Razgovor sa korisnikom:Orijentolog

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Srpstvo

Budi ljubazan pa navedi na kojoj stranici pomenute reference se nalazi tekst da je za Njegoša srpstvo prvenstveno religiozna kategorija. Ili ja to ne pronalazim ili ti lažno referenciraš stvari.--Orion1964 (razgovor) 13:13, 16 novembar 2018 (CET)

Kome snaga leži u topuzu tragovi mu smrde nečoviještvom. P. P. Njegoš--Orion1964 (razgovor) 22:17, 16 novembar 2018 (CET)
Imaš li ti kakvo objašnjenje za to što uklanjaš referenciran sadržaj i šta bi to smelo da se napiše, a da ti to ne ukloniš? Kakav vi problem imate sa pojmom koji je vekovima za porobljene Srbe bio jako važan. Možda je za vas to nacionalistički trip, ali za Srbe on to nije ni danas, a pogotovo to nekada nije bio.--Orion1964 (razgovor) 13:58, 18 januar 2019 (CET)
Topuzino, vidim da ti se vratio frend :D --E.A.Poe 21:53, 18 januar 2019 (CET)
Mah, ja sam naivan. Trebao sam to uraditi odavno, al' nadao sam se da će se nešto smisleno pojaviti u tim doprinosima :/ --E.A.Poe 18:28, 21 januar 2019 (CET)

kan – kanat

Zar kan ne upravlja kanatom, a kagankaganatom? --SrpskiAnonimac (razgovor) 22:06, 4 april 2019 (CEST)

@SrpskiAnonimac: gotovo dođe na isto jer se obje titule i administrativne jedinice rabe kao sinonimi. Nije problem bio u dodavanju kanata u članak o kanu nego mijenjanje interlinkova. --Orijentolog (razgovor) 08:09, 6 april 2019 (CEST)
Kako će da se zove članak en:khanate na sh.wiki, na kojem će da preusmerava kaganat, kao što je na en.wiki – en:khaganate preusmerava na en:khanate...na sr.wiki članak kanat se zove sr:kanat (navodnavanje), sr:kanat je ostavljeno za članak en:khanate (kada bude napravljen), na kojem će da preusmerava sr:kaganat? --SrpskiAnonimac (razgovor) 18:32, 6 april 2019 (CEST)
@SrpskiAnonimac: nisam najsigurniji hoće li takav uopće postojati jer ne pronalazim ekvivalent u npr. EI, EIr ili EIs, a ovo su uglavnom liste. --Orijentolog (razgovor) 09:36, 7 april 2019 (CEST)

Šablon

Jel možeš da prepraviš šablon:

Disambig.svg Za ostala značenja, v. Forma.

da bude isti kao šablon:

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Forma (razvrstavanje).

da se u prvom šablonu (Šablon:Other uses) doda zarez (zapeta) između "značenja" i "v." i slika, kao što je u drugom šablonu --SrpskiAnonimac (razgovor) 20:18, 8 april 2019 (CEST)

@SrpskiAnonimac: obavljeno. --Orijentolog (razgovor) 15:57, 9 april 2019 (CEST)

Bosanske piramide

Poštovani Orijentolog, interesujem se za istraživanja brda u mestu Visoko u BIH u svojstvu piramidalnih građevina. Hteo bih doprineti sa novim dodatcima na postojećoj stranici o Bosanskim piramidama. Sve dosadašnje dopune su bile izbrisane sa tvoje strane. Poslednje dopune su vrlo brzo bile obrisane iako vreme za analizu priloženih veza iziskivalo duže vreme.

Kako sam nov na Wikipediji značio bi mi svaki komentra u smislu gde sam pravio greške tj. na šta konkretno da obratim pažnju.

Srdačan pozdrav.--FFliktoris (razgovor) 22:38, 11 april 2019 (CEST)

mensura jahic

pozdrav,

mozete li mi obrazloziti zasto niste dozvolili promjene koje sam napravila na clanku Mensura Jahic, nisam mjenjala cinjenice, niti reference, niti tekst u cjelosti, samo sitnice i azuriranje cinjenica. vise nije 2016 godina, od tada se promijenilo par stvari i sve sto sam promijenila je legitimno. hvala.


