Razgovor s korisnikom:Мирослав Ћика

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozdrav, Мирослав Ћика! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

Pretrage[uredi kod]

Ne postoji automatska konverzija s latinice na ćirilicu. Umjesto toga se odgovarajući članci, odnosno interni linkovi u njima, sortiraju u kategoriju putem opcije DEFAULTSORT, odnosno putem redirecta na latinični/ćirilični članak.

Što se botovskog unosa članaka tiče, to je načelno O.K. ako se napravi uz oprez, tj. da ne bude poslije potrebe za ručno ispravljanje grešaka. --OC Ripper 16:01, 5 februar-вељача 2010 (CET)

Dobro nam došao na kako ja kažem jugoslavensku wiki :)
Ideja o botovima koji bi prebacivali tekstove s srpske, hrvatske ili bosanske wiki je super.
Po pitanje latinica - ćirilica ja podržavam korištenje latinice. Zašto ? Odgovor glasi da je kod Srba u upotrebi latinica i ćirilica, a kod Bošnjaka i Hrvata latinica. Zbog toga ako želimo tekstove koje mogu svi iz bivše juge čitati bilo bi poželjno da su pisani na latinici ?
Budi ljubazan pa malo pogledaj tekstove od korisnik:Mladifilozof i ako je potrebno promijeni ih u NPOV stil. Kao što ćeš vidjeti na stranici za razgovor ja sam ga kritizirao jer po meni previše napada Srbe, ali imam "politiku" da se nikad ne svađam s korisnikom iz Srbije koji piše tekstove o Srbiji. Konkretno smatram da bi tekstove morali biti pisani u pomirljivim tonu na ovoj wiki (bratstvo i jedinstvo ?).
Pogledaj moj tekst Raspad SFRJ i kaži mi što misliš.--Rjecina2 09:03, 6 februar-вељача 2010 (CET)

Što se botovskog unošenja članaka s bs/hr/sr wikipedija tiče, tu treba svaki put dobro promisliti o mogućim razlikama između interfejsa i službenih/neslužbenih naziva na člancima. Npr. kada je u pitanju unošenje članaka o naseljenim mjestima u Srbiji, treba uzeti u obzir da sr.wiki ima običaj ignorirati manja (a nekad i veća) mjesta s istim toponimom u drugim državama osim Srbije. Članak na sr.wiki će kao interni link za izraz "Požega" koristiti članak koji odgovara pojmu "Užička Požega" ili "Požega (Srbija"). Članak na hr.wiki će, pak, u istom slučaju koristiti ono za što se na ovoj wiki koristi "Slavonska Požega" ili "Požega (Hrvatska)". Članci na sve tri wiki, pak, za naseljena mjesta često zaborave navesti u kojoj su državi - pa netko tko nije iz Srbije treba dva puta razmišljati što je to "Pčinjski okrug", ili netko tko nikada nije nogom kročio u BiH mora razmišljati gdje su "Živinice" i sl.

Stvar nije bolja ni kada su u pitanju preuzimanja članaka sa stranih wiki. Npr. italijanski izraz Provincia di Bari će se na hr.wiki prevesti kao "Pokrajina Bari" a na sr.wiki "Okrug Bari". Na sh.wiki još uvijek nije pročišćeno par stotina članaka o iranskim okruzima koje je bot uvalio s prijevodom s tadžičke Wikipedije, gdje je, AFAIK, izgovor toponima na tadžičkom nešto drukčiji od izgovora na perzijskom (farsiju). -- OC Ripper 13:06, 6 februar-вељача 2010 (CET)

"Jugo" wiki[uredi kod]

