Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Edgar Allan Poe 2.jpg
Louis-Michel van Loo 001.jpg
Piet Mondrian and Pétro van Doesburg.jpg
Benedetto da maiano, incoronazione di ferdinando I d'aragona e sei musici, 1490 ca., 01.JPG
Korisnička stranica
Razgovor
Doprinosi
Nagrade

Poruku mi možete ostaviti ovdje

Mirjana Čiplić Kuruzović[uredi izvor]

Mogu li znati zašto je moj članak Mirjana Čiplić Kuruzović obrisan, kao razlog naveli ste ...a jedini urednik "Salek67". Ne razumem, možda umesto brisanja neka pomoć?
Hvala na odgovoru. Ovde bih ostavio vaš komentar:

članak

Bok! Članak je primarno izbrisan zato što je u kaotičnom stanju. Tematski je uredan, sadržajno više-manje, ali ono je potpuni kaos. Wikipedija ima svoje jasne smjernice i ja jesam svjestan da ste vi novi suradnik (ili suradnica), ali prilikom registriranja i uvoda se nude smjernice pa je njih nužno pogledati prije nego se nalijepi članak; ostali nisu tu da "čiste" tuđe nerede, a ovdje se često dogodi da novi korisnici dođu, nalijepe tako jedan članak, ostave kaos i onda nestanu potpuno što nama drugima ostavlja puno posla. Članak je, stoga, preventivno obrisan.

Što se tiče pomoći, naravno. Ovako, savjetovao bih da bacite oko na ovaj članak ili ovaj kako biste mogli usporediti. Nedostaju wikipoveznice, stilski je članak kaotičan, vizualno grozan, a trebalo bi dotjerati i popis. Ja znam da je to puno posla, al' to su minimalni standardi koji se moraju poštovati i to je naprosto tako :) --E.A.Poe 18:04, 29 juli 2019 (CEST)

moj odgovor

Osim zajhvalnosti na brzom odgovoru hteo bih da obrazložim. Prvi put ste obrisali članak dok sam ga radio (17:11, 29 juli 2019 Edgar Allan Poe razgovor doprinosi je obrisao stranicu Mirjana Čiplić Kuruzović (kaos) ) Drugi put ste obrisali članak (17:45, 29 juli 2019 Edgar Allan Poe razgovor doprinosi je obrisao stranicu Mirjana Čiplić Kuruzović (sadržaj je bio: "{{Infokutija biografija | ime = Mirjana Čiplić-Kuruzović | slika = Mirjana Ciplic Kuruzovic.jpg | širina_sli…", a jedini urednik "Salek67" (razgovor)) )

Mogu da shvatim i prihvatim da je prvobitno bilo opravdano. Ali u vezi drugog vašeg brisanja članka Mirjana Čiplić Kuruzović se ne mogu složiti. U članku se radi o biografiji. Ako ste već napisali ′Tematski je uredan′ u čemu je problem. U delu gde komentarišete sadržajno više-manje, tu bih vas već podsetio da nisu sve biografije iste i ne možemo to prekrajati već postaviti onoliko koliko je određena ličnost u ovom slučaju Mirjana Čiplić Kuruzović uradila. Kad sam napisao ...umesto brisanja neka pomoć naravno da nisam mislio da mi neko pomaže u pravljenju članka već ste prosto mogli da me nekako upozorite a ne da obrišete.

U ovom trenutku samo vi i ja znamo kako je članak izgledao. Razlog zašto ga postavljam je to što želim da osim srpske postoji i srpsko-hrvatska verzija.

Kako sad dalje? Želim da postavim članak Mirjana Čiplić Kuruzović. Da li ćete mi vi svaki put obrisati?

Prilikom drugog brisanja ste imali primedbu a jedini urednik "Salek67" koju još uvek ne razumem.

Članak koji ste drugi put obrisali je bio gotov. Ne vidim razlog brisanja, da li je u pitanju sadržaj članka? Članak je o umetnici koja se bavila kostimografijom, slikarstvom i pisanjem...ipak bih vas zamolio za pomoć, makar u smislu ne brisanja...članak i sadržaj imaju veze isključivo sa umetnošću. Salek67 19:28, 29 juli 2019 (CEST)

Piknik na Lazinom viru[uredi izvor]

Mogu li znati zašto je moj članak izbrisan. Hvala.

Hvala na odgovoru. Napravila sam sajt za planinarsko društvo, ja sam sekretar i prosto sam želela da povežem sajt sa nekim člancima van njega. Kako mi je Ripper napisao, eto htela bih da napišem članak o PD "Fruška gora" Novi Sad, da li bi vas mogla zamoliti da ga pregledate pre objavljivanja, da se ne bi desilo ponovno brisanje? To bi mi puno značilo. Inače "Piknik na Lazinom viru" je jedna od naših tradicionalnih akcija.