Prijava

Ma što te meni netko ne prijavi, jeboga ja, da imam osnovu da te maknem :P --E.A.Poe 01:54, 3 juli 2019 (CEST)

Odlično! :) Hvala ti :) Super posao :) (ako ti ovo zvuči usiljeno, ne brini - jest :P) Inače, tražena si roba po Discordu, X-Chatu i sličnim mjestima... počinjem se bojati da zapravo nisi Vuco. Traže te ljudi naveliko x'D --E.A.Poe 02:22, 7 juli 2019 (CEST)
HJP po pitanju izraza kotar navodi da je N množine kotarevi. Ja sam isto čuo potonji izraz češće u uporabi, a sad jebiga, što splitska gradska uprava smišlja nove nominative množine koji ne odgovaraju pravopisu... xD --E.A.Poe 11:55, 27 juli 2019 (CEST)

Gde ćemo u Okeaniju? --E.A.Poe 17:57, 3 august 2019 (CEST)

Arheologija

[1] Sta mislis da se arheologija kategorise po kontinentima? --Kolega2357 (razgovor) 03:43, 10 august 2019 (CEST)

Tsunami

E jebiga, vidim da si već krenuo s kategorijama, ali... s obzirom na pravila za dalekoistočne jezike, uputnije bi bilo koristiti izraz "tsunami" nego "cunami" :/ Nadam se da ti sad nisam previše zajebao ovo s kategorijama --E.A.Poe 23:22, 11 august 2019 (CEST)

Pozivnica za pridruživanje diskord servisu Srpskohrvatske Wikipedije

Discord Color Text Logo.svg Zdravo, Orijentolog!
Pozivam te da se pridružiš diskord servisu sh.wikija. On služi da omogući lakšu komunikaciju i saradnju među korisnicima, a ima i sadržaje za zabavu.
Da bi se pridružio, klikni ovdje. Za više informacija, pogledaj Wikipedia:Diskord.
Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav! -- Несмир Кудилович (разговор) 12,56; понедељак, 12. августа 2019 (СЕВ)

CFORK u članku Orkan

Zdravo, Orijentolog,

nadam se da nećeš ovo moje pismo doživjeti iako drukčije nego u duhu saradnje, wikienciklopedizma i poboljšanja.

Vidio sam tvoj nedavni doprinos u članku Orkan na sh.wiki, te vidim da bi možda bilo dobro da pročitaš ovo:

Mislim da znaš koliko je teško da u situaciji kad dvojica misle različito, da im priskoči u pomoć treći neutralni korisnik. Ja sam imao takvu sreću, uz sva svoja ograničenja, dobiti takav treći komentar.

Bez obzira što je cijela situacija na hr.wiki, no ti si preuzeo sadržaj upravo sa hr.wiki (što je uz pravilnu atribuciju potpuno opravdano). Takvo gomilanje sadržaja nije opravdano ni po uzusima en.wiki.

Da članak Oluja bude manji od "sažetka" koji se contentforka na odlomak Oluja članka Orkan. Da se nepotrebno dupla sadržaj o Beaufortovoj skali (posve tehničke prirode).

Ako mi vjeruješ, nije ni meni ugodno da nekog podsjećam na WP:CFORK. Nadam se da ćemo moći surađivati, očekujem da možemo surađivati. Hvala ti na razumijevanju i na uloženom trudu. Lijepi pozdrav, -- Несмир Кудилович (разговор) 15,48; уторак, 13. августа 2019 (СЕВ)

Muzika

Bend bi onda bio zasebna potkategorija? --E.A.Poe 00:01, 19 august 2019 (CEST)

Slike nedelje

Zdravo, Orijentolog,

ako imaš volje, slobodno pomozi, jer ne znam ni ja kako ću sam. Nisam došao do preopterećenja, nego si mislim, bolje pokušati spriječiti preopterećenje. Prethodne izabrane slike su zaista impresivne, tako da mi je gotovo pa neugodno kako ću se snaći po tom pitanju. Ne znam tko je dežurni fotograf na sr.wiki, ja svakako nisam. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru ili savjetu. Srdačno tvoj, -- Несмир Кудилович (разговор) 16,52; понедељак, 19. августа 2019 (СЕВ)

Baranja - kategorije, lista ulica i sl.

Poštovani Orijentolože (!),

Predlažem da pričekaš dok se vratim s godišnjeg pa da se onda dogovorimo kako ćemo dalje. Ovako neće biti baš dobro. Apatin, Belišće, Valpovo i Osijek nisu baranjski gradovi, dok Mohač jeste. Jedini grad u našoj Baranji jeste Beli Manastir. Ti gradovi su ranije bili u kategoriji Baranjska geografija (ili kako se već zvala) jer su geografski i na druge načine vezani uz Baranju, ali ako se kategorija zove Gradovi u Baranji, onda njima nema mjesta u toj kategoriji. Također nema svrhe da Sport u Osijeku bude u kategoriji Sport u Baranji.

