Razvodno postrojenje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Razvodno postrojenje ili trafostanica je deo sistema za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije. Razvodna postrojenja transformiše napon sa visokih vrednosti na niske, ili obrnuto, ili vrše bilo koju od nekoliko drugih važnih funkcija. Od elektrana do potrošača, električna energija može teći kroz nekoliko razvodnih postrojenja na različitim naponskim nivoima.

Razvodna postrojenja mogu biti u vlasništvu i pod upravom elektroenergetskog preduzeća, ili mogu biti u vlasništvu velikih industrijskih ili komercijalnih kupaca. Razvodna postrojenja su uglavnom bez nadzora, i oslanjaju se na SCADA sisteme za daljinski nadzor i upravljanje.

Elementi razvodnih postrojenja[uredi | uredi kod]

A: Primarna strana B:Sekundarna strana 1. Dalekovod primarne strane 2. Zaštitni vod 3. Nadzemni vod 4.Naponski transformator 5.Rastavljač 6.Prekidač 7.Strujni transformator 8.Odvodnik prenapona 9. Energetski transformator 10. Kontrolna zgrada 11. Zaštitna ograda 12. Dalekovod sekundarne strane

Razvodna postrojenja mogu posedovati transformatore za promenu naponskih nivoa između visokih napona u prenosnim mrežama i nižih napona u distributivnim mrežama ili za povezivanje dva različita prenosna napona.

Uz transformatore, razvodna postrojenja uglavnom imaju opreme za prekidanje, zaštitu i kontrolu. U velikim razvodnim postrojenjima koriste se prekidači da prekinu struje kratkih spojeva ili struje preopterećenja koje se mogu pojaviti na mreži. Manje distributivne trafostanice mogu koristiti riklozere ili osigurače za zaštitu distributivnih mreža. Sama razvodna postrojenja obično nemaju generatore, iako elektrana može biti uz razvodno postrojenje. Drugi uređaji, kao što su kondenzatorske baterije i regulatori napona takođe mogu da se nalaze u razvodnom postrojenju.

Razvodna postrojenja se mogu nalaziti biti na površini u ograđenim površinama, pod zemljom, ili se nalaze u objektima posebne namene. Visoke zgrade mogu imati nekoliko sakrivenih razvodnih postrojenja. Zatvorena razvodna postrojenja se obično nalaze u urbanim sredinama da bi se smanjila buka iz transformatora, iz estetskih razloga, kao i da se zaštiti postrojenje od ekstremnih klimatskih uslova ili zagađenja.

Na mestima gde razvodno postrojenje poseduje metalnu ogradu, ona mora biti propisno uzemljena da zaštiti ljude od visokog napona koji se mogu javiti u toku kvara na mreži. Struje kvara u razvodnim postrojenjima mogu izazvati porast potencijala Zemlje. Struje koje teku kroz površinu Zemlje tokom kvara mogu da izazovu da metalni predmeti imaju znatno različit potencijal nego tlo pod nogama nekog lica. Ovaj napon dodira predstavlja opasnost od strujnog udara.