Savjet oko brisanja[uredi izvor]

Savjetujem da ubuduće umjesto brzog uklanjanja pregledaš historiju kandidata za brisanje i provjeriš je li predlagatelj g. Treba-da jer u takvim slučajevima zapravo treba dodatno provjeriti preusmjeravanja i još štošta. Najnoviji primjer je Kremlj na kojeg vodi 51 članak i to je uredno (primarno značenje kao na npr. de i en), a on ga je svejedno dao izbrisati da bude identično srpskoj Wiki. Već sam ga upozoravao na takve slučajeve ali nažalost koristi nema. --Orijentolog (razgovor) 15:19, 14 oktobar 2018 (CEST)

@Orijentolog: sledeći put cu da pazim kad stavljam za brisanje, omanulo mi se, nisam pogledao da li neki članak vodi na to preusmerenje...nisam gledao to kako je na sr.wiki, aliii, ne mora da bude ni po en.wiki --SrpskiAnonimac (razgovor) 15:35, 14 oktobar 2018 (CEST)

(Bez naslova)[uredi izvor]

Postovani Edgar, mozete li mi pomoci pokusavam.da dodam linkove mojih intervjua u vanjskim podacima. Takodje ne mogu da postavim svoju fotografiju na mojoj filmskoj biografiji? Hvala veliko. Pozdrav,Branka

Ne briši[uredi izvor]

Brišeš mi artikle. Nisi ti gospodar Vaseljene. Ne možeš da budeš sudija šta je dobro a šta nije. --Ory5weun (razgovor) 00:22, 29 oktobar 2018 (CET)

Nije tačno. Kako bre preferišete latinicu kad ćirilica je ravnopravno pismo u srpskom? Levo je Postavi fajl/Постави фајл, Pomoć/Помоћ, Pijaca/Пијаца, Posebno/Посебно, Verzije članka/Верзије чланка. More daviš mnogo s tom hrvatštinom. Mešate taj hrvatski, projekat izgleda ko pasuljara. --Ory5weun (razgovor) 04:10, 19 novembar 2018 (CET)

Srpstvo[uredi izvor]

Molim da intervenišete. Na stranici Srpstvo korisnik Orijentolog insistira na određenoj referenci, pa kada ga ja pitam da pojasni gde to piše on mi odgovara da je to zaključio na osnovu tri stranice koje se upošte ne bave Njegoševim viđenjem Srpstva kao religiozne kategorije. Naravno, u svom maniru vraća izmene kako se njemu sviđa.--Orion1964 (razgovor) 14:13, 16 novembar 2018 (CET)

Evo dodao sam još referenciranog sadržaja i to je opet obrisano. Je li Orijentolog nekakav admin ovde? Ako sam dobro razumeo vi to jeste. Zbog čega ne sankcionišete takvo ponašanje?--Orion1964 (razgovor) 22:15, 16 novembar 2018 (CET)
Ја не знам шта теби није јасно у реченици да не желим споменицу за чланак који нисам радио на српскохрватској Википедији. Одрадио сам га на српској, па изволи можеш свратити тамо. Овде га дајте особи која је копирала, јер да се ја питам никада га не бих пребацио овде. --MareBG (razgovor) 17:57, 18 novembar 2018 (CET)

Глупост невиђених размера, али у суштини баш си у фазону са овим канта пројектом. --MareBG (razgovor) 21:00, 18 novembar 2018 (CET)

Predrag Tošić[uredi izvor]

Mogu li znati zašto je obrisana szranica Predrag Tošić? Hvala

Brisanje sadržaja Možete li mi reći zašto ste jučer obrisali stranicu benda Kamäradi? Hvala

Isparavio sam članak po naslovom 'Kamäradi' sukladno smjernicama. Hoće li i kada biti odobren?

Redirect[uredi izvor]

HadždžHadž. Prosim lepo. --Orijentolog (razgovor) 21:00, 8 januar 2019 (CET)

Koji je razlog za odstranjivanje sadržaja sa stranice Srpstvo[uredi izvor]

Vidim da ste odstranili sadržaj koji sam uneo na stranici Srpstvo. Bilo bi korektno da mi objasnite iz kog razloga. Može li na tu temu da se napiše bilo šta afirmativno, a da to ne bude obrisano. Postoji li bilo šta što ja mogu da unesem, što bi bilo u suprotnosti sa jednostranim pljuvačkim prikazivanjem ovog pojma. O tom Srpstvu su pisali najveći umovi moga naroda, kao što su Njegoš, Šantić, Dučić, Crnjanski, Djura Jakšić, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin, itd, a svi su bez izuzetka o tom pojmu pisali afirmativno. Na onoj bednoj stranici je napisan tekst koji od pojma koji je za sve Srbe bio svetinja napravio šovinistički trip. Evo reči Serbdom pa uporedite šta kaže rečnik o tom pojmu, a onda pročitajte šta kaže ta stranica koja se sa toliko strasti čuva. https://en.wiktionary.org/wiki/Serbdom Da li je cilj ovog projekta informisanje ili dezinformisanje čitalaca?--Orion1964 (razgovor) 23:42, 17 januar 2019 (CET)