Kao što sam napisao Edgaru, Baranja o kojoj ja pišem jasno je definisana: sve između Drave, Dunava i mađarske granice. Ono što je preko Drave je Slavonija, a ono što je preko Dunava je Bačka. Preko granice je mađarska Baranja. Cijela takva Baranja spada u Osječko-baranjsku županiju.

Pozdrav! Belirac (razgovor) 17:03, 21 august 2019 (CEST)

Demokracija

Što se nijesmo bili dogovorili da - države i savezne države idu sa zaredom, a ostale administrativne jedinice sa zagradom? Koliko ja znam, tako je išlo. Sada, možda sam ja zajebao, ali koliko se sjećam bilo je tako. Dakle, ako nakon mjesta ide država ili savezna država (specifično za SAD i slične federalne tvorecine), onda ide zarez, a ako ide neka druga administrativna jedinica (regija, županija, općina) ili pak dio grada - onda zagrada? --E.A.Poe 21:37, 22 august 2019 (CEST)

Ma dobro, ja to ne radim sustavno, nego ovako kako naletim. Čini mi se kao dobar kompromis ovo, al' treba se dogovoriti. Neću petljati puno, ako naletim, naletim ili ako bude u sklopu projekta :) --E.A.Poe 21:56, 22 august 2019 (CEST)

Jel bi hodža trebao biti malim slovom? Mislim, ne znam ima li neko posebno značenje to u sklopu islamske terminologije, ali sve titule načelno idu malim početnim slovom, osim ako nisu prvo slovo u nazivu; nisam htio ništa mijenjati prije nego provjerim s tobom :) --E.A.Poe 11:45, 23 august 2019 (CEST)

mensura jahic

postovani,

ne znam kome i kako treba da se obratim u vezi clanka Mensura Jahic, izbrisana je slika naslovna sa clanka, sliku sam dobila od same mensure jahic, dobila sam je na upotrebu i stajala je tu najmanje godinu dana, ne znam zasto i ko je obrisao sliku i ne znam kako da objavim novu. molim vas da mi pomognete. hvala — Prethodni nepotpisani komentar ostavio je korisnik AmraAB (razgovordoprinosi) 12:51, 29 septembar 2019 (CEST)

Mail

Molim te, pošalji mi mail na službeni Wiki mail, pišem nešto vezano uz šerijat (poglavito iransko pravo) pa bi mi trebao to netko prekontrolirati, čisto da mogu biti siguran da je dobro, jer će to možda ići u publikaciju. Nema tu puno teksta - par stranica s fusnotama koje bi ti poslao mailom - a bio bih ti vječno zahvalan ako bi samo mogao pročešljati kroz to i eventualno ispraviti neke stvari, iako sam napravio istraživanje. Ne ulazi tekst previše u dubinu, tako da će mi trebati samo osnovne potvrde. Unaprijed hvala! :) --E.A.Poe 04:50, 19 novembar 2019 (CET)

Pa, nije sad ubij bože hitno, ali što prije - to bolje. Kažem ti nema tu puno teksta, ali provjera tih podataka (jer ne vjerujem baš online prijevodima) bila bi stvarno zlata vrijedna. Mail mi, mislim, ne vidiš jer ti nemaš mail u sustavu. Hoćeš ti dodati svoj u sustav ili da ja ovdje napišem svoj pa pobrišem? --E.A.Poe 22:09, 23 novembar 2019 (CET)

Šablon

Onaj šablon nema veze sa Vikicitatom. Stoga sam vratio neutralnu, opštu sličicu. --Obsuser (razgovor) 01:53, 3 decembar 2019 (CET)

Članci povezani sa New Yorkom

Sada u Kategorija:Gradski okruzi New Yorka ispada da je Staten Island okrug, a nije, već je četvrt...zašto postoji članak Richmond County, New York koji je okrug, a ne nalazi se u toj kategoriji? Zar članci: Richmond County, New York, Kings County, New York, New York County, New York ne bi trebalo da budu preusmerenja, a da nazivi okruga u člancima gde bi preusmeravali budu podebljana kao što je na en.wiki? --SrpskiAnonimac (razgovor) 13:54, 3 decembar 2019 (CET)

Mislim da kategorija Gradski okruzi New Yorka treba da se zove Gradske četvrti New Yorka ili samo Četvrti New Yorka
U članku Borough na sh.wiki u uvodnom delu piše:

"... a to može biti naselje, grad
ili samo kvart nekog grada, ..."

takođe u tom članku u delu za Sjedinjene Države piše:

