učustvuju u potpunosti u određenim aspektima stvaranja dela. U većim filmskim produkcijama dešava se da režiser manje važne scene prepušta pomoćnoj ekipi i drugom režiseru.

Vrste režisera[uredi | uredi kod]

  • Filmski režiser je osoba koja vodi proces snimanja filma (odn. režiju filma), koordinira rad na filmu te glumcima daje upute o željenom načinu glume u pojedinim scenama.
  • Teatarski režiser je osoba koja idejno i organizacijski postavlja teatarski komad na scenu. Takođe učestvuje u osmišljavanju scenskog aranžmana predstava te je odgovoran za sve aspekte scenskog čina i rad s glumcima.
  • U slučaju da se radi o živom televizijskom programu, za režisera se koristi i termin realizator. Taj termin označava i manji autorski uticaj režisera na delo. Režiser kao realizator manje autorski kreira, a više beleži šta se dešava.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Na Googleu ima potvrda i za oblik režiserica.