Razgovor s korisnikom:AirWolf

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozdrav, AirWolf! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

Blokada[uredi kod]

Nazivati tuđi komentar "izlivom mržnje", "maloumnim izlivom besa" i "lečenjem frustracija" (kao što ste učinili ovde) nije dopušteno. Blokirani ste na sedam dana. --Igor Windsor (razgovor) 18:26, 14 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Ne zasluzujem da budem blokiran. To sto se administratoru ne svidja moje kriticko misljenje, ne znaci da moze da me blokira. Jos problematicnije je sto je korisnik (ja) blokiran nakon prvog loseg koriscenja recnika, po vidjenju administratora. Da ne govorimo o tome da me blokira administrator na sh.wiki koji je sam (bio) blokiran na drugim wiki zajednicama. Sto se konretno ovog slucaja tice, administrator je imao obavezu da me upozori na nevaljani recnik, pa tek onda ako se nista ne promeni da me blokira. Takodje, ovim putem zeleo bih da ukazem da je administrator trajno uticao na dalji tok diskusije i u mom misljenju nastavku autokratije koja je prisutna u mnogim sferama sh.wiki zajednice. Pritom, ne kazem implicitno ko uspostavlja autokratije, vec samo konstantujem da je primetna cenzura u diskusijama, sto u krajnjem slucaju dovodi do zabrane slobodnog govora u wiki zajednici (misli se na jedno vidjenje stvari bez dozvole da se bilo kakvo drugacije misljenje prihvati). Zahtevam unblock zbog gore navedenih stvati koje jasno ukazuju da nije problem u mom postu, vec u necemu drugom.--AirWolf (razgovor) 18:56, 14 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Nije stvar mišljenja, nego kako to mišljenje iskazuješ. --Munjanes (razgovor) 19:01, 14 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Nazivati tuđi komentar "izlivom mržnje", "maloumnim izlivom besa" i "lečenjem frustracija" nije kritičko mišljenje, već napadačko ponašanje. Što se ostalog tiče, na Pijaci pišete da na sh.wiki "korisnik može da piše šta mu padne na pamet" i tražite donošenje "pravila", a sad kažete da se na sh.wiki "uspostavlja autokratija". Ukratko, zahtev je razmotren i odbija se. --Igor Windsor (razgovor) 19:03, 14 oktobar-листопад 2014 (CEST)
@Munjanes: Slazem se da sam u tom sucaju pogresio i ukazao kako se to sankcionise, a ne odmah blok. @Igor Windsor: Slazem se da je bilo napadacko ponasanje u tih par reci, ovako kad sad pogledam sa strane. No, to ne bi smelo da znaci momentalni blok. Nadam se da Vam nije bila namera da pogresno interpretirate moje reci i izvlacite ih iz konteksta. Autokratija sama po sebi je sistem u kome je moc (u ovom slucaju upravljanju dogadjajima na sh.wiki) u rukama jednog coveka sa blizim saradnicima, cije odluke ne podlezu spoljnim ogranicenjima (vec sam pisao o lose postavljenim pravilima pisanja na sh.wiki), niti su one striktno vezana za pisana pravila. Kako je unblock zahtev odbijen, moram da ga postujem do isteka za 7 dana od trenutka stavljanja u snagu. A nakon isteka, sh.wiki zajednici (kojoj sigurno vise ne zelim da se vracam) zelim da bude sto uredjenija kako se ne bi desavale stvari koje su se desile meni (i mozda jos nekim korisnicima ranije) kao zaista neko ko je zeleo da sh.wiki, bar na trenutak, prihvati i druga misljenja. Nazalost, na kraju su sam u afektu iz nekog licnog revolta napisao sto sam napisao. Da li je i ovaj post govor mrznje ili slobodno izrazavanje misljenja? Svako dobro!--AirWolf (razgovor) 19:30, 14 oktobar-листопад 2014 (CEST)

(Ne)konstruktivni doprinosi[uredi kod]

Ako npr. postoji problem sa ovim člankom, on se trebao riješiti na stranici za razgovor o konkretnom članku. Ako na sh.wiki određena pravila i procedure nisu adekvatno navedene ili kodificirane, onda se to može postići otvaranjem nove teme na Pijaci i/li stavljanjem vlastitih prijedloga (ako treba i kroz vlastiti korisnički prostor). Postoji granica između konstruktivne kritike i destruktivnog provociranja; korištenje rječnika koji bi jedan ipak malo iskusniji wikipedist znao prepoznati kao neprihvatljiv obično označava da se ta granica prešla.

A što se skidanja blokade tiče, tu bi minimum minimuma za razmatranje takve mogućnosti trebalo predstavljati priznanje pogreške koja je to de mjere dovela. --OC Ripper (razgovor) 19:18, 14 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Pozdrav druze. Kao iskusan en.wiki korisnik, znam sta je provokacija a sta ukazivanje na problem. To je bio primer, i stoga nije bilo potrebe raspravljati na TP date stranice. Sto se blokade tice, prihvatam ga i ne zelim se vracati na sh.wiki zajednicu nakon isteka. Nisam povredjen samim blokom, koliko sam razocaran u sh.wiki zajednicu i njenim funkcionisanjem. No to je samo jedno vidjenje stvari, valjda sam navikao na skoro rigorozno postovanje propisa, kojih ovde skoro i da nema (opet - po mom misljenju). Bez ikakve zelje za daljom diskusijom, molim te da se suzdrzis od iste. Eventualno, ako zelis da "tvoja bude zadnja", da se malo nasalim. Svako dobro.--AirWolf (razgovor) 19:39, 14 oktobar-листопад 2014 (CEST)