"Vlasti New Yorka primjenile
su 1897. termin borough kad:
su tako nazvale pet velikih
urbanih cjelina (kvartove);
Manhattan, Brooklyn, Queens,
Bronx, i Staten Island,
koji formiraju New York."

kvart i četvrt je jedno te isto
--SrpskiAnonimac (razgovor) 18:14, 3 decembar 2019 (CET)

Jezici

Slušaj, što ću s jezicima? Naime, ovaj ovdje nam je specifičan jer imamo i krovnu kategoriju (ovo), ali i onu najnižu (ovu), što znači da imamo i sve one između. E sada, moje pitanje je - kako i gdje sve kategorizirati? Ako ima samo glavna ili neka "krovnija", onda nije problem, ali ako imamo ove potkategorija - da li ga kategorizirati u svaku od potkategorija, samo u najnižu ili u najnižu i u krovnu? --E.A.Poe 12:26, 11 decembar 2019 (CET)

Svaziland

Bok, Orijentolog,

mislim da se ovako ne treba predlagati brisanje povijesti izmjena kategorije Svazilend. Netko je ipak doprinosio, te nije riječ o vandalizmu ili sličnom, što bi zahtijevalo brisanje.

Kategorije se može premještati, te poslije predložiti preusmjeravanje za brisanje. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Несмир Кудилович (разговор) 10,50; недеља, 22. децембра 2019. (СЕВ)

Sveti Toma i Princip

Bok, Orijentolog,

evo što sam dosad iskopao:

Sjećam se da sam tu državu zamijetio kao problematičnu, te su se mijenjala i standardna rješenja za njeno ime.

Da je naziv San Tome i Prinsipe, to bi se moralo deklinirati San Tomea i Prinsipea (što sam jednom davno vidio da voli jedan Francuz).

Meni to nema smisla. Puno je bolje rješenje iz novijih izdanja pravopisa, Sveti Toma i Princip. Rječnik hrvatskoga jezika (hr), za koji se navodi da je standardološki, ima Saun Tome i Prinsipe (s. 1104), provjerio sam dvaput. No, pod nazivom glavnog grada piše San Tome i Prinsipe.

Mislim da je u Rješenju o Jedinstvenoj metodologiji statističkog istraživanja „Istraživanje prometa robe s inozemstvom”, »Službeni list SFRJ«, br. 57/90, poč. na str. 1813) navedeno: Sao Tome i Principe, Kokosovi (Kiling) Otoci, Kukovi Otoci, Makao, Martinik, Maršalski Otoci, Midvejski Otoci, Menzerat i sl. Iz tog se vidi da se dosta preferiralo fonetiziranje, iako opet ne i u slučaju Svetog Tome i Principa.

Postoji i donekle potkrjepljeni izraz Sveti Toma i Prinsipe. Ako su na wikipediji na bosanskom jeziku zaključili da je i kod njih naziv Sveti Toma i Princip, što još treba provjeriti u pravopisima bosanskog jezika, onda postoji neka osnova da se upotrijebi naziv koji je prošireniji i jednostavniji za upotrebu.

Dopuna članku u: Ivona Ajanović-Malinar i dr. ur., Josip Šentija, gl. ur., Opća enciklopedija Jugoslavenskog leksikografskog zavoda • Miroslav Krleža •, III. izd., [9.] – dopunski svezak: A – Ž, Jugoslavenski leksikografski zavod »Miroslav Krleža«, Zagreb, travnja 1988., ISBN 86-7053-012-0, str. 573. i 574. ima San Tome i Prinsipe. Tako i telefonski imenici gdje je jezičnu redakciju obavio T. Ladan.

HOL ima Sveti Toma i Princip, a isto ga je uredio Ladan.

Enciklopedija Jugoslavije obično nema takve podatke, barem ne kao samostalne natuknice. Moglo bi se pronaći po nekim člancima, kako se i tada pisalo različito u istoj publikaciji.

Lijepo te pozdravljam, -- Несмир Кудилович (разговор) 12,27; недеља, 22. децембра 2019. (СЕВ)

Bok, Orijentolog,
São Tomé i Príncipe može značiti:
  • glavni grad i najveći otok manje provincije
  • glavni otok i manja provincija
  • neka druga kombinacija.

Općenito se nazivi država fonetiziraju odnosno pišu po uobičajenom nazivu, tako i poznati nazivi provincija, gradova, otoka i slično. Netko je previše čitao knjige i gledao filmove, pa voli originalne nazive 718smiley-jonathan.svg (Twemoji 1f438.svg). Lijepi pozdrav, -- Несмир Кудилович (разговор) 23,01; уторак, 24. децембра 2019. (СЕВ)

članak Iranski jezici

Bok, Orijentolog,

što da se radi s ovim uređivanjima?