Vidim, počinjete rečenicu rečju "ovako", pa da i ja moj odgovor počnem na isti način. - Ovako, Njegoševe reči kojima ja pokušavam da uredim onaj bedni pljuvački tekst su za vas pisnje besmislica, pa pošto mi i onako ne dozvoljavate da unesem argumentaciju koja baca drugačije svetlo na određeni pojam (zove li se to Cenzura, pa još ne cenzurišete mene nego Njegoša!) ja ne vidim nikakvu razliku između dugotrajne blokade i ove nezvanične. Bilo bi ipak korektnije da me zvanično blokirate, jer se po meni ne ponašate kao nepristrasni birokrata koji samo radi svoj posao, već se otvoreno stavljate u zaštitu onog tužnog teksta i onih koji su ga pisali. O kakvim mojim besmislicama vi pišete? Na stranici "Srpstvo" ja stavljam referenciran citat Njegoša gde on u jednoj rečenici na dva mesta pominje Srpstvo. To je za vas besmislica? Šta smem da o Srpstvu napišem, pa da se to ne obriše? Ne smeta vam prethodna rečenica "Za Njegoša je srpstvo prvenstveno religiozna kategorija" i lažna referenca gde to i čak i ne piše? Na stranici Pijaca sam napisao malo o ovom problemu, pa neka ljudi vide zbog čega se oni koji uređuju ove stranice blokiraju. Pozdrav.--Orion1964 (razgovor) 12:52, 18 januar 2019 (CET)

Kad smo već kod ovih tema, vrijedi se prisjetiti da smo i među korisnicima imali one koji su se izjašnjavali nekakvim Francuzima ili Perzijancima, a najobičnije vlajčine s kamenjara. O deklariranim vindzorskim Englezima, Rusima i inima, da i ne pričam... --Orijentolog (razgovor) 22:15, 18 januar 2019 (CET)

Kamäradi[uredi izvor]

Javili ste mi prije 10 dana da mi je članak pod naslovom 'Kamäradi' sada u redu, ali nema ga objavljeno na Wikipediji. Trebam li još nešto napraviti da postane vidljiv? Hvala na odgovoru.

Izvjesni pavić ivan[uredi izvor]

Pogledajte mail molio bih vas!! Ne razumijem što nije uredu sa clankom?

Dragi Edgare...[uredi izvor]

Vidim odstranjujete sadržaje koje sam uneo i na drugim stranicama. Znate, tvrdnja da su četnici dojavili Nemcima gde su partizanski položaji na Kadinjači je lagarija. Posle rata je uhapšen i osuđen čovek koji je to uradio, a on nije bio pripadnik četničkog pokreta već je bio civil. Radetu Radiću je posle rata suđeno pa mu ni u optužnici ne stoji ta lagarija da je "aktivno učestvovao sa svojom jedinicom u zajedničkom napadu Nemaca i ustaša na civile na Kozari". Zbog čega širite te dezinformacije? Žulja vas istina? Razumem vas potpuno. Istina je kučka koja nam često govori stvari koje nam nisu prijatne. Evo da Vas oraspoložim šaljem Vam tekst Meše Selimovića da u njemu uživate. Siguran sam da će vam se jako svideti: Потичем из муслиманске породице из Босне, а по националној припадности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског језика. Nadam se da nemate problema sa ćirilicom, mrzelo me je da tekst konvertujem u latinicu. Sincerely yours--Orion1964 (razgovor) 00:17, 19 januar 2019 (CET)

Jako mi je drago da nemate problema sa čirilicom. Još samo da prebrodite ove probleme koje imate sa istinom i bećete sjajan lik.--Orion1964 (razgovor) 00:28, 19 januar 2019 (CET)

