Razgovor s korisnikom:Boban91

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozdrav, Boban91! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

-- Kolega2357 Razgovor 13:46, 6 decembar-просинац 2012 (CET)

Članak[uredi kod]

Ispričavam se što Vam nisam mogao odgovoriti ranije, mada sam imao najbolju namjeru, ali uvijek se jave neke neplanirane okolnosti koje oduzmu vrijeme. Sada, u mojoj višegodišnjoj praksi sudjelovanja na dvije Wikipedije, moram priznati da nisam susreo ovakav zahtjev, koji je istovremeno i neobičan i inspirativan tako da ne mogu suditi prema nekim pravilima i prema nekoj praksi. Sada se pomalo osjećam kao sudac common lawa gdje donosim prvi presudu koja će služiti kao sudski presedan, mada je to nepovezano.

Svakako, Wikipedija kao takva je apsolutno slobodna enciklopedija i načelno na nju može svatko napisati ono što želi, što Vam je, vjerujem, poznato. Ipak, na Wikipediji, baš zbog takve slobode, postoji kontrola od strane drugih korisnika i administratora, koji filtriraju onaj sadržaj koji je besmislen ili vandalizam, ali i onaj sadržaj kojemu na Wikipediji nije mjesto zbog kršenja autorskih prava. Sada, ukoliko je Vaš rad kao takav originalni, autorski rad temeljen na analizi izvora i ne sadrži nikakve plagirane dijelove (ukoliko se nešto citira, to je uredu, uz navođenje izvora), a Vi ste kao autor suglasni da on bude na Wikipediji pod GFDL licencom (slobodna distribucija i uređivanje uz navođenje izvora/autora /u ovom slučaju Wikipedia/), Vaš rad može bez ikakvih problema biti objavljen i postavljen na Wikipediju i on neće uopće biti brisan. On može biti uređivan i mijenjan od strane drugih korisnika, ali to je praksa koja se ne može mijenjati i dozvoljava se stalno, uz izuzetak zlonamjernih ili besmislenih izmjena kao što su vandalizmi ili uklanjanje sadržaja. Ja bih, teoretski, mogao zaključati članak za sve osim administratora, ali to bi opet omogućilo određenom broju ljudi da uređuje članak, a bilo bi suprotno aktualnoj praksi svih Wikipedija i to ne mogu učiniti, osim ako ne dobijete odobrenje glavnog administratora naše Wikipedije, ali bi to zaključavanje bilo privremeno. Svakako, da sumiram i filtriram nepotrebni sadržaj, ukoliko niste plagirali svoj rad, ukoliko je on temeljen na izvorima koji su navedeni u članku (kako navoditi izvore i ubacivati fusnote imate po drugim člancima, ali pogledajte neke od mojih tipa Franz Kafka ili Lewis Carroll, pa se poslužite tom formom) i ukoliko ste suglasni da će ga, nakon objavljivanja, moći koristiti svatko i isto tako ga modificirati, onda Vaš članak možete postaviti na Wikipediju.

Ukoliko imate pitanje vezano uz pravnu stranu Wikipedije i pravne postavke GFDL licence i njezinih posljedica, slobodno pitajte (studiram pravo, a autorskim pravima se bavim već godinama) i pokušat ću Vam pojasniti.

Što se tiče vaših slika, one su nešto pravno škakljivije tako da tu valja biti oprezan. Ukoliko je slika koju koristie članku vaš vlastiti rad, možete ju postaviti na Wikipediju u koristiti u članku sukladno ovim pravilima i smjernicama koje su prihvaćene na našoj Pijaci nakon što sam ja sredio slike. Dakle, one slike koje ste vi sami napravili postavljate na Wikipediju sukladno licenci koju želite (uglavnom su to neke od JD ili GFDL licenci) uz navođenje svih podataka u šablonu (tablici), ili one za koje ste sigurni da su javno dobro, slobodno postavite ovdje. Isto tako, da se ne biste maltretirali s postavljanjem, sugeriram da pogledate ovdje da nema slučajnu već koja od slika koje želite koristiti. Ukratko, Commons je baza fotografija, audio i video datoteka koje su u cijelom svijetu javno dobro i mogu se svugdje koristiti bez ograničenja, pa i na svakoj od Wikipedija, bez da posebno postavljate datoteku na svaku od njih (samo kopirate ime datoteke u vaš članak i ona je tu kao da ste ju postavili na našu Wiki). Što se pak tiče slika koje su zaštićene autorskim pravima, Wikipedija prihvaća pravilo o poštenoj upotrebi zaštićenog materijala ukoliko on zadovoljava sve uvjete poštene upotrebe koji su navedeni na pripadajućem šablonu. Vodite računa za time da se kod autorskih prava pretpostavlja da je neko djelo sumnjiva statusa AP zaštićeno, dok se ne dokaže suprotno, a poštena upotreba vrijedi onda kada nema izričite zabrane o korištenju sadržaja. Dakle, slike koje nisu javno dobro možete koristiti ukoliko ih pravilo označite, objasnite zašto su neophodne i ukoliko ne postoji izričita zabrana njihova korištenja (pretpostavlja se da, ko izričite zabrane nema, da se slika može koristiti pod poštenom upotrebom).

Ukoliko imate daljnih pitanja, na usluzi --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:10, 11 decembar-просинац 2012 (CET)

Ovako, dakle. Ja sam vaš članak pregledao i napravio neke od izmjena koje sam smatrao potrebnima i svrsishodnima, kao i nekolicinu onih koje u bile bitne. Sve u svemu, članak je sada puno bliži našim standardima nego što je bio i mislim da nema onoga tko bi mogao osporiti članak kao takav ili tražiti njegovo uklanjanje. Daljnje procedure nema (jedino moram pregledati slike) tako da taj je članak sada dio Wikipedije i on će, u doglednom vremenu (ne znam kako Google radi) biti dostupan i na Googleu. Jedino što bih još savjetovao je da ispravite dijakritike kod određenih riječi (dodate kvačice i crtice) jer će to doprijnijeti kvaliteti članka, a ja nisam imao previše vremena.Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:51, 15 decembar-просинац 2012 (CET)