Koliko sam upoznat, dopuštene su dvije inačice članaka, na ta dva pisma. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijepo te pozdravljam, -- Несмир Кудилович (разговор) 12,35; понедељак, 23. децембра 2019. (СЕВ)

Afrika

Lijep poklon ^^ Hvala :) Brinut ću se o njoj kako spada :) --E.A.Poe 15:29, 25 decembar 2019 (CET)

Otoci, zaljevi, rijeke, planine i ostale ine gluposti

Mislim da je ovo ispravniji naziv za imenovanje u ovim slučajevima? Nije mi prirodno našem jeziku stavljati opću imenicu prije naziva u samom naslovu pisanog teksta; govor to prihvaća, ali ovako mi djeluje neprirodno. Možemo li se složiti da se ova praksa primjenjuje i za sve slične situacije (rijeke, jezera, planine, poluotoke i sl.), osim onih specifičnih slučajeva gdje je opća imenica dio imena (Kaspijsko jezero, Crno more, ...)?

Isto vrijedi i za povijesna imena postojećih država - tipa Fidži (kolonija), a ne Kolonija Fidži - s tim da bi tu išla preusmjeravanja; za povijesne entitete - tipa Kolonija Virginia - možemo zadržati administrativni naziv. Komentari? --E.A.Poe 13:14, 27 decembar 2019 (CET)

