Razgovor sa korisnikom:Punk Rollonja

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pozdrav, Punk Rollonja! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

Morfonoložka ortografija[uredi kôd]

U redu je da pišeš pravopisom koji ti je najdraži; već neko vrijeme razmišljamo o otvaranju kategorije članaka napisanih tim načinom. Ako si se odlučio za korijenski, onda naznači za koji si se odlučio - tradicionalni ili endehaovski, te ga dosljedno primjenjuj. Nemoj ih miješati, kao što nemoj u člancima pisanima korijenskim pravopisom miješati fonološki. Ergo, dosljedno provedi svoju pravopisnu nakanu. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 22:03, 3 decembar 2019 (CET)Odgovor[odgovori]

Ne može se pisati nestandardnim načinima kao što je taj (prvi put i čujem riječi morfonoložka i endehaovski). Ispravio sam u jednom članku o jeziku Pascal. --Obsuser (razgovor) 21:33, 4 decembar 2019 (CET)Odgovor[odgovori]
http://hrvatski.enacademic.com/26743/morfonolo%C5%A1ki
http://proleksis.lzmk.hr/37912/
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=41934
Hail Discordia! 10:18, 7 decembar 2019 (CET)
Pa pročitajte to što piše. Plus to je za nezavisni hrvatski a ne za srpskohrvatski kao takav. --Obsuser (razgovor) 11:42, 7 decembar 2019 (CET)Odgovor[odgovori]
https://en.wikipedia.org/wiki/Morphophonology
https://en.wikipedia.org/wiki/Phonetic_orthography#Morphophonemic_features
Morfologija, fonologija, fonetika, morfo-fonologija (morfonologija) etc su obćelingvističke kategorije svih jezika, ne samo "nezavisnoga hrvatskoga". Eto Vam linkovi na englezkom, pa Vi probajte naći na "srbsko-hrvatskom" ako gdje ima, ili se potrudite prevesti, ako Vam se dâ.
Sama riječ morfonoložki (morfo-fonoložki) govori da se radi o hibridnom načinu pisanja, gdje se uglavnom korijenski morfemi pišu fonetski, dok se složenice, izvedenice i sl. afiksalne tvorbe pišu morfoložki, bez promjena bilo kojega morfema, korijenskoga ili afiksalnoga. Nijedan od ovih načina nije isto što i etimoložko (ponekad pogrešno nazvano "korijensko") pisanje, jer bi takvo zahtijevalo, konkretno u S/H jezicima, i poznavanje staroslavenskoga, pa i praslavenskoga itsl. Naravno da ni jedan pravopis ne spada 100% u bilo koju paradigmu, niti je bilo koji posve "dosljedan", svi imaju izvjestna odstupanja ili bar izuzetke.
Hail Discordia! 12:24, 7 decembar 2019 (CET)

SRZ[uredi kôd]

Ovako, moja stranica za razgovor nije mjesto spamiranja i molim te da prekineš voditi rasprave s drugim kolegama preko mene. Postoji njihova SRZ, kao i SRZ od spornog članka. Nadalje, primjedbe kolege Obsusera su potpuno na mjestu, tako da nema potrebe za agresivnim tonom, prijetnjama i ultimatumima. Ti, na sreću, ne možeš postavljati uvjete, niti diktirati što će biti s člankom; u suprotnome, to bi se moglo tumačiti kao zlonamjerno uređivanje. Dakle - moj savjet - koristiti pretpregled, ne zatrpavati nedavne izmjene i držati se pravopisa. Daljnju raspravu nema potrebe potpirivati --E.A.Poe 23:47, 6 decembar 2019 (CET)Odgovor[odgovori]

Onako,
"Preko" tebe? Odgovorio sam na poruku tamo gdje se izvorno i pojavila, na tvojoj "Talk" stranici, tako da nije to moj problem, nego onoga tko ju je tamo objavio, id est User:Obsuser. Zapravo sam i pokrenuo stranicu Razgovor:Pascal_(programski_jezik) radi toga pitanja, no nitko ju izgleda ne želi upotrijebiti za konstr. diskusiju. OK, stavit ću tvoju Talk stranicu na ignore listu, to je najmanje što mogu učiniti za nekoga tko stavlja rezon na ignore spisak.
Prijetnje? Čak ni od Obsusera, ni u njegovim najcrnjim aktima do sad ja nisam vidio nikakvu prijetnju, osim ako pod prijetnje ne računamo predložak za vandalizam trećega stupnja koje on postavi na moju Talk stranicu, ili moju "prijetnju" petoga stupnja koju mu ostavih za uzvrat.
Ja niti ne želim ikakve "postavljati uvjete", možda ne mogu "diktirati što će biti s člankom", ali ga mogu uredjivati dok me se ne blokira, što ću možda i nastaviti, možda i ne, nemam pojma... To će vjerojatno ovisiti o mojem slobodnom vremenu u narednih vremenih.
Što se tiče pravopisa, postavljam pitanje Vama, koje sam postavio i Obsuseru: koji pravopis? Dodatno pitanje glasi, koja nadležna ustanova, neki odbor itsl stoji iza toga pravopisa. I ako nekim slučajem stoji, po kojem pravu?
Predpregled koristim, možda i previše. Čak sam u settinge postavio i to da me se upozori ako je summary field pri submitu edita prazan. Ali članak te veličine vrlo je težko uredjivati osim u sekcijama, i scijenim da je bolje imati po jednu temeljitu izmjenu na svaku sekciju, nego bezbroj malih zahvata cijeloga članka s propustima. To što je vama metainformacija o izmjenama važnija od sadržaja informacije samo svjedoči o očajnom stanju doba birokracije, nakon kojega slijedi Aftermath, jer sve što ima svoj početak, imat će i svoj kraj, bye-bye!
Hail Discordia! 09:23, 7 decembar 2019 (CET)