Reamker

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mural koji prikazuje Indru i njegove plesače, jednu od scena iz Reamkera, posebno popularno među kambodžanskim plesačima.

Reamker (kmerski: រាមកេរ្តិ៍; IPA: [riːəmkeː]) je kambodžanski ep. Reamker je temeljen na Ramajani, izvorno napisanoj na sanskrtu, te adaptira osnovnu hinduističku ideju u kontekstu budističkih koncepata, prikazujući balans između dobra i zla u svijetu. Naslov epa na kmerskom znači "Rāmina slava". Kao i njegov uzor, Reamker je filozofska alegorija, koja kroz protagoniste, princa Preah Reama i kraljicu Neang Sedu, analizira ideale pravde i vjernosti.

U samom epu, teme povjerenja, ljubavi, odanosti i osvete prikazuju se kroz susrete između fantastičnih likova poput prinleva, divova, majmuna i sirena te jedne princeze. Ipak, Reamker se u nekim aspektima razlikuje od Ramajane, sadržeći dodatne scene i stavljajući veći naglasak na likove Hanumāna i Suvannamacche. Jedna od velikih razlika je i u prikazu glavnog lika; naime, iako se navodi da je Preah Reama inkarnacija hinduističkog boga Višnua, njegove karakteristike, kao i one drugih likova, u Kambodži se smatraju odlikama običnih smrtnika, a ne božanske odlike kao što je slučaj u Indiji. Kompleksna međuigra snage i slabosti likova, iako je isprepletena magijom, svejedno predstavlja odlike primarno ljudskog ponašanja.

Kao i u drugim zemljama Jugoistočne Azije, priča o Rāmi, inače naširoko poznata među kmerskim stanovništvom, u Kambodži nije ograničena samo na književnost, već je prisutna i u drugim granama umjetnosti. Priča je gotovo redovito na repretoaru kraljevskog baleta, njezine likovne interpretacije krase interijere i eksterijere kraljevskih palača te hramova poput Angkor Wata i Banteay Sreija. Ovaj ep se danas smatra integralnim dijelom kambodžanske kulture i folklora.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]