Razgovor sa korisnikom:Мирослав Ћика

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pozdrav, Мирослав Ћика! Dobro došli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

Pretrage[uredi kôd]

Ne postoji automatska konverzija s latinice na ćirilicu. Umjesto toga se odgovarajući članci, odnosno interni linkovi u njima, sortiraju u kategoriju putem opcije DEFAULTSORT, odnosno putem redirecta na latinični/ćirilični članak.

Što se botovskog unosa članaka tiče, to je načelno O.K. ako se napravi uz oprez, tj. da ne bude poslije potrebe za ručno ispravljanje grešaka. --OC Ripper 16:01, 5 februar-вељача 2010 (CET)

Dobro nam došao na kako ja kažem jugoslavensku wiki :)
Ideja o botovima koji bi prebacivali tekstove s srpske, hrvatske ili bosanske wiki je super.
Po pitanje latinica - ćirilica ja podržavam korištenje latinice. Zašto ? Odgovor glasi da je kod Srba u upotrebi latinica i ćirilica, a kod Bošnjaka i Hrvata latinica. Zbog toga ako želimo tekstove koje mogu svi iz bivše juge čitati bilo bi poželjno da su pisani na latinici ?
Budi ljubazan pa malo pogledaj tekstove od korisnik:Mladifilozof i ako je potrebno promijeni ih u NPOV stil. Kao što ćeš vidjeti na stranici za razgovor ja sam ga kritizirao jer po meni previše napada Srbe, ali imam "politiku" da se nikad ne svađam s korisnikom iz Srbije koji piše tekstove o Srbiji. Konkretno smatram da bi tekstove morali biti pisani u pomirljivim tonu na ovoj wiki (bratstvo i jedinstvo ?).
Pogledaj moj tekst Raspad SFRJ i kaži mi što misliš.--Rjecina2 09:03, 6 februar-вељача 2010 (CET)

Što se botovskog unošenja članaka s bs/hr/sr wikipedija tiče, tu treba svaki put dobro promisliti o mogućim razlikama između interfejsa i službenih/neslužbenih naziva na člancima. Npr. kada je u pitanju unošenje članaka o naseljenim mjestima u Srbiji, treba uzeti u obzir da sr.wiki ima običaj ignorirati manja (a nekad i veća) mjesta s istim toponimom u drugim državama osim Srbije. Članak na sr.wiki će kao interni link za izraz "Požega" koristiti članak koji odgovara pojmu "Užička Požega" ili "Požega (Srbija"). Članak na hr.wiki će, pak, u istom slučaju koristiti ono za što se na ovoj wiki koristi "Slavonska Požega" ili "Požega (Hrvatska)". Članci na sve tri wiki, pak, za naseljena mjesta često zaborave navesti u kojoj su državi - pa netko tko nije iz Srbije treba dva puta razmišljati što je to "Pčinjski okrug", ili netko tko nikada nije nogom kročio u BiH mora razmišljati gdje su "Živinice" i sl.

Stvar nije bolja ni kada su u pitanju preuzimanja članaka sa stranih wiki. Npr. italijanski izraz Provincia di Bari će se na hr.wiki prevesti kao "Pokrajina Bari" a na sr.wiki "Okrug Bari". Na sh.wiki još uvijek nije pročišćeno par stotina članaka o iranskim okruzima koje je bot uvalio s prijevodom s tadžičke Wikipedije, gdje je, AFAIK, izgovor toponima na tadžičkom nešto drukčiji od izgovora na perzijskom (farsiju). -- OC Ripper 13:06, 6 februar-вељача 2010 (CET)

"Jugo" wiki[uredi kôd]

