Razgovor o Wikipediji:Vanjski linkovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Prijedlog pravila o poveznicama na društvene mreže[uredi kod]

Vezano uz trenutnu raspravu o Facebook profilima, mislim da bi se trebao napraviti sljedeća nadopuna pravila, uglavnom temeljena na pravilima sa en.wiki.

  • Stavljanje vanjske poveznice/spoljašne veze (eksternog linka) koja sadrži web-stranicu društvene mreže (npr. Facebook, Twiter, LinkedIn, Google+, Vkontakte, Ello i sl.) u tekst članaka na sh.wiki je dozvoljeno:
    • ukoliko je poveznica dostupna bez registracije, odnosno ukoliko je otvorena javnosti;
    • ukoliko je riječ o javnom i/li službenom profilu neke ličnosti, grupe ili organizacije;
  • Stavljanje vanjske poveznice koja sadrži web-stranicu društvene mreže na sh.wiki nije dozvoljeno ukoliko ne ispunjava gore navedene uvjete.
  • Ukoliko se objavi vanjska poveznica na privatni profil nekog pojedinca, a pogotovo ukoliko je riječ o stvarnom ili navodnom korisniku sh.wiki ili nekog drugog wikiprojekta, to se smatra povredom privatnosti i unošenjem potencijalno štetnih ili lažnih informacija. --OC Ripper (razgovor) 12:21, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Rasprava o prijedlogu[uredi kod]

  • Okrugao zeleni znak s plusom Za Predlog mi se čini razumnim i trenutno ne vidim šta bi se moglo drugačije ili bolje izraziti. --Igor Windsor (razgovor) 12:45, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)
  • Okrugao zeleni znak s plusom Za Pozdravljam jasno preciziranje pravila. Link na Facebook koji je potakao ovu diskusiju slučajno je stavljen. Mogao se staviti i link samog Googla gdje se navodi tko je zaposlen na njemu. Uglavnom, informacija da je birokrat s hr-wp zaposlen u Googlu primljena je na znanje i sada se može razmisliti što dalje poduzeti.--Argo (razgovor) 14:19, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)
  • Okrugao zeleni znak s plusom Za Da se ja pitam društvenih mreža ne bi bilo niti u obliku službene FB-stranice B. Obame, ali što je tu je. --Orijentolog (razgovor) 20:29, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)
  • Okrugao zeleni znak s plusom Za Ja bih još dodao da bi bilo dobro postaviti limit na broj vanjskih linkova, recimo ne više od 6. --Munjanes (razgovor) 22:59, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)
  • Okrugao zeleni znak s plusom Za --Mladifilozof (razgovor) 22:49, 3 oktobar-листопад 2014 (CEST)
  • Okrugao zeleni znak s plusom Za --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:44, 6 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Komentari[uredi kod]

Slazem se sa OC Ripperom. Facebook stanica kao sto je ova [1], Twitter profil kao sto je ovaj [2] ne sadraze privatne informacije o licnosti kao sto sam naveo za Federera. Facebook grupama nije mesto na Wikipediji jer se tu moze naci svasta. --Kolega2357 (razgovor) 12:51, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)

OC Ripper, vrijedi li drugo pravilo i za neformalne organizacije tj. internetske fenomene ograničene upravo na web-stranice takvog tipa? Npr. primjetio sam da imamo članke Starac Pasticije, Stickypond Krajina, Alt.atheism, itd. --Orijentolog (razgovor) 14:55, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Tu valja koristiti pravila o značaju. --OC Ripper (razgovor) 15:33, 2 oktobar-листопад 2014 (CEST)