Okej, super što se tiče geografskih elemenata, to i meni djeluje prirodnije. Što se tiče ovih kolonija, provincija i dominiona, super - onda ćemo prebaciti i to (naime, radim šablon za Britanski Imperij pa mi je palo napamet da to usuglasimo), to ću postepeno ispravljati kako budem nailazio.
Nego, što ćemo s primjerima tipa Otok Ascension, gdje se istovremeno radi i o otoku, ali i o nekom tipu administrativne jedinice koja u svom nazivu ima riječ otok? Man je isto dobar primjer, kao i Wight. Hoćemo li tu zadržati administrativni naziv ili se voditi pravilima geografske nomenklature? --E.A.Poe 14:14, 27 decembar 2019 (CET)
I što s ovim? Ovo je isto jedan baš specifičan slučaj :/ --E.A.Poe 14:22, 27 decembar 2019 (CET)
Sorry što pilam, ali isto ćemo primijeniti i na ovo --E.A.Poe 14:23, 27 decembar 2019 (CET)
Okej, dogovoreno. Popravit ću gdje mi je ostalo još.
Što se tiče fonetskog oblika kod pridjeva, tu sam našao vrlo različitu praksu. Ne znam kako su točno propisivali srpskohrvatski pravopisi u Jugi, ali što se tiče suvremenih pravopisa koje koriste etimologijsko nauštrb fonetskog pisanja, u pravilu se kod pridjeva koji su posvojni, a odnose se na vlastita strana imena koristi - zanimljivo - etimologijiski oblik (tako da bi pravilno, osim ako se ne radi o iznimci, bilo Massachusettski, a ne Masačusetski zaljev), dok se za sve priloge i odnosne pridjeve, dakle koji su sami po sebi opće imenice i ne referiraju na vlastito ime per se nego postaju opća imenica (najčešće odnosno-deskriptivna referenca) koristi fonetsko (tu bi, dakle, bio, primjerice, masačusetski krajolik/način života/nešto treće, a ne massachusettski). O tome sam našao i ovaj rad, čiji je autor profesor, ujedno i lektor, za čiju kvalitetu mogu jamčiti jer sam surađivao s njim. Dakle, ipak bi onda bila Vichyjevska, a ne Višijevska (ili Višijska, kako god) Francuska.
E sada, to je stanje u suvremenim pravopisima Hrvatske, ali i nekih drugih slavenskih zemalja. S obzirom da mi kod stranih imena preferiramo etimologijsko pisanje, valjalo bi koristiti njih kao referentnu točku. Sada, možda Conquistador i Nesmir Kudilovic znaju nešto više o tome što su jugoslavenski pravopisi koji su preferirali etimologijsku varijantu nalagali kod pisanja posvojnih i odnosnih pridjeva (prilozi, načelno, nisu nigdje sporni) pa bi to trebalo provjeriti, ali dotad bi ja zadržao etimologijsku formu kod posvojnih, a fonetsku kod odnosnih pridjeva i, naravno, priloga pa ćemo vidjeti. Ja sada neću ništa mijenjati od onoga što imamo, neka to stoji dok se ne postigne konsenzus, ali ću zasad ostaviti Massachusetts u spornom slučaju pa ćemo lako promijeniti. Isto ćemo onda primijeniti na sve ostale slučajeve i polagano usklađivati, jer ovo je dosta bitno pitanje da riješimo. --E.A.Poe 12:55, 28 decembar 2019 (CET)
P.S. Ovo sam ostavio ovako iz prostog razloga što se teritorij baš tako zvao, to mu je bio službeni administrativno naziv --E.A.Poe 13:12, 28 decembar 2019 (CET)
Uzgredno - Conquistador i Nesmir Kudilovic - ako netko može prokopati po nekim starim izdanjima iz tog doba, kako se navodio Nyasaland? Naime, ova domaća online izdanja nisu usklađena (HE koristi Njasaland, a opet jezero naziva Nyasa, dok Proleksis preferira Nyasaland i isto tako za jezero, a HJP pak govori o Njasi) pa da ne lupam bezveze nego da prebacim na jednu od varijanti; osobno sam skloniji Nyasalandu, međutim činjenica je da su ti britanski nazivi država u pravilu fonetizirani (Kenija, Boscvana, Svaziland, Bečuanaland, Rodezija), dok nazivi gradova nisu, jer se zbog Britanaca mahom koristi latinično pismo pa nije bilo potrebe... tako da nisam pametan što s tim (jer, afrički se jezici u pravilu ne fonetiziraju) pa bi neki autentični izvor bio koristan --E.A.Poe 14:33, 28 decembar 2019 (CET)
Engleski horonim Nyasaland prevodi se u srpskohrvatskome kao »Njasa« (usp. engl. Bechuanaland: Bečuana, Swaziland: Svazi), dok se engleski horonimi Malawi i Botswana samo fonetiziraju u »Malavi« i »Bocvana«. Međutim, engleski limnonim Nyasa ne prevodi se i ne fonetizira se. Ako bih pak morao sastaviti leksikografski članak o zaljevu pred Bostonom, pisao bih odnosni pridjev fonetizirano, tj. Masačusetski zaljev. Isto bih sugerirao autoru članka ako bi me zapala uloga redaktora. Što se tiče citiranoga rada, čudno da su autoru bliži za komparaciju inojezični standardni dijalekti od istojezičnih standardnih varijeteta; moglo bi se reći da autor obilazi oko standardnoga štokavskoga kao kiša oko Kragujevca. :) No da ne prijeđem u kritiku članka, radije ću kritizirati prevelik broj postavljenih pitanja. Razlog tomu je zasigurno nekonvencionalan način koji je odabran za izradu jedne enciklopedije. Kako je to složen problem, fermaovski ću dometnuti da »margina nažalost nije dovoljno velika da ga ovdje zapišem«. --Conquistador (razgovor) 12:40, 29. decembra 2019. (CET)
Njasa i ostali aspekti su već riješeni. Što se pisanja tiče, uspio sam iskopati još jedan diplomski na tu temu (znam, nije jednako relevantan, ali je koristan jer daje dobar pregled), gdje se, u suštini, navodi da pravila jasnog nema, ali mi se iz svih onih primjera čini da je fonetski oblik ipak bilo prirodniji, bilo praktičniji, tako da bismo se - smatram - trebali držati njega. Ukoliko još netko nešto nađe, slobodno, ali zasad ću primjenjivati fonetski oblik. Hvala! :) --E.A.Poe 14:31, 29 decembar 2019 (CET)

Evo mene opet, ali kad već sređujem te stvari - da to riješimo jebemu. Za Belorusiju smo se dogovorili da ide ekavski oblik pa sam promijenio, isto kao što smo se dogovorili da idu Armenija, Švicarska i Španija. Ali, što ćemo s Ciprom? Dal' da ostavimo Cipar ili koristimo Kipar? Mislim, meni je Cipar prirodniji, jasno, ali s obzirom da je u pitanju grčki jezik, a na grčkom je Κύπρος, odnosno počinje s k; isto je i na turskom, koji je drugi jezik na otoku pa sam nekako skloniji, s obzirom na prirodu projekta, da naziv članka i svega ostalog bude - Kipar. Čekam mišljenje --E.A.Poe 13:30, 28 decembar 2019 (CET)