Nigde nisam uvredio projekat već sam rekao da je stranica Srpstvo pljuvačka i napisana jednostrano. Probao sam da stranicu upristojim, što tvoj drugar Orijentolog ne dozvoljava. Mislim da kod Hrvata izraz Hrvatstvo nije toliko korišćen, i verovatno on njima i nije toliko važan. U doba dok smo bili tursko roblje nama je izraz Srpstvo bio itekao važan, i mnogo korišćen od strane najvećuh srpskih pisaca i to uvek afirmativno. Na onoj BEDNOJ stranici je on upljuvan koliko god se moglo. Kako to da citati koji idu u prilog jednom vidjenju stvari mogu da idu u članak, a oni drugi ne mogu? Pomenuo si da tu stranicu treba odstraniti, sa čim se ja potpuno slažem, jer u ovoj formi predstavlja najobičniju pljuvačinu. Nisam baš siguran koliko je to tvoje zalaganje iskreno s obzirom na tvoje kasnije komentare. Ko si ti da Šantiču i Njegošu ili Meši Selimoviću osporavaš da su srpski pisci, ako su se oni tako izjašnjavali. A da, izvini, ti si administrator na ovom projektu, padre padrone, pa ti se može. Zbog čega odstranjuješ sa stranice Kadinjača i Rade Radić šablon "traži se izvor"? Lepo sam ti napisao da to što tamo piše nije istina. Evo ti pa čitaj za Kadinjaču. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:199285-Oziljci-laznih-optuzbi Rade Radić je izgleda stvarno bio čovek sumnjivih moralnih kvaliteta, ali ja koliko god da sam tražio podatak da je on učestvovao u bici na Kozari ja taj podatak nisam mogao da nađem. Suđeno mu je zajedno sa Dražom Mihajlovićem, pa mu ni posleratne vlasti to nisu stavile na teret, al evo imate vi pravo da mu pišete presudu, malo lažiranu doduše, ali što da ne može vam se. Evo ti transkript suđenja pa mi pronađi gde to piše. http://www.archive.org/stream/trialofdragoljub027481mbp/trialofdragoljub027481mbp_djvu.txt Pošto vidim da ti uporno insistiraš on učestvovao u bici na Kozari daj mi ti referencu za to. Očigledno ti znaš nešto što ja ne znam. Druga varijanta je da iz nekog razloga insistiraš da na stranicama ovog projekta stoje dezinformacije. Dalkle, daj mi referencu ili vrati šablon. Koje ljude sam vredjao? Ti si mene nazvao topuzinom, a ja tebi napisao da sanjaš. Tu sam kao ja nepristojan, a ti pristojan. I na kraju da ti objasnim zbog čega sam ovde. Kad naša deca otkucaju na Guglu termin Srpstvo onda pronađu ovu stranicu, po kojoj je to jedan prljavi šovinistički pojam. Ja ne sporim da ti i Orijentolog taj pojam imate pravo da vidite na svoj način, ali vi ne dopuštate meni da iznesem kontraargumentaciju. I tako sada čitaoci imaju pravo da pročitaju šta je Srpstvo od trećerazrednih "stručnjaka", ali ne i od Šantića, Njegoša, Dučića. Šta su oni jadni znali šta je to Srpstvo, pa vi to bolje od njih znate?--Orion1964 (razgovor) 09:24, 21 januar 2019 (CET)

Ovde može samo da postoji konsenzus da su izjave Niegoša, Šantića, Meše i ostalih irelevantne jer se ne sporite vi sa mojim izjavama nego sa njihovim. Možete vi ovde da donesete konsenzusom odluku da su dva i dva jednako pet, samo to neće promeniti matematiku.--Orion1964 (razgovor) 21:03, 21 januar 2019 (CET)

Vandal-only[uredi izvor]

Shogun Blue služi samo za serijsko vandaliziranje tj. dodavanje besmislica, preporučam blok. --Orijentolog (razgovor) 16:28, 21 januar 2019 (CET)

Molba: izbriši ovaj mašinski prijevod o beznačajnoj ličnosti, reklamira se i uporno uklanja šablon za brisanje. --Orijentolog (razgovor) 17:23, 27 januar 2019 (CET)

Obrisana postava[uredi izvor]

Pozdrav,

Da li mogu da znam zasto je moj post obrisan?

Protestantska Hrišćanska zajednica[uredi izvor]

Poštovani gospodine eksperte za verske zajednice. Obrisali ste stranicu Protestantska Hrišćanska zajednica i napomenuli da se radi o sekti... sa komentarem da je opskurna tj mračna... Za nekog ko se pretvara da je ekspert prvo vređate, drugo na osnovu kojih kriterijuma osim ličnog stava vi određujete šta je prema zakonima Republike Srbije sekta. U članku sam se trudio da navedem činjenice, na način na koje su predstavljene druge verske zajednice, bez navođenja linkova ka nekom našem profilu- a ako smo pogrešili u tome, da je to bilo samopromovisanje, imate pravo da nas obrišete. Međutim nigde u pravilima Vikipedije ne vidimo pravo da vređate. Navedeno je tačno o našoj registraciji, i šta verujemo. Šta je vaš kriterijum da određujete šta je sekta?

