Razgovor sa korisnikom:SrpskiAnonimac

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pozdrav, SrpskiAnonimac! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

--OC Ripper (razgovor) 18:04, 22 januar 2017 (CET)

Velikomoravska Kneževina[uredi izvor]

Kneževine, kraljevstva, monarhije, carstva i slično idu velikim slovom na sh.wiki. --Orijentolog (razgovor) 19:40, 14 decembar 2017 (CET)

Ovakve stvari izbjegavaj: [1][2][3]. Drugim riječima, ako je sadržaj članka totalno po zapadnom standardu, nema smisla da se nabacuju riječi onog istočnog pa da nastane miješanje ijekavice i ekavice ("reč" i "zastarjeli"), ili termina ("studenog" i "evropskim"). Vrijedi i obrnuto. Izuzetak je da se npr. kod ovog razvrstavanja zamijeni "indoeuropski" s "indoevropski", to nije problem jer je bliže usvojenoj terminologiji koja se rabi u naslovima članaka i kategorija, znači OK. U ovom članku, zapadnog oblika, stoji "Pokrštavanje" kao neutralan termin, a ti već dvaput guraš "hristijanizaciju". Nemoj više. Druga stvar, nemoj kandidirati preusmjeravanja za brisanje čak i ako se može napraviti zaseban članak. Za 99% ostalog posla, sve pohvale. :) --Orijentolog (razgovor) 08:58, 26 februar 2018 (CET)

@Orijentolog:, pošto se članak o evropskom (tj. europskom) kontinentu na ovoj Vikipediji (tj. Wikipediji) zove "Evropa", a ne "Europa" mislio sam da promenim sve reči u tom članku (samo zbog toga što se tako članak zove) iz "europa" u "evropa", kao što sam uradio u članku "Stari svijet"...hrvatski jezik koristi "Europa" i (i)jekavicu, a srpski "Evropa" i (i)jekavicu i ekavicu--SrpskiAnonimac (razgovor) 12:03, 26 februar 2018 (CET)
To se radi samo u izuzetnim slučajevima, a ako se radi onda se mijenja i ostalo (vidi primjer: "europski", "studenog", "povijesni", "desetljeća", itd.). Vjerujem da si vidio da je ovdje standard "historija" umjesto "povijesti" i "istorije" (osim za članke direktno vezane uz Hrvatsku ili Srbiju), pa iz istih razloga nema smisla tek tako nabacivati "historiju" u članke na istočnoj varijanti. Inače postoji dosta nepisanih pravila na ovoj Wikipediji, usvojenih međusobnim raspravama zadnjih godina, teško je sve pohvatati i najiskusnijima, zato sve OK. --Orijentolog (razgovor) 12:19, 26 februar 2018 (CET)
Šta da radim, da izmenim (tj. da vratim) i u tom članku (Stari svijet) reči iz "evropa" u "europa"? Ja sam ih izmenio samo zbog toga što se članak zove "Evropa"--SrpskiAnonimac (razgovor) 12:32, 26 februar 2018 (CET)
Ma neka ostane za Stari svijet, tu ipak nema onih sukobljavanja koje sam opisao gore (ijekavica vs. ekavica, i termini). --Orijentolog (razgovor) 12:35, 26 februar 2018 (CET)

Opet...[uredi izvor]

Primarno značenje pojma Turan je regija, nemoj dakle raditi proizvoljna preusmjeravanja (kao ranije sa slučajem Kanat). --Orijentolog (razgovor) 19:17, 3 mart 2018 (CET)

Neka ostane postojeće stanje i za Romanija, vidi da puno toga vodi na taj članak. --Orijentolog (razgovor) 17:03, 4 mart 2018 (CET)

Ovdje se u naslovima rabi srednja crta (–), ne kratka (-) ili duga (—) kao na sr.wiki. --Orijentolog (razgovor) 23:23, 7 mart 2018 (CET)

Talijani[uredi izvor]

Zbog primarne odrednice naroda, Talijani mogu ostati tako kako jesu --E.A.Poe 00:02, 7 mart 2018 (CET)

Bjelajsko polje - Petrovačko polje[uredi izvor]

Sada je u upotrebi naziv Petrovačko polje i na toj temi Davidović je doktorirao. Tačno je da se do Drugog svjetskog rata upotrebljavao naziv Bjelajsko polje. Pozdrav--Zavičajac (razgovor) 22:17, 12 mart 2018 (CET)

Vesna Vendi[uredi izvor]

Драги SrpskiAnonimac! Можеш ли написати чланак о поп-фолк певачу Vesna Vukelić Vendi на српско-хрватском? Хвала! - 217.66.157.128 18:52, 3 maj 2018 (CEST)

Драги SrpskiAnonimac! Можеш ли написати чланак о глумицу Sridevi на српско-хрватском? Хвала! --217.66.154.97 12:41, 16 juni 2018 (CEST)

Драга SprskiAnonimac! Може проверити чланак о филму Rana Vikrama? Hvala! --217.66.154.97 12:44, 16 juni 2018 (CEST)