Novo: Dodatak na prethodno je - sada vidim - Azerbejdžan, odnosno Azerbajdžan. Ja znam da je kod nas inicijalno bio Azerbejdžan (čak sam ga i ja tako učio), međutim u posljednje vrijeme se masovno koristi Azerbajdžan, a to je, koliko vidim, sukladno i samom azerskom jeziku (pišu ga s a), ali i ruskom, gdje također koriste varijantu s a. Međutim, s obzirom da si blizak tom području, iako nisu ni Arapi, ni Perzijci, možda znaš nešto više o tome kako bi trebalo pa javi da ostavljam ili da mijenjam. --E.A.Poe 12:15, 29 decembar 2019 (CET)

Iiiiiiiiiiiii... naravno ovo bi trebalo preimenovati, da bude neka varijanta na našem jeziku. Ja mogu odraditi prekategorizaciju i promjene naslova šablona, a ti vidi koji ćemo termin koristiti. Sorry na pustim porukama, ali rekoh, kad sam se već uhvatio da se dogovorimo oko ovih nekih detalja.
Uzgred: Misliš da bi bilo dobro da određene skupine iz ove kategorije prekategoriziramo u potkategorije? Tipa savezne države i federalne jedinice (imamo ih dosta), organizacije, nedržavne entitete i historijske države? --E.A.Poe 14:28, 28 decembar 2019 (CET)
@Edgar Allan Poe:, Kipar je definitivno bolje rješenje (2 vs. 1), iz istog razloga i Azerbejdžan, iako je Azerbajdžan bliži lokalnom izgovoru. Potonje nipošto ne bi trebalo biti presudno za imena država, npr. kao da Rusiju sad mijenjamo u Rosiju (Россия). Dobro da si se sjetio slovničara Conquistadora i Nesmira oko tih pitanja, ipak njihova lingvistička erudicija prevazilazi naše vlaške okvire. Privremenih kategorija sa stranim nazivima imamo stotinjak i nije hitno da se sada bavimo time, valjalo bi srediti u paketu s lokacijskim kartama koje su isto većinom na stranom jeziku. Također, pamtim da si jednom nešto mijenjao u šablonu o zastavi SFRJ pa je puno članaka i kategorija bilo deformirano, a nije baš lako na sve pripaziti kad se mijenja kategorija s oko 600 komada. Bez obzira, favorizirao bi da bude u skladu sa bs.wiki i sr.wiki, odnosno "Podaci o zastavi". I da, naravno da je poželjno odvojiti države od nesamostalnih teritorija i podnacionalnih entiteta, isto sam i ja uradio kod Geografija po državama i Geografija po nesamostalnim teritorijima jer ranije je sve bilo ugurano u prvu. --Orijentolog (razgovor) 14:02, 29 decembar 2019 (CET)
@Orijentolog:, okej, onda ćemo tako i napraviti. I naletio sam sada - Litva ili Litvanija? U ovom sam slučaju skloniji prvom rješenju iz prostog razloga što mi se ono čini bliže izvorniku, a litvanski je ipak baltoslavenski jezik; ovo Litvanija mi djeluje kao neka čudna tvorenica, poput Letonije, i naprosto mi ne djeluje prirodno. Ako naletim na još nešto, javim.
Što se tiče kategorizacije i promjene imena - okej, imamo načelni dogovor pa kad budeš odlučio zahvatiti to, javi se. Ja možda sredim ove administrativne jedinice, barem na razini šablona, ali o tom po tom. Svakako, kad se odlučiš - javi se pa ću pomoći --E.A.Poe 14:31, 29 decembar 2019 (CET)
@Edgar Allan Poe: ako već bs i sr imaju Litvaniju onda bolje da se zadrži. S druge strane, bs i hr imaju Latviju, a pošto je taj oblik također bliži domaćem, onda bi se to moglo mijenjati. Uz pristanak ostalih korisnika. --Orijentolog (razgovor) 15:49, 30 decembar 2019 (CET)
@Nesmir Kudilovic:, @Conquistador:, @OC Ripper:, @Vitek: (ako sam nekog izostavio, žao mi je) - Litva ili Litvanija; Latvija ili Letonija? Mišljenja :) --E.A.Poe 15:51, 30 decembar 2019 (CET)
Pokušavam proniknuti u smisao ovih križaljki, ali mislim da svaka logika gubi osnovu kada se ovaj wiki nastoji dovesti u korelaciju s varijetetskim wikijima (bs, hr, sr). Istina, nije da ove posljednje čitam (kamoli da ih konzultiram), no nisam siguran da se nešto bitno promijenilo u kvaliteti navedenih »enciklopedija« otkako sam ih posljednji put čitao. Nego, momci, što o ovome kažu izvori, što kaže literatura? Naravno, u obzir dolazi samo srpskohrvatska literatura i srpskohrvatski izvori jer pitanje se tiče ovoga jezika, a ne tamo nekog istočnobaltičkoga. :) --Conquistador (razgovor) 00:46, 31. decembra 2019. (CET)
Smisao, dragi kolega? :D Ovako, formalnopravno, rekao bih da je čisto praktičan (kad već imamo kaos, hajmo ga barem ublažiti, jer u samom tekstu se ionako može pisati kako se hoće), a neformalno - smisao je valjda u nekoj kerolovskoj ili carrollovskoj (ovisno o pravopisu :P) igri. Naravno da su rješenja struke dobrodošla, ali da budu poput onih o Njasi i Basutu i Bečuaniji i sličnim afričkim rukotvorinama, a ne da nakon struke opet ne znamo hoće nam se članci i kategorije zvati latvijskim, letonskim ili tkoznakakvim :D I što to fali baltoslavenskim jezicima? :P --E.A.Poe 01:18, 31 decembar 2019 (CET)
Kratko i jasno: »Latvija«, »latvijski«, »Latvijac«, »Latvijka« (i »Letonija«, »letonski«, »Letonac«, »Letonka«); »Litva«, »litavski«, »Litavac«, »Litavka«. Usput, baltoslavenskim jezicima ništa ne fali; ta upravo pišemo jednim iz te grane indoevropske jezične porodice. O (ne)redu i (be)smislu možda drugom prilikom. :) --Conquistador (razgovor) 05:19, 31. decembra 2019. (CET)
@Conquistador: tražili smo stručno mišljenje i rješenje, ne da nam spočitavaš da smo nenačitana seljačija. To već znamo sami. --Orijentolog (razgovor) 08:48, 31 decembar 2019 (CET)
Ako se napusti stav da je ovaj wiki puka unija, presjek ili koja već operacija nad varijetetskim srpskohrvatskim wikijima (bs, hr, sr) i ako se pogled uperi malo dalje od tih wikija, onda će vjerojatno biti i manje kritika s moje strane. :) Nije valjda da na srpskohrvatskome nisu nikada bila napisana (stvarna, predmetna) leksikografska djela. Ako ćemo pak posve široko, posljednjih godina objavljuje se sve više mrežnih izdanja enciklopedija na raznim jezicima, a ovdje je doseg leksikografskog rada to što se piše po bswikiju, hrwikiju ili srwikiju. Momci, znam da možete bolje od toga. Nenačitani niste. :) --Conquistador (razgovor) 19:03, 31. decembra 2019. (CET)
Pa zato imamo dežurne stručnjake ^^ Ja sam, sirota, 'em nenačitana seljačija, 'em premlad za pronalazak srpskohrvatske literature iz onog doba! Orijentolog, on je samo nenačitana seljačina :P Ali vrlo rado bih proučio tu literaturu, ako je dostupna online pa bi, situacija, vjerujem, bila svima lakša (ks, ks) --E.A.Poe 11:44, 1 januar 2020 (CET)