Неки људи са којима сам био близак нису више међу живима, а оставили су траг у српској/југословенској култури и политици. Мислим да је дошло време да нешто буде записано о њима на Викпедији--GoranBjedov (razgovor) 00:31, 12 februar 2019 (CET)

Opseg[uredi izvor]

Ovaj IP dodaje besmislice u članke već dugi niz mjeseci i uporan je u vandaliziranju, stoga preporučam da se blokira opseg jer drugog rješenja nema. --Orijentolog (razgovor) 18:34, 12 februar 2019 (CET)

Plagijator[uredi izvor]

Pozdrav. Korisnik https://sh.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/Goran0000 je kopirao 4 teksta sa našeg sajta biografija.org doslovno od riječi do riječi tokom 2017. godine ali tek sad smo to primjetili... Možete li mi dati savjet šta da učinimo, da li da obrišemo tekstove, da li da navedemo u reference odakle su tekstovi preuzeti ili šta već? Nismo vični wikipediji, u principu ne smeta nam ni da tekstovi ostanu ako su korisni wiki projektu, problem je da su sve četiri teksta deindeksirana od strane googla, a potrošili smo vrijeme na njih. Svi naši tekstovi su objavljeni prije nego su bili na wikipediji što se može provjeriti putem archive.org stranice. U pitanju su sledeći tekstovi: https://sh.wikipedia.org/wiki/Kalina_Kova%C4%8Devi%C4%87 https://sh.wikipedia.org/wiki/Neda_Arneri%C4%87 https://sh.wikipedia.org/wiki/Will_Smith https://sh.wikipedia.org/wiki/Andrija_Milo%C5%A1evi%C4%87

Sa profila korisnika goran0000 vidljivo je da plagijarizacija učinjena u približno isto vrijeme još nekad 2017. godine. --31.223.152.197 19:41, 28 februar 2019 (CET)

Dakle, s obzirom da se radi o IP adresi, odgovorit ću ovdje i nadam se da ćete pratiti i vidjeti. Dakle, Wikipedija kao takva ne dozvoljava neovlašteno preuzimanje sadržaja i to je, dakako, strogo zabranjeno. Jasno, mi ne možemo kontrolirati svaki sadržaj i svaki plagijat, tako da se na ovom mjestu ispričavam za neovlašteno korištenje vašeg sadržaja na Wikipediji; nadam se da razumijete da na strani projekta nije bilo nikakvih loših namjera i da mi ne odobravamo takvo ponašanje.
Sada, što se tiče mogućnosti - one su dvije. Prva je da se taj sadržaj ekspresno ukloni, što nije nikakav problem i zahtijeva tek par klikova (pri čemu će korisnik biti upozoren na svoje ponašanje) ili da vi kao autori date svoju eksplicitnu dozvolu za korištenje, pri čemu će na stranici za razgovor članka biti navedeno odakle je sadržaj preuzet. Izbor je, dakle, na vama i mi ćemo se prilagoditi njemu. --E.A.Poe 19:48, 28 februar 2019 (CET)
Razumijemo kako funkcioniše Wikipedija i vi nemate potrebe da se ispričavate, niti zamjeramo šta Wiki projektu i sami linkamo dosta korisnika sa Wikipedije i određene licence zbog autorskih prava na fotografije. Druga opcija je zadovoljavajuća. Ako me uputite sam ću je izvršiti umjesto vas. --Biografija82 (razgovor) 20:07, 28 februar 2019 (CET)

Makedonske kategorije[uredi izvor]

Ne znam koliko je bitno da se izvrši preimenovanje u skladu s preimenovanjem države. Koliko sam shvatio Prespanski sporazum, njime je Sjevernoj Makedoniji izričito dozvoljeno da izraz "makedonski" u slučaju naziva jezika, pa bi se isto moglo koristiti i za kategorije kada je u pitanju nacionalost umjetnika, izvođača, političara i sl. U svakom slučaju, ostale wikipedije (s izuzetkom bugarske) u ovom konkretnom slučaju nisu napravile takvu promjenu. --OC Ripper (razgovor) 12:56, 11 mart 2019 (CET)

Isbrišite Šablon:Talijanska općina[uredi izvor]

Poštovani kolega molim Vas da izbrišete Šablon:Talijanska općina, jer nam više ne treba (ionak je bio lopata), sve stranice sa njim sam promjenio i da preimenujete Sabbioneta, Mantova u samo Sabbioneta, jer se samo tako zove Sabbioneta, Mantova ne postoji nigje ni u Italiji.

--Vitek (razgovor) 13:08, 14 mart 2019 (CET)

Viva Honduras...