Hvala na lijepim rječima.
Ako si gledao raspravu tekst Raspad SFRJ mi je kritizirao jedan korisnik iz Srbije jer nisam pisao o kršenju ustava kada je proglašena nezavisnost zapadnih republika. Moje mišljenje o tome je:"Onaj bez grijeha neka baci prvi kamen".
Po pitanju botova dobra ideja bi bila (ako je to moguće) napisati bot koji bi prebacio s srpske wiki sve tekstove u kategorijama: Gradovi Srbije i Opštine Srbije (ili kako li se već zovu te kategorije) U prevodu dobar bi bio bot koji bi prebacivao samo stvari povezane s Srbijom s srpske wiki, one povezane s Bosnom s bosanske i one povezane s Hrvatskom s hrvatske. Po meni najbolji početak bi bili tekstovi o gradovima i općinama....
Ja sam "pobjegao" na "jugoslavensku" wiki jer nisam popularan na nacionalnim wiki (na hrvatskoj sam na primjer nepopularan zbog mog mišljenja o Ustašama).
Primjer za moju nepopularnost je tekst Jugokomunistički zločin u Zrinu (pogledaj historiju teksta). Moja verzija "istine" je jugo i srpskoj wiki, a zove se Bitka za Zrin.--Rjecina2 19:55, 9 februar-вељача 2010 (CET)
Tek sada čitajući tvoje razmišljanje o Raspadu SFRJ i ratovima sam shvatio da je moj tekst postao "umjetnost". Mi imamo tako različito gledište, a ipak se slažemo da je tekst dobar :)
Po meni politika Slobodana Miloševića je bila rat i to protivno volji jugoslavenskog stanovništva to jest Srba (demonstracije u Srbiji protiv rata), Hrvata i Bošnjaka. Možda griješim ali za mene tvoje razmišljanje o krivica "Hrvata" i "Bošnjaka" bi bilo ispravno da nije bilo pučeva u Vojvodini, Crnoj Gori i Kosovu mnogo prije početka rata, ali nakon tih pučeva jedini izbor Hrvatske i BiH je bio da prihvate nadmoć Slobodana Miloševića ili proglase nezavisnost.
Ne znam možda griješim ali po meni Srbi u Hrvatskoj (pošto sam Jugoslaven i ja tu djelomično spadam) su uvijek bili žrtva režima u Beogradu. Pogledaj sudbini predsjednika Srba Svetozara Pribičevića tijekom stvaranja Jugoslavije i sudbinu predsjednika Srba (Babića) tijekom raspada Jugoslavije. Oboje su se na početku borili za Jugoslaviju, a potom su shvatili svoju grešku "prokleli" beogradsku politiku i završili u zatvoru.
Kada se govori o ubijanju Srba tijekom NDH stanovnici Srbije uvijek zaboravljaju to jest odbijaju govoriti o popisu stanovništva. Taj popis govori da je broj Srba u BiH između popisa stanovništva 1931 i 1948. godine porastao bez obzira na kolonizaciju Vojvodine dok je broj Srba u Hrvatskoj opao. Konkretno govoreći slažem se s podacima da je NDH ubila 330,000 - 380,000 Srba. Možda bi te zanimalo pročitati moj tekst Demografski gubici Jugoslavije u drugom svjetskom ratu ?--Rjecina2 19:59, 10 februar-вељача 2010 (CET)
Po službenim podacima Srba u Hrvatskoj je 1931 bilo 633,000, a 1948. 543,795. Jedini konkretni problem s tim službenim brojevima je pitanje da li je u podatke od 1931. godine uračunato stanovništvo Istočnog Srema. Možeš pogledati "moj" tekst Demografski razvoj Hrvatske.
Po pitanju Miloševića nije mi jasno zašto čovjek nije išao rušiti vladu BiH da dobije 5 glas u predsjedništvu čime bi postao novi Tito nego je "genijalac" izabrao Sloveniju ???
Meni ti je glavni krivac za raspad JNA. Volio bi da Kadijević objasni zašto je poslao JNA na demonstrante protiv srpske vlade, a zašto ih je odbio poslati na demonstrante protiv kosovske, vojvođanske i crnogorske vlade. To objašnjenje bi me veoma, veoma, veoma zanimalo.
Također me zanima zašto JNA nije zaustavila otcjepljenje Sloveniji ??
Svatko tko ima išta u glavi zna da Jugoslavija nije mogla postojati bez Slovenije.
Na žalost na niti jedan od ovih pitanja mi nećemo nikada otkriti odgovor--Rjecina2 21:40, 10 februar-вељача 2010 (CET)
Zaboravio sam reći da se na Tuđmana i historijske tekstove više nitko ne obazire s izuzetkom 10 % stanovništva Hrvatske i 90 % zapadne Hercegovine. Meni ti je "najbolja" njegova izjave da se ponosi što nije oženjen Srpkinjom. "Glavna stvar" u toj izjavi je činjenica da su njegovi unuci Srbi :)--Rjecina2 21:47, 10 februar-вељача 2010 (CET)

vikipolitika[uredi kod]

Miroslave, hvala ti što si me obavestio, ali nemam nameru da se uključujem u rasprave povodom mojih članaka. Biće onako kako srpska vikipedijanska zajednica odluči. Drugarski pozdrav! --Mladifilozof 10:36, 14 ožujak-март 2010 (CET)