Hvala na lijepim rječima.
Ako si gledao raspravu tekst Raspad SFRJ mi je kritizirao jedan korisnik iz Srbije jer nisam pisao o kršenju ustava kada je proglašena nezavisnost zapadnih republika. Moje mišljenje o tome je:"Onaj bez grijeha neka baci prvi kamen".
Po pitanju botova dobra ideja bi bila (ako je to moguće) napisati bot koji bi prebacio s srpske wiki sve tekstove u kategorijama: Gradovi Srbije i Opštine Srbije (ili kako li se već zovu te kategorije) U prevodu dobar bi bio bot koji bi prebacivao samo stvari povezane s Srbijom s srpske wiki, one povezane s Bosnom s bosanske i one povezane s Hrvatskom s hrvatske. Po meni najbolji početak bi bili tekstovi o gradovima i općinama....
Ja sam "pobjegao" na "jugoslavensku" wiki jer nisam popularan na nacionalnim wiki (na hrvatskoj sam na primjer nepopularan zbog mog mišljenja o Ustašama).
Primjer za moju nepopularnost je tekst Jugokomunistički zločin u Zrinu (pogledaj historiju teksta). Moja verzija "istine" je jugo i srpskoj wiki, a zove se Bitka za Zrin.--Rjecina2 19:55, 9 februar-вељача 2010 (CET)
Tek sada čitajući tvoje razmišljanje o Raspadu SFRJ i ratovima sam shvatio da je moj tekst postao "umjetnost". Mi imamo tako različito gledište, a ipak se slažemo da je tekst dobar :)
Po meni politika Slobodana Miloševića je bila rat i to protivno volji jugoslavenskog stanovništva to jest Srba (demonstracije u Srbiji protiv rata), Hrvata i Bošnjaka. Možda griješim ali za mene tvoje razmišljanje o krivica "Hrvata" i "Bošnjaka" bi bilo ispravno da nije bilo pučeva u Vojvodini, Crnoj Gori i Kosovu mnogo prije početka rata, ali nakon tih pučeva jedini izbor Hrvatske i BiH je bio da prihvate nadmoć Slobodana Miloševića ili proglase nezavisnost.
Ne znam možda griješim ali po meni Srbi u Hrvatskoj (pošto sam Jugoslaven i ja tu djelomično spadam) su uvijek bili žrtva režima u Beogradu. Pogledaj sudbini predsjednika Srba Svetozara Pribičevića tijekom stvaranja Jugoslavije i sudbinu predsjednika Srba (Babića) tijekom raspada Jugoslavije. Oboje su se na početku borili za Jugoslaviju, a potom su shvatili svoju grešku "prokleli" beogradsku politiku i završili u zatvoru.
Kada se govori o ubijanju Srba tijekom NDH stanovnici Srbije uvijek zaboravljaju to jest odbijaju govoriti o popisu stanovništva. Taj popis govori da je broj Srba u BiH između popisa stanovništva 1931 i 1948. godine porastao bez obzira na kolonizaciju Vojvodine dok je broj Srba u Hrvatskoj opao. Konkretno govoreći slažem se s podacima da je NDH ubila 330,000 - 380,000 Srba. Možda bi te zanimalo pročitati moj tekst Demografski gubici Jugoslavije u drugom svjetskom ratu ?--Rjecina2 19:59, 10 februar-вељача 2010 (CET)
Po službenim podacima Srba u Hrvatskoj je 1931 bilo 633,000, a 1948. 543,795. Jedini konkretni problem s tim službenim brojevima je pitanje da li je u podatke od 1931. godine uračunato stanovništvo Istočnog Srema. Možeš pogledati "moj" tekst Demografski razvoj Hrvatske.
Po pitanju Miloševića nije mi jasno zašto čovjek nije išao rušiti vladu BiH da dobije 5 glas u predsjedništvu čime bi postao novi Tito nego je "genijalac" izabrao Sloveniju ???
Meni ti je glavni krivac za raspad JNA. Volio bi da Kadijević objasni zašto je poslao JNA na demonstrante protiv srpske vlade, a zašto ih je odbio poslati na demonstrante protiv kosovske, vojvođanske i crnogorske vlade. To objašnjenje bi me veoma, veoma, veoma zanimalo.
Također me zanima zašto JNA nije zaustavila otcjepljenje Sloveniji ??
Svatko tko ima išta u glavi zna da Jugoslavija nije mogla postojati bez Slovenije.
Na žalost na niti jedan od ovih pitanja mi nećemo nikada otkriti odgovor--Rjecina2 21:40, 10 februar-вељача 2010 (CET)
Zaboravio sam reći da se na Tuđmana i historijske tekstove više nitko ne obazire s izuzetkom 10 % stanovništva Hrvatske i 90 % zapadne Hercegovine. Meni ti je "najbolja" njegova izjave da se ponosi što nije oženjen Srpkinjom. "Glavna stvar" u toj izjavi je činjenica da su njegovi unuci Srbi :)--Rjecina2 21:47, 10 februar-вељача 2010 (CET)

vikipolitika[uredi kôd]

Miroslave, hvala ti što si me obavestio, ali nemam nameru da se uključujem u rasprave povodom mojih članaka. Biće onako kako srpska vikipedijanska zajednica odluči. Drugarski pozdrav! --Mladifilozof 10:36, 14 ožujak-март 2010 (CET)