--Vitek (razgovor) 13:42, 18 mart 2019 (CET)

Vraćać/rollbacker[uredi izvor]

Kad se već slažeš, stavi onda Arga i na listu vraćaća (rollbacker), vidim da je Ripper to propustio. Nakon toga će vandalizme moći uklanjati s jednim klikom miša, umjesto dva. Korisnicima s peterocifrenim brojem uređivanja to puno znači, a i federima pod napaćenim kineskim miševima... da te ne davim sad sa svim potaknostima istočnjačke mudrosti, praktičnosti i ekonomičnosti, koje ne bi ni razumio. --Orijentolog (razgovor) 22:13, 18 mart 2019 (CET)

futsal balkan[uredi izvor]

zasto je obrisan clanak?

Afrika[uredi izvor]

Mislim da nismo imali zemlje Zapadne Afrike. Benin mi se čini najegzotičnijom (Dahomejske amazonke) i još par detalja). --OC Ripper (razgovor) 09:39, 15 april 2019 (CEST)

Pitanje![uredi izvor]

Kakav je problem sa mojim člankom Žuta stena - plaža Arilje, koji si ti zahtevao da se obriše?

?[uredi izvor]

Druže, ja sam VLASNIK plaže Žuta stena u Arilju, prema tome i svih fotografija. Zašto si mi obrisao članak? Sram te bilo, a toliki trud uložen.

Zaštita[uredi izvor]

Ovaj članak biva vandaliziran već danima, predlažem ključ. --Orijentolog (razgovor) 18:18, 22 maj 2019 (CEST)

I za ovaj, neprestalno se ubacuje irelevantna ilustracija. --Orijentolog (razgovor) 14:59, 28 maj 2019 (CEST)

Redirect pliz: Samostan svetog StjepanaSamostan sv. Stjepana. --Orijentolog (razgovor) 12:24, 18 juni 2019 (CEST)

Još jedan: Sat-kulaToranj sa satom. --Orijentolog (razgovor) 23:29, 30 juni 2019 (CEST)

I još: Dvorac SchönbrunnSchönbrunn. --Orijentolog (razgovor) 06:55, 8 juli 2019 (CEST)

Batinaš[uredi izvor]

Vidi ti žabarskog batinaša, imaš one žute po Parizu pa njih bij. --Orijentolog (razgovor) 13:52, 3 juli 2019 (CEST)

Članak o prikupljanju podataka[uredi izvor]

Rješenje problema je bilo prilično jednostavno. --OC Ripper (razgovor) 20:45, 3 juli 2019 (CEST)

Gradovi[uredi izvor]

Ako budeš imao kakvih nedoumica oko kategorizacije pojedinačnih gradova, nek ti Venecija posluži kao vodič. Zasad prvi slučaj da je sav sadržaj raspoređen na desetak glavnih kategorija, po temama, funkciji, periodima, čak i kvartovima. Bome je naš vitečki dužd napravio dobar poso... :) --Orijentolog (razgovor) 02:20, 7 juli 2019 (CEST)

Pitanje[uredi izvor]

Zašto se zove Srpskohrvatski jezik umjesto jugoslavenskog jezika ili južnoslavenskog jezika također hrvatska varijnta je starija od srpske varijante. Lip pozz.--77.216.153.42 02:53, 21 juli 2019 (CEST)

ST[uredi izvor]

Zašto su kotari išli na kotareve? I na stranicama Splita stoji Gradski kotari. --Orijentolog (razgovor) 07:50, 27 juli 2019 (CEST)

Oceanija[uredi izvor]

Predlažem Fidži jer je dno dna, od glavnog članka do kategorija. I nije neki francuski teritorij, što mi je isto važno. --Orijentolog (razgovor) 18:03, 3 august 2019 (CEST)

Cunami[uredi izvor]

Treba uzeti u obzir više stvari: (1) oceanografska terminologija je jedno, imena dalekoistočnih gradova su drugo, (2) zapadna iliti hrvatska terminologija treba imati prednost jer oceanografija na istoku gotovo da i ne postoji (zato imamo oceane, ne okeane), što opet ne znači da treba ignorirati bs i sr varijante, (3) cunami se itekako koristi u zapadnoj terminologiji, Hrvatski jezički portal daje mu prednost, Hrvatska enciklopedija (LZMK) tsunamiju, ali stoji i cunami. U starijim jugoslavenskim izdanjima poput Enciklopedije Jugoslavije i Pomorske enciklopedije nađe se oboje, kao i na bs i sr. Kad se sve to uzme u obzir, nijedan oblik ne bi bio ni greška niti favoriziranje pa točke (2) i (3) možemo isključiti, a glede prve ostaje nam da se obični termini fonetiziraju i ne mogu se primijeniti ista pravila kao za japanske gradove, pokrajine i sl. U protivnom možemo mijenjati i druge obične japanizme kao što su džudo, gejša ili suši, po meni suludo. Stoga ne vidim razloga da se kategorizacija mijenja, čak bi bio sklon da i glavni članak nosi naslov cunami jer tako je i na bs, hr i sr. --Orijentolog (razgovor) 09:26, 12 august 2019 (CEST)