Paženo!

Hoćeš vjerovati da sam inače išao za tim kod ovih s puno varijanti, ali ovo mi je očito promaklo. Krenuo sam sad ponovo od slova A... ako slučajno naletiš na još nešto, slobodno javi. Našao sam način kako to korigirati, a da se, de facto, ne vidi - ubaciš u šablon taj alias, ali ga ne dodaješ dolje u popis varijanti, pa ne izgleda blesavo u tablici, a funkcionira u praksi. Budem pazio, hvala, a ponavljam, ako slučajno naletiš na još nešto - zvoni :) --E.A.Poe 00:39, 3 januar 2020 (CET)

Pozz

Poz Orijentolože. Imam jedno pitanjce, a možda i malu molbu impliciranu :) Jel ti možda slučajno u planu da napišeš članak o -dovi-? Pošto znam da pišeš članke o islamu, a jedan od glavnih pojmova nema ni na jednoj inačici vikipedija na ovdašnjem jeziku. Pretpostavljam da imaš literature iz tog faha, jer sam ja tu, glede tih bazičnih enciklopedija, prilično tanak :/ Tako, ako budeš imao vremena, uzmi bar napiši neku klicu :) Pošto ja pišem članak o jednoj našoj poznatoj džamiji trenutno, pa rekoh da „oplavim“ sve te crvene vikiveze.

Inače, srećna nova vikipedijanska godina! Da bude bolja od prošle. --Ivan VA (razgovor) 22:36, 8 januar 2020 (CET)