Pozivnica za pridruživanje diskord servisu Srpskohrvatske Wikipedije[uredi izvor]

Discord Color Text Logo.svg Zdravo, Edgare Allane Poe!
Pozivam te da se pridružiš diskord servisu sh.wikija. On služi da omogući lakšu komunikaciju i saradnju među korisnicima, a ima i sadržaje za zabavu.
Da bi se pridružio, klikni ovdje. Za više informacija, pogledaj Wikipedia:Diskord.
Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav! -- Несмир Кудилович (разговор) 15,44; понедељак, 12. августа 2019 (СЕВ)

Re:Univerzitet Fidzi[uredi izvor]

Obaveze obaveze. Ne ostavljaju mi bas puno vremena, ali bi ukoro trebalo da bude malo bolje. Uradicu to u narednim danima.--MirkoS18 (razgovor) 13:21, 13 august 2019 (CEST)

Muzičke grupe[uredi izvor]

Da pojasnim ovo: meni se također prije par godina bend činio kao dobro neutralno rješenje za muzičke/glazbene grupe/sastave, međutim, bend je zapravo dosta uži pojam i nije baš prikladan za ansamble, zborove, orkestre i sl. Zato preporučam da ostanu Muzičke grupe, odnosno da se i začetak vrati na staro. --Orijentolog (razgovor) 00:00, 19 august 2019 (CEST)

Možda samo za određene Muzičke grupe po žanrovima, iako bi došlo do odstupanja. Moja preporuka je da se koristi za naslove članaka (kako trenutno i jest) jer ipak je ... (bend) određeniji u tom slučaju. --Orijentolog (razgovor) 00:16, 19 august 2019 (CEST)

Rdr pliz: Jezero ViktorijaViktorijino jezero. --Orijentolog (razgovor) 02:47, 20 august 2019 (CEST)

Ulice[uredi izvor]

Pozdrav,

odakle vam pravo da brisete članak (https://sh.wikipedia.org/wiki/Lista_ulica_u_Baranji) koju uređujemo istodobno je proglašavajući irelevantnom?! Nije potpun članak? Pa članak se puni informacijama intenzivno zadnjih nekoliko dana. Vratite članak kakav je bio i pustite ljude na miru da rade svoj posao. Strašno.

Brisanje članka Lista ulica u Baranji[uredi izvor]

Poštovani kolega!

Za dva dana idem na godišnji odmor pa sad nemam vremena baviti se Wikipedijom. Molim da vratite obrisani članak kako bismo spasili prikupljene podatke.

Članak stoji već desetak godina i sad smo krenuli da ga popunimo spiskovima ulica u svim baranjskim mjestima. Zato nije bilo nužno ekspres-brisanje. Korisnije bi bilo da ste nam, na primjer, skrenuli pažnju na to da ne treba imati ovakav oblik, nego da se ulice unesu npr. po baranjskim općinama ili nekako drugačije. Čak i ako bi članak na koncu bio obrisan, smatram da nije korektno takvo naprasno brisanje prije nego što se malo prodiskutira problematika i prije nego što dobijemo šansu navesti zašto uopšte postoji takav članak i s čim je on povezan.

Napisali ste ovakvo obrazloženje

  • 12:20, 20 august 2019 Edgar Allan Poe razgovor doprinosi je obrisao stranicu Lista ulica u Baranji (ovo je potpuno nevažan članak - prvo, nepotpun je, drugo podložan je velikim promjenama, treće Baranja je geografska, ne administrativna regija tako da nema precizno određene granice, četvrto enciklopedijski je potpuno irelevantan)

I još jedno koje mi je proslijedio kolega Korisnik:Neno20st u slikovnom obliku pa ga ne mogu kopirati. Gotovo sve ono što ste napisati o Baranji ne stoji. Baranja koja danas pripada Hrvatskoj (o kojoj mi pišemo) ima jasno definisane granice: sve između Drave, Dunava i mađarske granice. Obrađujemo službena naselja (ima ih 54), sva naselja imaju definisane ulice, ne radi se tu o nekakvim nedefinisanim i divljim zaseocima bez reda i zakona, niti se ulice zovu čas ovako čas onako.

Trenutno je Baranja podijeljena na jedan Grad (Beli Manastir) i osam općina, koje će možda biti ukinute ako dođe do toliko potrebne racionalizacije teritorijalne organizacije Hrvatske. U svijesti Baranjaca Baranja je jasna cjelina, a općine nisu. Svaki Baranjac zna da se neko mjesto nalazi u Baranji, ali mnogi ne znaju nabrojati čak ni općine, a kamoli sva naselja koja im pripadaju.

I prijedlog za kraj: Vratite obrisani članak, pustite mog kolegu da završi što je počeo s tim člankom, a kad se vratim s godišnjeg vidjećemo što dalje i što misle ostali administratori i korisnici.

Inače Lista ulica u Baranji povezana je s ovim člankom Baranjska_naselja. Ja trenutno ne vidim kakva bi šteta za Wikipediju bila da to ostane kao do sada. Belirac (razgovor) 11:09, 21 august 2019 (CEST)

Ja sad stvarno nemam vremena baviti se ovim, zato ću članak preimenovati kako ste predložili. Kad se vratim s godišnjeg odmora, onda možemo - ako ste voljni - nastaviti. Ali me kao Baranjca nemojte uvjeravati da mi ne znam gdje su baranjske granice i da su mjesta koja imaju status samostalnih naselja nekakvi nedefinirani zaseoci. Eto, npr., u "Leksikonu naselja Hrvatske" za Bolman piše: "naselje u općini Jagodnjaku Osječko-baranjske županije. Smješten u zapadnom dijelu Baranje..." U Statutu Lokalne akcijske grupe Baranja npr. definirano je područje djelovanja tog certificiranog LAG-a gdje se vidi što Baranja obuhvaća: Statut LAG-a Baranja, itd.
Ja Vas ne mogu spriječiti da provodite svoju volju, ali premještanje npr. članka Podolje (Baranja) na Podolje (Draž) ne smatram dobrim i korisnim. Podolje je u Baranji i to je prava informacija i odrednica, a navođenje male Općine Draž meni liči na cjepidlačenje.
Pozdrav! Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Belirac (razgovordoprinosi) 14:17, 21 august 2019
Ajd, nakon što se čovjek odmori, sredit ćemo stvar nekako. Na prvu, zbog ujednačenosti se slažem sa stavljanjem općine u zagradi, ali nemam ništa protiv liste ulica. Razmišljao sam o svemu tome prije par dana kada sam rekategorizirao Osijek, Valpovo, Belišće i sl. Nije sporno da postoji regija Baranja kao međukategorija između Hrvatske (tj. Regija Hrvatske) i Osijeka, isto tako ni npr. Geografija Baranje kao međukategorija geografije Hrvatske i geografije Osijeka, niti Promet u Baranji kao međukategorija između prometa u Hrvatskoj i prometa u Osijeku, itd. Ipak, da se rade specifične kategorije za ulice baranjskih sela kao za ulice Osijeka, Zagreba, New Yorka i drugog, to nikako. Lista baranjskih ulica je opet sasvim uredna za kategoriju Prometa u Baranji. --Orijentolog (razgovor) 15:44, 21 august 2019 (CEST)

Zarezi i zagrade[uredi izvor]

Ako se dobro sjećam, davni dogovor (u kojem je mislim učestvovao Igor) bio je za razvrstavanja koriste zagrade, ne zarezi, s izuzetkom anglosfere. Svejedno postoji masu izuzetaka, zahvaljujući botovštini. Ako je tvoj jednočlani administratorski komitet demokratski odlučio da svugdje budu zarezi, reci odmah da znam, čini mi se da sam baš nedavno napravio jedno obrnuto preusmjeravanje. Nemam lično ništa protiv jednog ili drugog, samo da ne dođe do xaosa... --Orijentolog (razgovor) 21:19, 22 august 2019 (CEST)

Bome sad si me zaskočio ko TV-reporteri penziće kod peškarije, paaa... ne znam. Prošo sam svijeta, kategorizacijskog, vidio sve i svašta. Za konstruktivno rješenje trebao bi opet provrtiti uokolo, zato bolje da to ostavimo za neku drugu priliku. U svakom slučaju, nije greška ni jedno niti drugo, stoga se ne može reć da si zaj****. --Orijentolog (razgovor) 21:52, 22 august 2019 (CEST)

Još je najjednostavnije i najbolje bez titule. Hodža zna biti i ime, ali ovdje to nije slučaj, radi se o sufijskoj tituli. Čudi me da su sve slavenske wiki ostavile titulu velikim slovom. --Orijentolog (razgovor) 14:24, 23 august 2019 (CEST)

Community Insights Survey[uredi izvor]

RMaung (WMF) 16:48, 6 rujan-септембар 2019 (CEST)

Reminder: Community Insights Survey[uredi izvor]

RMaung (WMF) 17:14, 20 rujan-септембар 2019 (CEST)